Thuis in de moestuin
Jessica Koomen
11/01/2020
4 min
0

Hand-out lezing Thuis in de moestuin - de drie pijlers

11/01/2020
4 min
0

THUIS IN DE MOESTUIN 

Maak van iedere vierkante meter in jouw tuin een eetbare oase 

Leuk dat je bij mijn lezing THUIS IN DE MOESTUIN was! Ik hoop dat ik je heb geinspireerd om nóg meer uit je tuin te halen! In deze lezing behandelde ik mijn drie pijlers voor een veerkrachtige, prachtige en productieve moestuin:

  1. Biodiversiteit
  2. Polycultuur
  3. MeterMagie

1. BIODIVERSITEIT 

Als je start met een moestuin denk je niet direct aan de biodiversiteit. Toch is biodiversiteit de basis voor een florerende tuin.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit wordt ook wel soortenrijkdom genoemd. Hieronder vallen alle planten, dieren en micro-organismen. Deze werken samen binnen een ecosysteem en zorgen voor natuurlijk evenwicht.

Waarom is biodiversiteit belangrijk in de moestuin?

Door versteende tuinen, gif, kunstmest en monocultuur staat de biodiversiteit onder druk. Het leven bovengronds, maar ook in de bodem verliest biodiversiteit en daardoor veerkracht. Het natuurlijk evenwicht verdwijnt met ziekten en plagen als gevolg en meer problemen met bestuiving bijvoorbeeld.

Een bodiverse tuin onderhoudt zichzelf en fungeert als natuurlijke gewasbeschermer. Je kunt zeggen dat je last hebt van een slakkenplaag. Maar in feite bestaat er een (tuin)situatie waarin slakken zich onverminderd kunnen voortplanten. Is er een slakkenplaag of is er in jouw tuin misschien ook een tekort aan tegenwicht?

Trek daarom nuttige dieren; jouw natuurlijke bondgenoten aan! Zij nemen het werk van je over; dit scheelt je tijd, geld en energie. Ze vragen alleen kost en inwoning. En dat doe je zo: Kijk verder dan de grenzen van je moestuin, bekijk je tuin in zijn geheel!

  • Tegelwippen
  • Diversiteit in planten
  • Liefde voor onkruid
  • Inheemse planten
  • Jaarrond groei en bloei
  • Rommelhoekjes
  • Takkenril
  • Vijver
  • Levende schutting
  • Insectenhotel, snugbug, oorwurmpotjes

Resultaat?

Je creëert een prachtige tuin, je komt er tot rust en je geniet van geuren en kleuren. Je tuin bereikt een natuurlijk evenwicht; waardoor jij minder zorgen hebt én meer oogst! En je draagt direct bij aan de biodiversiteit als natuurbeheerder met jouw tuin.

Je kunt zonder biodiversiteit tuinieren... Je kunt ook met een lekke autoband naar Antwerpen rijden. Maar je maakt het jezelf veel eenvoudiger en het tuinieren leuker door met de natuur mee te tuinieren!

2. POLYCULTUUR 

Poly betekent veel of veelvoudig, en cultuur betekent in deze context landbouw. Kortgezegd: je kweekt meerdere gewassen uit verschillende gewasgroepen tegelijk op dezelfde plek. Dit is het tegenovergestelde van wisselteelt, waarin je de gewasgroepen (aardappelen, peul, kool, blad, vrucht, wortel) juist isoleert. (lees hier meer over de voordelen en nadelen).

Wat is polycultuur niet: lukraak door elkaar zaaien of planten. Voor een succesvolle polycultuur pas je een aantal principes toe. Er zit wel degelijk een plan achter polycultuur.

Waarom polycultuur?

Het voordeel van biodiversiteit gaat ook op voor polycultuur. Je verbetert de bodemdiversiteit (naast niet spitten en mulchen) waardoor je vitale gewassen kweekt die minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Je vergroot je oogst tot wel 60%! Een traditionele moestuin heeft saaie rijtjes. Maar een polycultuurmoestuin ziet er fantastisch uit. De tuin heeft een mooie gelaagdheid, allerlei kleuren en structuren. Je raakt niet uitgekeken!

Ik ontwikkelde mijn eigen methode: de mozaïekmethode. Deze polycultuurmethode zorgt voor een moestuin vol kleur, intensieve beplanting voor een hoge opbrengst op een klein oppervlakte. In mijn systeem kweek je gemakkelijk vier gewasssoorten bij elkaar, aangevuld met kruiden en bloemen in mijn mozaïeksysteem. In een bed van 2,5 bij 1,2 meter kweek je in de hoofdseizoen daardoor wel 15-18 verschillende gewassen – voor- en naseizoen nog niet eens meegerekend!

De basisprincipes van mijn mozaïekmethode

  1. Werk met meerdere gewasgroepen
  2. Maak gebruik van hoogteverschil
  3. Combineer met diverse Breedtes
  4. Combineer op basis van het wortelstelsel
  5. Werk altijd met geurige kruiden en bloemen
  6. Kies kleurvarianten van groene gewassen

Er bestaan voor sommige gewasssen ook een aantal uitzonderingen; dit lees je in mijn boek Thuis in de moestuin.

3. MeterMagie

Er zijn zoveel meer mogelijkheden in onze tuin dan we beseffen. Iedere (vierkante) meter in onze tuin is een optioneel eetbaar natuurreservaatje! Hier zijn een aantal tips uit mijn boek:

  1. Maak slim gebruik van de hoogte.
  2. Tegelwippen; leg eetbare sierborders aan!
  3. Plaats potten op je terras, oprit, en hang bakken op aan kale muren en schuttingen.
  4. Verklein je gazon
  5. Benut je oprijpad, voortuin of balkon
  6. Werken in lagen; minimaal 2, beter nog 3

Hiermee creëer je ruimte voor nog meer fruitstruiken en -bomen, eenjarige eetbare klimmers, eetbare bodembedekkers.

Nog meer tips vind je in Thuis in de moestuin. 

CONCLUSIE 

Kijk verder dan de grenzen van je moestuin! Iedere tuin biedt namelijk nog veel meer mogelijkheden voor een moestuin die gezien mag worden én productief tegelijkertijd is. Zonnige, halfschaduw en schaduwplekken bieden allemaal mogelijkheden om jaarrond groente, fruit, kruiden en bloemen te kweken.

Wil je dit ook? Schaf dan vandaag Thuis in de moestuin aan. Hierin neem ik je stap voor stap mee in je tuin.

Maak van iedere meter in jouw tuin een eetbare oase met Thuis in de moestuin!

Thuis in de MoestuinTHUIS IN DE MOESTUIN

Met mijn nieuwe boek Thuis in de moestuin maak je van je tuin een weelderig en eetbaar paradijs. Dit boek biedt praktische stappenplannen, handige tips en slimme overzichten voor een sierlijke moestuin vol groenten, fruit, kruiden en bloemen. Leer hoe je met polycultuur een tuin met kleur, structuur en leven ontwikkelt, je oogst vergroot en vraat en ziekten aanzienlijk vermindert!

De mini-masterclasses verdiepen je kennis over gezond bodemleven, biodiversiteit en composteren. Jessica’s persoonlijke verhalen en inzichten maken dit boek tot een inspirerende gids voor iedereen die een oog(st)strelend mooie én productieve moestuin wil aanleggen en de voldoening wil ervaren van jaarrond kraakverse oogst.

In Thuis in de moestuin lees je alles over:

  • Aanleggen van een weelderige, sierlijke en oogstrijke tuin
  • Praktische indeling van je moestuin
  • De ins en outs van polycultuur
  • Jessica's unieke polycultuur Mozaïekmethode
  • Slimme tips voor kleine tuinen
  • Het belang (en genot!) van biodiversiteit
  • Bodemverbetering; hoe en waarom
  • Mulchen; waarom en waarmee
  • Composteren; van zaaigrond tot veerkrachtige gewassen
  • Zaaien, verspenen, uitplanten
  • Gewasinformatie van meer dan 125 (!) gewassen
  • Ecologische oplossingen voor plagen en ziektes
  • Handig maandelijks zaai- en tuinklussenoverzicht

Bestel Thuis in de moestuin hier

Reacties
Categorieën