Appelchips maken
15 oktober 2018 
4 min. leestijd

Appelchips maken

De appel is toch wel een van de fijnste fruitsoorten vind ik. De appel leent zich voor zoete en hartige gerechten. Laat zich makkelijk meenemen in de tas; altijd fijn als gezond tussendoortje. Lekker in de salade, door de taart, in een stoofgerecht, door de smoothie… De appel groeit met gemak in je tuin en het laat zich prima inmaken. Ik denk dat ik er maar een liedje over ga schrijven. “Was iedereen maar zoals de appel”, of zoiets.

Een appelboom in de tuin? Doen als het kan!

Ik kreeg 15 jaar geleden een kadobon voor een tuincentrum. Nou ja, niet voor een tuincentrum (mocht ik willen); maar van vrienden welteverstaan. Maar… ik kon er dus iets mee aanschaffen in een tuincentrum. Ik was toen nog niet heel fanatiek met moestuinieren bezig, hier en daar een kruidenplantje en wat fruitstruikjes. En een appelboompje leek me ook wel wat. Daar fietste ik dan; bon ingeruild voor een boompje, heel blij met een kleuterformaat appelboom op m’n bagagedrager. Ik bedacht er een mooi plekje voor: midden in het gazonnetje in onze achtertuin. M’n lief had liever gezien dat ‘ie iets minder prominent in het midden werd geplant, maar ik wist het zeker: boompje móet middenin het gras. Achteraf gaf m’n lief me gelijk (heerlijk is dat…); het zag er gezellig uit en paste prima.
Het eerste jaar deed boompje niets, maar dat had ik wel verwacht. Het tweede jaar bloeide boompje voorzichtig. Maar uiteindelijk bleef van die gematigde bloesempracht slechts één appel over als resultaat daarvan. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een tuinfeest gaf en het zoontje van vrienden van ons zich nogal tot die ene appel aangetrokken voelde. Hing ook nog eens op kindergrijphandjeshoogte. Ik ben nog nooit zo vaak naar de appelboom gerend als toen. “Mine! Stay off!” Je leert me dus waarschijnlijk pas echt kennen als je me in mijn tuinhabitat ziet.

Appels conserveren

We zijn inmiddels hele hoeveelheden appels verder. En het maken van appelcompote is een van de klusjes die ik ieder jaar uitvoer. Maar omdat ik voor het online platform Oostkoken van het Seasons Magazine een drieluik schrijf, ging ik verder op zoek naar appelconserveertechnieken. Zo heb ik inmiddels appels gefermenteerd; heel leuk, lekker en gezond! En ik ging eindelijk aan de slag  met het drogen van appels. Appelchips; hoewel je dus echt niet aan aardappelchips moet denken.

Appels drogen

Mensen met een dehydrator (een droogoven) zullen dit klusje regelmatig doen. Maar ik heb het ‘gewoon’ in de oven gedaan. Ik ben nogal van de duurzaamheid, en dit is nu niet echt het aller-aller-duurzaamste. Kruiden droog ik bijvoorbeeld gewoon in/aan de lucht; daar komt geen kWh om de hoek kijken. Maar aangezien ik nog geen zonnedroogoven heb, werd het toch de normale oven. Voor een keertje mag dat, vind ik. Ter compensatie de komende week de verwarming een graadje lager – lol.

Appelchips

Ik vind ze verrassend lekker! De chips zijn als ze net uit de oven komen nog een beetje knapperig. Als je ze bewaart in een pot verdwijnt het knapperige natuurlijk wel, maar dan hou je een lekkere chewy bite over. Het zoetzure uit de appel wordt geconcentreerder en het is een lekker tussendoortje waar je best even op kunt kauwen. Een aanradertje dus!
Ze zijn niet helemaal te vergelijken met wat je ook wel eens op de markt of in de winkel koopt. Er is geen suiker of iets anders aan toegevoegd om ze knapperig te maken. Puur natuur; ik hou ervan.
Appelkrulchips! Ze staan prachtig op het schaaltje dat van mijn moeder is geweest.
Waarschuwing: de appelchipjes hebben wel een gevaarlijk hoog dooreetgehalte. Pot snel dicht en opbergen dus!

Je hebt nodig

 • stevige appels (met ca. 7-8 appels vul je twee ovenroosters)
 • een oven en twee ovenroosters
 • shashlickpennen of satéprikkers
 • een mandoline, een schnittfix, een rasp of een hele goeie snijtechniek
 • een appelboor

Aan de slag

 • Boen de appels goed schoon, je hoeft ze niet te schillen
 • Verwijder het klokhuis met de appelboor
 • Snij dunne plakjes van de appels; hoe dunner hoe beter
 • Rijg de plakjes aan de stokjes en hou tussen ieder plakje wat ruimte
 • Zet de hetelucht oven aan op 100 graden
 • Plaats de satéstokjes op het rek en laat de appelschijfjes tussen de roosterdraden vallen *)
 • Plaats een pollepel tussen de oven en de ovendeur; een klein kiertje is voldoende
 • Afhankelijk van de dikte van je schijfjes en de hoeveelheid appelchips zullen ze na 2 uur ongeveer klaar zijn. Check regelmatig
 • Bewaar de appelchips in een afgesloten pot op een donkere koele plaats
 • De houdbaarheid is sowieso enkele dagen maar hangt ook af van hoe droog je chips uiteindelijk zijn geworden
*) ik kies voor het ophangen van de appelchips. Neerleggen op een bakplaat met bakpapier kán natuurlijk ook, maar het neemt meer ruimte in en het duurt langer voordat de appelchips gedroogd zijn.

Variatie

De pure smaak van de appelchips vind ik al helemaal geweldig! De friszure-zoete smaak wordt door het droogproces natuurlijk alleen nog maar geconcentreerder. Wil je variatie?
 • Strooi wat kaneelpoeder over de appelschijfjes
 • Of wat dacht je van anijspoeder? Go crazy!
De appelchips zijn heerlijk; zo uit het vuistje, maar ook leuk om je smoothiebowl, een (appel)taart of dessert ermee te decoreren. Enne… de week erop de verwarming een graadje lager om te compenseren voor het energieverbuik hè… – lol (of niet lol – dat is de vraag).

Houdbaarheid

Als de appelschijfjes zijn afgekoeld zijn ze heerlijk knapperig. Eenmaal in de (weck)pot bewaard worden ze juist lekker gooey. De appelchips zijn sowieso een paar weken houdbaar mits goed gedroogd. Bewaar in een goed afgesloten (weck)pot op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

PS: wil je meer appelinspiratie? Lees dan hier meer over een makkelijk warm appeltussendoortje uit de oven, of maak gefermenteerde appels. En appelcompote maken? Doen!
Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen