Ik hou van een stevige chewy maaltijdsalade. Je moet er per slot van rekening weer een aantal uur op vooruit kunnen. En je wilt niet na twee uur alweer enorme trek hebben. Als je flink moet kauwen draagt dat bij aan een langdurig voldaan gevoel. ’s Morgens vind ik het prima om met m’n wakkerwordstand een smoothie of bord pap te eten, waarbij ik ook kauw, maar het blijft een redelijk vloeibare ervaring natuurlijk. Voor mijn middag- en avondmaaltijd prefereer ik kaakactiviteit. Knapperige rauwe groente of groente die nét beetgaar is, lekkere noten erbij: me likey!
Een makkelijke meeneemsalade
Deze variatie op een Waldorfsalade kan je prima van tevoren maken. Als je dus niet thuis maar op locatie luncht, pas je gewoon slimme foodprepping toe. Door foodprepping toe te passen heb jij meer grip op wat je gaat eten en ben je niet overgeleverd aan een snelle boterham. Een graai uit het koelvak (of frituurassortie) van een tankstation of de bedrijfskantine is ook geen must meer. Veel gezonder dus en ook áltijd goedkoper. De Waldorfsalade wordt niet slap, dus vul je glazen pot met deze heerlijke ingrediënten desnoods op de avond ervoor en je zit helemaal gebakken als je lunchpauze aanbreekt!
Ik heb altijd een aantal grote en kleinere glazen potten in de kast staan om eten en dressings in te bewaren. Een duurzamere optie dan plastic bakjes, want je hergebruikt gewoon een lege pot. Je hebt geen last van plastic dat chemische stoffen in je eten lekt. Je hebt minder kans op lekkage in je tas, het neemt makkelijker mee vind ik, en het ziet er ook nog eens prachtig uit!
Je hebt nodig voor 2 personen
- 1 kleine zoete aardappel
- stuk komkommer of courgette (ca 12 cm)
- 1 stengel bleekselderij
- een handje druiven of rozijnen/krenten
- 1 paprika
- 1 kleine appel inc schil
- handje walnoten of een andere noot
- 2 eetlepels olie (van olijf, avocado, hennep, lijnzaad, etc)
- 2 eetlepels (vegan) yoghurt of kwark, of eventueel een eetlepel (vegan) mayonaise
- flinke scheut citroensap of scheutje appelazijn)
- zout en peper naar smaak
Aan de slag
- Boen de zoete aardappel schoon, hak in kleine blokjes en kook ze in een klein laagje water met deksel op de pan tot ze beetgaar zijn. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
- Hak ondertussen de diverse groenten/rauwkost in blokjes en halve ringetjes.
- Meng de citroensap/appelazijn met de olie, yoghurt en peper en zout. Wat mij betreft hoef je niet voorzichtig het citroensap te zijn: een zure tegenhanger voor de zoete componenten in de salade werkt zeer goed! Met appelazijn wel iets voorzichtiger zijn, overigens.
- Meng de beetgare zoete aardappel, rauwkost/groente en walnoten door elkaar
- Eet je de lunchsalade direct op? Voeg dan nu ook de dressing toe. Een je de salade mee voor een later moment? Neem de dressing dan in een los glazen potje mee en meng vlak voor consumptie
Variatie
Ga vooral freestylen als jij andere ideeën hebt hoor! Een graai uit je kruidentuin voor wat verse bieslook of peterselie bijvoorbeeld is een feestje. Of als je nog wat groente over hebt van de avond ervoor, kan je die prima in de salade verwerken. Beetgaar heeft de voorkeur wat mij betreft. Maar m’n lief vindt het juist lekker als er wat smeuigs tegenover de chewy groente staat. Er is zoveel mogelijk!
Liever zilvervliesrijst, kikkererwten of een andere koolhydraat in plaats van zoete aardappel gebruiken? Go for it!
Easy does it! Leker kauwen, jezelf niet alleen vullen, maar ook daadwerkelijk voeden, én na je maaltijd met een voldaan gevoel weer aan de slag. Laat je weten als jij ‘m gemaakt hebt?