Tuinkruidendip met rauwkostrolletjes
24 april 2019 
2 min. leestijd

Tuinkruidendip met rauwkostrolletjes

Ik ben zo ontzettend dol op kruiden, het is nog net geen obsessie. Dus ik word ook heel gelukkig van deze tuinkruidendip met rauwkostrolletjes (ook wel raw springrolls genoemd). Koken met kruiden geeft zoveel extra smaak, textuur en diepte aan een gerecht. En het is ook nog eens supermakkelijk en lekker gezond! Als klapper op de vuurpijl kan je deze tuinkruidendip ook als dressing over de salade of als smeersel op een toastje of stokbroodje gebruiken. En dat is – nu het bbq-seizoen weer in volle heftigheid is losgebarsten – wel zo gemakkelijk! Eigenlijk zou iedereen een kruidentuintje, -balkonnetje of desnoods -binnenbak moeten hebben.

Daslook

Daslook was tot voor kort een beschermde plant. Die mocht je dus niet zomaar plukken als je ‘m tegenkwam. Maar dat is nu niet meer zo. Daslook is een van de niet winterharde kruiden die na de winter als eerste weer opkomt. De aankondiging van het moestuinseizoen vind ik altijd! Jammergenoeg is ‘ie tijdelijker dan andere kruiden, maar zolang de daslook er is gebruik ik ‘m met heel veel plezier. Hij combineert heerlijk met de platte peterselie in dit gerecht. Heb je geen daslook? Dan kan je ook gewoon bieslook gebruiken!

Dus lekker dippen maar met deze tuinkruidendressing! In dit geval met lekkere knapperige rauwkostrolletjes (rauwkostloempiaatjes).

Zeg nou zelf: heerlijk toch!
Is dat kaas? Nee dit is rauwe spaghettipompoen! Grappig hè? Hou aan de onderkant en aan de zijkant ruimte vrij als ‘plakrand’.

Wat heb je nodig

Voor de tuinkruidendip:
– 5-6 takjes platte peterselie
– 8 blaadjes daslook (of een klein bosje bieslook als je geen daslook hebt)
– 3 eetlepels plantaardige yoghurt (ik gebruikte amandelyoghurt)
– 1 eetlepel citroensap
– 2 eetlepels olijfolie
– flinke snuf peper en zout

Voor de rauwkostrolletjes (raw springrolls):
– 12 rijstvellen (of zoveel je zelf wilt)
– verschillende soorten rauwkost zoals rode kool, paprika, pompoen*), wortel, snijbiet, courgette etc.
– kiemgroenten (zoals lekkere pittige radijskiemen)

*) pompoen kan je gewoon rauw verwerken! In dit geval wel de schil verwijderen.

Aan de slag

  • Hak de kruiden fijn (inclusief de steeltjes van de peterselie) en meng met de plantaardige yoghurt, citroensap, olie en peper en zout; dit is je tuinkruidendressing
  • Vul een bord met heet water en leg hier een rijstvel max 5 seconden in
  • Leg het rijstvel op een plank en leg net onder het midden een stapeltje rauwkost, kies zelf wat je combineert. Laat onder, links en rechts ca. 2,5 cm vrij
  • Sla vanaf de onderkant het rijstvel over de rauwkost en rol strak op totdat je net over de helft bent
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder strak op

Voila, c’est tout. Deze groenterolletjes kan je ook van tevoren maken en zijn heerlijk als onderdeel van je lunch, als bijgerecht of als snack. Eet smakelijk!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen