hoe bind ik mijn pompoen op?
Jessica Koomen
07/21/2025
5 min
0

Verticaal tuinieren met pompoen - deel II

07/21/2025
5 min
0

In deel I van het opbinden en omhoog laten groeien van je pompoen gaf ik je al veel verschillende tips voor verticaal tuinieren met pompoen. In deel II laat ik je zien hoe je nog meer oogst kunt krijgen door deze eenvoudige tips toe te passen in je moestuin!

Waarom gebruik ik de groeizuil?

In mijn moestuin maak ik graag gebruik van de groeizuil voor de pompoen. De wigwam die ik in deel I bespreek heeft namelijk als nadeel dat de top van de wigwam topzwaar wordt. De vruchten kun je niet meer goed bereiken, bevruchting wordt bemoeilijkt en de constructie kan breken of zelfs omvallen door het gewicht dat in de top bij elkaar komt.

Daarom gebruik ik het liefst de rechtopstaande groeizuil, die ik ook in mijn boek Thuis in de moestuin behandel. Drie stevige lange boomtakken of bamboestokken (van minimaal 3 cm dik!) graaf ik rechtop in de grond in een driehoek, met een afstand van zo'n 50-60 centimeter tot elkaar. Bij een van de stokken plant ik de pompoen uit, die ik zo'n 40 centimeter omhoog leid langs de stok. En vanaf 40 centimeter leid ik de plant spiraalsgewijs om de drie takken/stokken heen, met behulp van touw. Bij de vruchtaanzet bind ik ze met nog een extra touw vast. Geen probleem met een constructie die topzwaar wordt en je kunt een meterslange uitloper op die manier heel compact de hoogte in laten groeien.

Het onderste blad verwijder ik - als de plant groot genoeg is geworden - waardoor er ruimte onder de constructie is voor wat lagere gewassen. Denk aan bijvoorbeeld:

  • sla
  • peterselie
  • snijbiet
  • andijvie
  • wortel
  • radijs
  • rammenas

Extra opbrengst van hetzelfde stukje grond!

pompoen omhoog laten groeienBind touw spiraalsgewijs omhoog rondom de groeizuil. Leg bij iedere kruising met de stok een platte knoop.

Plant de pompoen uit bij een van de stokken en leid omhoog. Wikkel voorzichtig de stengel om het touw heen.

Wat doe ik met de uitlopers van de pompoen?

Een pompoenplant maakt nooit maar één stengel aan. Er zullen steeds nieuwe uitlopers verschijnen. En die kunt je natuurlijk niet om diezelfde groeizuil heen leiden. En aan die ranken groeien ook weer pompoenen. Toch een beetje kapitaalvernietiging om die allemaal te verwijderen!

Gelukkig heb ik enkele opties voor je om van één pompoenplant zoveel mogelijk pompoenen te kunnen oogsten.

Uitlopers recht omhoog laten groeien

Langs iedere stok/tak laat ik één uitloper recht omhoog groeien. Ook deze bind ik regelmatig vast met touw, en bij de vruchtaanzet sowieso met touw. Dat betekent dat ik niet één rank langs de groeizuil omhoog laat groeien, maar vier in totaal. De hoogte van de 2e, 3e en 4e uitloper zijn afhankelijk van de hoogte van de stok/tak en ook van de ruimte die er is aan de groeizuil.

verticaal tuinieren met pompoenPer stuk kun je eventueel een rank verticaal omhoog leiden. Bind regelmatig vast. (Het kruisje op de tekening geeft aan dat je de uitloper vastbindt aan de stok.)

Extra stok plaatsen

Aan de hoofdrank zag ik afgelopen week weer een prachtige uitloper zitten. Ik plaatste er een bamboestok naast en leidde de nieuwe uitloper hierlangs. Ook weer recht omhoog - en gelukkig was er nog wat plaats om er een stok te plaatsen. Dat wordt dus de 5e uitloper van dezelfde plant waaraan zomaar 2 pompoenen kunnen verschijnen, misschien zelfs wel meer.

