Pepers: bijkleuren en drogen
25 september 2020 
5 min. leestijd

Pepers: bijkleuren en drogen

In deze blog vertel je je meer over het laten kleuren van je nog groene pepers en geef ik je tips over het drogen van je pepers. Het is superleuk om pepers te kweken in je moestuin, kas of balkon! Al een aantal jaar hebben we Spaanse pepers in de moestuin, en af en toe ook een andere pepersoort. Ik vind het ongelofelijk leuk om m’n eigen pepers te kunnen eten. Maar ja, dat is eigenlijk met alle groente, fruit en kruiden uit eigen tuin!

Oogst ze voor de eerste vrieskou

Pepers zijn enorm gevoelig voor temperaturen onder nul. Je ziet het direct aan de blaadjes: die hangen er na vrieskou slap bij en dat komt ook niet meer goed. De pepers zien er niet direct zo uit, maar uit ervaring weet ik dat ze toch een tik krijgen. Ze zijn nog wel geschikt voor directe consumptie, maar niet meer geschikt om te drogen. Zorg dat je de temperaturen (vooral de nachttemperatuur) in de gaten houd en dat je je pepers dus voor de eerste vrieskou oogst!

Wees ook niet te gehaast; ze hoeven er echt niet perse in september af; ik oogst ze meestal in oktober, maar hou wel de temperatuur in de gaten.

Je ziet op de foto hieronder pepers in diverse stadia.

  • De twee linker pepers hebben een tik van de vrieskou gehad. Ze worden zacht en slap en na verloop van een aantal dagen zal de binnenkant beginnen te schimmelen
  • De derde peper van links is een vers geoogste peper
  • De derde peper van rechts begint langzaam te drogen. Je ziet dat aan het rimpelige puntje van de peper
  • De tweede peper van rechts begint juist met drogen aan de kop, bij het steeltje
  • De rechter peper is al flink op weg. Hij is al flink gerimpeld maar heeft nog langer de tijd nodig om de status ‘droog en klaar voor de pot’ te krijgen

Help, mijn pepers zijn nog groen

Het kan zijn dat je pepers in oktober nog niet allemaal rood zijn verkleurd. Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek.

Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood!

Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers. Maar een groene peper is eigenlijk nog gewoon niet rijp, net als een groene paprika dat is. Ik zou zeggen; laat je peper even liggen zodat ‘ie verder kan rijpen!

De pepers op de foto hieronder waren allemaal groen toen ik ze oogstte. Met wat tijd kleuren ze allemaal rood. De groene peper rechts bovenin is al aan het indrogen maar ook deze werd nog helemaal rood!

pepers drogen

Droog je eigen pepers

Mocht je nu een leuke oogst hebben gehad, dan is het altijd prettig om een wintervoorraad aan te leggen. In het begin vroor ik ze in, maar sinds een aantal jaar droog ik ze eigenlijk liever. Scheelt ook ruimte in de vriezer.

En dat drogen; dat is eigenlijk ontzettend eenvoudig!

Optie 1: liggend drogen

  • Leg je pepers – net als bij het rood kleuren – naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een lichte en droge plek. Een zonnige badkamer is dus niet aan te raden.
  • Span er eventueel een stuk vitrage overheen tegen stof
  • Na verloop van een aantal weken zal je zien dat de pepers rimpelig beginnen te worden: het proces is gestart!
  • Wees vooral geduldig, want je wilt dat de pepers helemaal droog zijn
  • Afhankelijk van de grootte van je pepers, de temperatuur en lichtvochtigheid zal dat anderhalve tot tweeënhalve maand duren
  • De pepers zijn droog als ze knisperen en als de ‘peperhuid’ flinterdun en taai is geworden
  • Als je geen vitrage hebt gebruikt, dan kan je voordat je de pepers in de pot doet afstoffen met een doek of zachte borstel
pepers kleuren en drogen

Pepers in een bosje of aan een slinger rijgen is ook een goeie optie. (Foto: Stephanie Klepacki, Unsplash)

Optie 2: de droogslinger

  • gebruik hiervoor naald en een dunne katoenen draad
  • rijg de draad door het groene steeltje
  • zorg ervoor dat je het rode vruchtvlees niet beschadigt
  • hang maximaal 10 pepers aan een slinger
  • hang de slinger op in een lichte en droge ruimte, zorg dat ze niet tegen een muur aan hangen
  • Stof tegengaan? Vouw bruin onbedrukt papier in de lengte en hang dit over de slinger; het fungeert als een soort tentje eigenlijk
  • Na verloop van een aantal weken zal je zien dat de pepers rimpelig beginnen te worden: het proces is gestart!
  • Wees vooral geduldig, want je wilt dat de pepers helemaal droog zijn
  • Afhankelijk van de grootte van je pepers, de temperatuur en lichtvochtigheid zal dat anderhalve tot tweeënhalve maand duren
  • De pepers zijn droog als ze knisperen en als de ‘peperhuid’ flinterdun en taai is geworden, trek het draad uit de steeltjes
  • Als je geen papier hebt gebruikt, dan kan je voordat je de pepers in de pot doet afstoffen met een doek of zachte borstel

Bewaar de pepers in een luchtdichte (weck)pot.

Er zijn veel mensen met een droogoven tegenwoordig. Dat gaat natuurlijk veel en veel sneller. Zelf ben ik fan van gebruik maken van wat je níet hebt. Als het zonder een machine kan; heel graag.

Verwerking van je gedroogde pepers

Ik bewaar mijn gedroogde pepers meestal heel. Dan kan ik per gerecht bepalen of ik de peper fijn hak, als geheel verwerk of dat ik de peper vermaal in mijn molentje.

Heb je een grote opbrengst, dan kan je besluiten om een deel volledige pepers te bewaren en om een deel te malen; je eigen kant-en-klare cayennepeper! Onder de foto geef ik je nog twee leuke weetjes!

pepers oogsten, kleuren en drogen

Oogst je pepers voordat het gaat vriezen. Nog groen? Groene pepers kunnen ook na het oogsten nog rood kleuren en drogen gelukkig! (Foto S. Laiba Ali, Unsplash)

Tot slot: twee leuke weetjes

Wist je dat de smaak en hitte van een verse peper pas wordt geactiveerd als je het kapje eraf snijdt? Ik leerde dit bij een rondleiding op een kwekerij. De kweker plukte een peper en liet iemand een hap nemen. Iedereen wachtte gespannen af; een grote grijns van het proefkonijn: geen oververhitte mond! Pas bij de tweede hap was het brandende gevoel daar.

Hoe komt dat? De kweker legde uit dat de zaadlijsten ‘geactiveerd’ moeten worden om smaak en hitte af te geven. Dit doe je het makkelijkste door de kop eraf te snijden en de peper even de tijd te geven voordat je ‘m tot moes hakt.

Daarnaast is de peper een meerjarige plant. Je kunt ‘m dus ook in het najaar – voordat het gaat vriezen – laten overwinteren op een koele plaats. Het blad zal afvallen maar in de lente zal de plant ook weer beginnen met uitlopen.

Succes met je pepers, ik hoop op een hete herfst en winter!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen