September is dé oogstmaand van het seizoen. Maar gelukkig kun je ook in september nog behoorlijk wat zaaien. En dat zou ik ook zeker doen, want dat betekent dat je komende herfst, winter en zelfs in het vroege voorjaar kunt blijven oogsten.
Zaaikalender september
- Amsoi
- Andijvie
- Bladmosterd
- Chinese kool (k)
- Dille (eerste helft van september)
- Kervel
- Koriander
- Lepelblad
- Meiraap (k)
- Mesclun (k)
- Paksoi
- Peterselie
- Peultjes (k)
- Radijs
- Rucola
- Sla
- Snijbiet
- Spinazie rondzadig
- Tatsoi (k)
- Tuinkers
- Veldsla
- Winterpostelein
- Winterwortelen
(k) = deze zaai je in de koudebak, kas of polytunnel. De overige gewassen kunnen zowel in vollegrond als in de kas worden gezaaid.
Heb je geen koudebak, polytunnel of kas?
- Maak deze heel eenvoudig door een aantal stenen op elkaar te stapelen en er een oud (broei)raam op te leggen.
- Plaats pvcbuizen over je moestuinbak: dit zijnd bogen voor het polytunneltje. Houd een hoogte van minimaal 50 cm aan in het midden van de boog. Trek er stevig plastic overheen. Dit plastic vind je o.a. bij een matraswinkel.
TIP Heb je nog niet voldoende plek vrij in de tuin om ter plekke te zaaien? Zaai dan nu alvast voor en plant volgende maand uit.
Mijn favorieten
Ik geef je graag een aantal van mijn toppers.
- Winterpostelein met STIP op nummer 1! Een makkelijke groeier, heeft weinig verzorging of voeding nodig, is amper ziektegevoelig en je oogst winterpostelein van november tot ver in de lente! Zaai winterpostelein indien mogelijk zowel in vollegrond als in de kas. Hoe beschutter ze staan, hoe beter de groei is mijn ervaring. Mijn voornemen voor dit jaar is: overal waar plek is winterpostelein zaaien :-D In mijn boek LINK lees je hoe je winterpostelein opkweekt én er staan ook drie heerlijke posteleinrecepten in.
- Bladpeterselie! Gezond, smaakmaker en in de kas met een beetje geluk de hele winter door oogst.
- Veldsla. Met kerst dien jij straks verse veldsla van eigen grondje op; hoe chique en gezond wil je het hebben!
- Erwtjes. En wat dacht je van verse erwtenscheutjes op een salade of amuse? Dit kun je in de kas of binnenshuis zaaien. Hele chique en gezonde kiemgroente dus.
- Mosterdblad. Dit groeit zo makkelijk! Oogst als babyleaves. Hoe groter, hoe pittiger ze smaken. (En dat kan écht heel pittig zijn!)
Als Popeye dit had gekend, had hij zeker voor winterpostelein gekozen.
Bloemen
Zaai deze maand ook absoluut wat bloemen, zodat je tuin volgend jaar royaal bloeit! Bloemen zijn niet alleen ongelofelijk mooi én geven je een (bewezen!) gevoel van geluk. Ze zijn ook BROODNODIG om de biodiversiteit te vergroten. Inheemse bloemen trekken nuttige insecten aan die zorgen voor een natuurlijk evenwicht in je tuin. Hierdoor heb je minder last van vraat. Ook een leuk voordeel is dat veel eetbare en/of medicinale bloemen zijn, voor in je salade en thee of die je in een zalf of tinctuur verwerkt.
Eline van Bloemenoogst uit Wapserveen verkoopt op haar website biologisch inheems bloemenzaad van eigen kwekerij; lokaal gekweekt en dus aangepast op ons klimaat, met een zeer groot ontkiemingspercentage, fantastische voor de biodiversiteit, zeer sterk én ongelofelijk mooi.
Dit zijn een aantal van haar zaaitips voor september:
- Nigella damascena - Juffertje in het groen
- Daucus carota - Wilde Peen
- Agrostemma githago ‘Snow Queen’
- Antirrhinum majus - Grote Leeuwenbek (Summer Sunset mix)
Leeuwenbek Summer Sunset Mix van Bloemenoogst
Uitgebloeide bloemen
Dan nog even een extra zadentip voor deze maand. September is namelijk zeer geschikt om van uitgebloeide bloemen het zaad op te vangen. Laat idealiter de zaden drogen aan de plant. Maar laat ook vooral veel staan voor de vogels! Vanaf onze eettafel kijken we in de herfst en winter hoe puttertjes, groenlingen, vinkjes en meesjes snoepen van de zaden maar ook van de insecten die in en rondom de plantskeletten bivakkeren. We noemen het vogel-tv. Zeg je netflixabonnement maar op dus!
Deze planten zijn geschikt:
- Zonnebloem
- Echinecea (zonnehoed)
- Ijzerhard
- Kaardebol
- Teunisbloem
- Cosmea
- Rudbeckia
- Stokroos
Succes met zaaien en voorzaaien in september!
Groetjes Jessica