Een boog maken 

Een andere optie is - als er weinig ruimte voor die extra stok is, om de rank via een boog (pergolaconstructie kan natuurlijk ook) naar een ander bed te laten groeien. Je creëert als het ware een pompoenportaal naar een andere plek toe. Dit kun je doen met een van de uitlopers die je recht omhoog aan de klimzuil laat groeien en niet wilt toppen aan de bovenkant.

De boom in!

Onze moestuin bevindt zich in de achtertuin en links en rechts ervan staan bomen en aan de achterkant grenst de moestuin aan de schutting. De pompoen die daar in de buurt van staat groeit eigenlijk altijd wel vanzelf met een rank naar de boom toe. Ik bind dan een uitloper aan de boom vast, langs een zo zonnig mogelijke route.

Langs de schutting

De moestuin grenst tegen de schutting van de buren. Vaak groeit er ook een uitloper omhoog langs de schutting. Als er plek voor is (waar bijvoorbeeld geen stokbonen omhoog groeien) bind ik er ook nog een langs de schutting omhoog. Zo kun je wel 5 of 6 ranken van een plant de ruimte geven om te groeien!

De rest van de ranken verwijder ik; vooral als je met de tips uit mijn vorige blog aan de slag gaat - en je hele tuin eetbaar maakt - kun je sowieso je pompoenoogst vergroten. Je kunt dus met een gerust hart de overgebleven en niet te gebruiken uitlopers verwijderen.

Voeding

Pompoen is sowieso al een gulzige plant en met allerlei uitlopers die de lucht in gaan, betekent dat wel dat de plant voldoende voeding moet krijgen. Werk aan een gezonde bodem (niet spitten, mulchen en compost!) en voed eventueel bij met een milde compostthee of smeerwortelgier.

Ik voed vanaf het moment dat de plant vruchten heeft ontwikkeld, eens per maand de pompoenen met compostthee bij.

Regelmatig opbinden

Controleer regelmatig de uitlopers. Ze kunnen dagelijks zo'n 10 tot 15 centimeter groeien (!) en dat betekent dat je echt om de dag controleert of je ranken moet vastbinden of om een touw heen moet wikkelen.

Constructie checken

Als je stevige bamboestokken of boomtakken gebruikt en deze diep genoeg in de grond hebt gegraven moet je constructie in principe voldoen. Het kan voorkomen dat halverwege je constructie de stokken iets willen wijken. Dat maakte ik mee toen ik een muskaatpompoen liet opklimmen als experiment. De pompoen woog zeker meer dan 10 kilo en trok de constructie ietwat uit elkaar. Ik plaatste toen wat dwarsbalken op de boomtakken waaraan de pompoen goed kon hangen én die tegelijkertijd voor stevigheid zorgden. In boomtakken kun je makkelijk iets vastboren, bij bamboestokken zal dat wat lastiger gaan. Boor een gaatje in de bamboestok, doe daar dik ijzerdraad doorheen en bind de dwarsbalk stevig vast.

Plaats deze altijd boven een rank, zodat je daar ook direct een pompoen aan vast kunt binden.


Conclusie

Er zijn tal van mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van je pompoenplant. Als je een kleine tuin hebt is het opbinden van pompoen sowieso een must vind ik. Het zorgt voor veel meer veel opbrengst! Maar ook als je een grote tuin hebt is het natuurlijk fantastisch dat je er nog meer uit kunt halen met deze hack. En het ziet er ook nog eens fantastisch uit.

Hopelijk kun je goed uit de voeten met deze informatie. Wil je mijn moestuinmissie supporten? Schaf dan mijn boek Thuis in de moestuin en/of Natuurlijk moestuinieren! aan, deel mijn blogs, boek een lezing of meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

= = =

Deze video op mijn youtubekanaal over het opbinden van je courgette vind je vast ook interessant!

Reacties
Categorieën