Black Friday? Sustainable Friday!
21 november 2022 
2 min. leestijd

Black Friday? Sustainable Friday!

Begin november begonnen de reclames op televisie al met de Black Fridaygekte. Overgewaarid uit America, maar of ik er nu zo enthousiast over ben... (het antwoord laat zich raden.)

Kopen kopen kopen

Wat gebeurt er in ons brein als iets tijdelijk ‘goedkoper’ wordt aangeboden? Dan wil ons brein dat hebben! Dan besparen we geld! En bij een aankoop maakt ons brein heel even een geluksstofje aan dat we als prettig ervaren.

Voordat je in de Black Friday Trap trapt; vraag je een aantal zaken af. Heb ik het echt heel hard nodig? Koop ik omdat ik mezelf wil belonen? Koop ik uit gewoonte? Kan ik ook zonder? Kan ik omdenken, recyclen, repareren, huren of lenen?

Is het wel zo goedkoop als de commercie je doet geloven?

Al zóu je echt goedkoper uit zijn, dan is er nog iets belangrijker wat mij betreft: we betalen meestal niet de echte prijs van het product. En daar bedoel ik mee: wie betaalt de prijs van een planeet die wordt uitgehold, van de enorme belasting op onze mooie planeet en de mensen in lage lonenlanden die dit vaak in gevaarlijke en/of ongezonde omstandigheden moeten maken?

Ik zou zeggen: Black FriNay. Heb je het echt nodig: ga op zoek naar tweedehands. Vind je dat niet; koop het dan bij een duurzame leverancier en koop goed spul dat lang meegaat bij een bedrijf dat ook duurzaam omgaat met de planeet en diens bewoners.

sustainable fridayVoldoening zit niet in spulletjes kopen. Vraag een gemiddelde moestuinier maar eens naar wat écht gelukkig maakt! Je weet het antwoord al...

Sustainable Friday

Wat dacht je van Sustainable Friday? Maak een boswandeling, doe een dansje in je blote kont, trakteer anderen op oogst van eigen grondje, stuur een lief appje naar iemand, galm een liefdesliedje uit je raam naar buiten, zeg een onbekend iemand gedag, kijk je geliefden in de ogen aan en zeg dat je van hen houdt, doe iets voor een ander zonder er iets voor terug te willen, raap zwerfvuil op, maak een groene smoothie als ontbijt, pak de fiets in plaats van de auto, geef je huis een poetsbeurt, lees een boek uit de kringloop, deel zaden van eigen tuin of vul hieronder iets in waarmee we samen Sustainable Friday een mooie invulling geven. Dat kortdurende geluksstofje na een aankoop verbleekt bij wat je voelt als je iets van bovenstaand lijstje uitvoert.

En wil je dan écht iets nieuws kopen? Koop dan mijn moestuin- en kookboek bomvol groen(t)e inspiratie, recycle-, conserveer- en besparingstips, groen(t)e recepten en nog meer onconventionele omdenktips: Seasons Moestuin. (Je krijgt ‘m in een gerecyclede verpakking toegestuurd, met een persoonlijk briefje van gerecycled fleurig papier erbij.)

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen