eco goody bag
Nieuws
Jessica Koomen
Nieuws
10/10/2023
3 min
0

Verslag van de eerste Moestuin Meetup

10/10/2023
3 min
0

Afgelopen zomer ontstond bij mij het idee om een leuke Moestuin Meetup te organiseren. Doel? Ontmoeten van gelijkgestemden, inspiratie en kennis & ervaringen delen. Het idee was er, toen nog de locatie! Mirjam - eigenaresse van vegan lunchroom van Cravings for Green in Ede - was direct enthousiast over het idee om het in haar mooie monumentale pand te laten plaatsvinden.

Lezing Ecologisch Moestuinieren

Ik geef nu al wat langer lezingen door heel Nederland (en zelfs België!) over de enorme voordelen van ecologisch moestuinieren. Want er zijn eigenlijk alleen maar voordelen aan deze aanpak. Maar toch is het voor heel veel mensen nog onduidelijk wat dit precies betekent, hoe je het aanpakt en wat de voordelen ervan zijn.

Tijdens de Moestuin Meetup konden we hier diep op ingaan met een logisch stappenplan, tal van voorbeelden en veel ruimte voor vragen.

Elkaar inspireren en eigen ervaringen delen

De onderlinge interactie gedurende de hele avond was enorm waardevol. Voldoende gelegenheid om vragen te stellen tijdens de lezing. En automatisch kwamen er ook reacties van andere deelnemers met hun eigen ervaringen. Met elkaar weten we meer dan één! 

Het was ontzettend leuk om te zien dat zowel beginners als groene veteranen na afloop hun eigen inspiratie hadden opgedaan, kennis hadden gedeeld en met frisse informatie verder gaan met moestuinieren.

ecologische moestuinLekkere huisgemaakte hapjes en drankjes van Cravings for Green!

moestuin meetupInformatie, kennis delen en elkaar inspireren tijdens de lezing Ecologisch Moestuinieren

Zadenruil

In de mooie kas van Cravings for Green was de zadenruil. Iedereen kon - zonder verplichting - zaden meenemen voor andere geïnteresseerden. Want iedereen heeft zo z'n eigen favorieten en gulle gewassen die veel zaad hebben gegeven. En hoe leuk is het dan om anderen hier ook enthousiast over te maken! Er was genoeg voor iedereen, super leuk om te zien hoe iedereen z'n best had gedaan! 

Gelijkgestemden ontmoeten

En als je dan enorm enthousiast bent (of aan het worden bent), dan is het natuurlijk ook leuk om anderen te leren kennen. Onder het genot van huisgemaakte (gefermenteerde) drankjes en hapjes werden er gegevens uitgewisseld, werd er gezellig gekletst en ontmoeten moestuiniers anderen die ze ervoor alleen van socials media kenden. 

Goody bag

Inspiratie is een van de uitgangspunten van de Moestuin Meetup. En daarom leek het me ook leuk om een aantal instellingen en bedrijven te promoten die zich inzetten voor duurzaam, ecologisch en biodivers tuinieren. 

Velt vzw is een organisatie die zich inzet voor ecologisch moestuinieren en leven. Ze brengen een prachtig magazine uit, net als tal van boeken, strijden tegen o.a. de wetgeving over glyfosaat en zooo veel meer zaken. Ik breng hen graag onder de aandacht. Velt stelde magazines beschikbaar voor de goody bag.

BiologischPootgoed.nl van Carel en Angela Bouma is een bedrijf dat hun pootgoed kweekt in de Flevopolder, met veel passie. Van bloemen, tot aardappelen, van kruiden tot kleinfruit. Zij stelden twee prachtige bollen (vallelado en morado) pootknoflook beschikbaar.

Natural Bulbs uit Hillegom is een bedrijf dat 100% biologische bloembollen en vaste planten verkoopt, Niet alleen maar zonder pesticiden maar ook zonder kunstmest (en aan dat laatste schort het nogal eens als bedrijven claimen zonder gif te werken). Ze stelden mooi zakje lentebollenassortiment beschikbaar.

Teafreaks verblijdde de deelnemers met theezakjes van een lokale blend, geteeld bij biologische zorgboerderij Makandra (uit Ede).

En Cravings for Green gaf iedereen een zakje homemade no waste plantaardige bouillonpoeder mee naar huis.

Hoera en dank voor al deze biologische sponsors!

Die goodies werden natuurlijk niet in een nieuw tasje verpakt. Maar ik verzamelde afgelopen tijd gebruikte papieren zakjes, en er werd uit mijn omgeving enthousiast meegespaard. Want waar we kunnen recyclen en upcylcen doen we dat natuurlijk.

moestuin meetupOf we blij waren met de goody bag?

Duur van de avond

De een vond dat het niet lang genoeg kon duren, de ander hield het op een gegeven moment voor gezien. Het kon allemaal. Wel iets om voor een volgende editie naar te kijken. De zadenruil had misschien iets korter gekund. Maar dat gaat dan ook ten koste van het persoonlijke contact. We gaan onderzoeken en evalueren. Het was ten slotte een eerste keer!

Het land in met de Moestuin Meetup?

Bij het lanceren van het idee bleek al snel dat er veel mensen geïnteresseerd waren, maar dat Ede niet voor iedereen haalbaar was qua afstand. Dus heel voorzichtig zijn we aan het kijken of we het land in kunnen! Lijkt het jou leuk om de Moestuin Meetup naar jouw woonplaats te halen? Neem dan contact met ons op!

Conclusie

De autopech onderweg naar naar de Moestuin Meetup (ieh!) maakte het een beetje spannend. Gelukkig waren we toch nog op tijd om op te bouwen! Maar al met al denk ik dat de eerste editie van de Moestuin Meetup zeer geslaagd is te noemen. Als jij nog leuke suggesties of feed back hebt, laat het ons dan vooral weten!

ecologisch moestuinierenMoe maar voldaan haha


Reacties
Categorieën