In vergelijking met 5 jaar geleden zie ik opeens heel veel mensen in de weer met kweekkasjes. Ze worden soms ook wel kweekbakken genoemd. De commercie vaart er wel bij! Maar... is het nu wel zo nodig, een kweekkasje?
Wanneer heb je eigenlijk een kweekkasje nodig?
Om te weten of je deze nodig hebt, is het belangrijk om te weten wat jouw zaadje nodig heeft. Warmteminnende planten zoals paprika, peper, aubergine en in meer of mindere mate ook tomaat hebben warmte nodig om te kiemen; minimaal 18 graden. Andere zaden moeten wel wat warmte hebben, maar kiemen ook al bij gemiddelde temperaturen. Sterker nog: als ze te warm staan, groeien de zaden te snel en krijg je slappe, slungelige plantjes. Deze plantjes zijn eenmaal uitgeplant minder goed bestand tegen ziektes en plagen. Een te snelle groei is dus nadelig.
Daarnaast zijn er ook de zogenaamde koudekiemers die juist de kou nodig hebben om te kunnen kiemen. Denk aan bieslook, maar ook kaardebol en klaproos hebben dit nodig. Die wil je dus juist niet onder een kap plaatsen.
Denk dus niet dat je voor alles wat je zaait of voorzaait per definitie een kweekbak nodig hebt, of je plantjes hiermee helpt om beter of sneller te groeien.
Een kweekkasje op de vensterbank is dus niet per definitie nodig en kan zelfs problemen veroorzaken.
Wat zaai ik voor in mijn kweekkasje?
Voor mijn pepers, paprika’s en aubergines gebruik ik altijd mijn recycle kweekkasje. Door een kap over of op je trays te plaatsen loopt de temperatuur op binnen de bak. Het is verstandig om een thermometer in de bak te plaatsen; met hele zonnige dagen kan de temperatuur zelfs te hoog oplopen! Zo was ik twee dagen weg, had de trays goed water gegeven voordat ik vertrok. Maar de zon zorgde voor een te hoge temperatuur in het kasje op de vensterbank. Toen ik weer thuiskwam waren de plantjes allemaal verdroogd en kon ik weer opnieuw beginnen.
Daarnaast is het sowieso belangrijk om de schuiven regelmatig open te zetten of de kap er even af te halen. De grond gaat anders schimmelen vanwege te weinig circulatie en een te hoge vochtigheid.
Wat kan onbedekt op de vensterbank worden geplaatst?
Verder plaats ik de rest wat ik binnen voorzaai onbedekt in trays of potten op de vensterbank. In de meeste gevallen is licht het belangrijkste en daarbij een gemiddelde temperatuur. Dat geldt voor heel veel groente die ik vroeg in het seizoen voorzaai. Een aantal voorbeelden zijn: pompoen, komkommer, courgette, bieten, basilicum, palmkool, peterselie, bonensoorten, maar ook veel bloemen. Zodra het half mei is geweest blijf ik voorzaaien, maar dit zaai ik buiten voor en plaats ik op mijn werktafel in de tuin, of zaai ik voor in de tuinkas.
Maak je eigen recycle kweekkasje
Je kunt natuurlijk iets kopen, maar hoe leuk is het als je je eigen vensterbankkweekkasje maakt van slechts een paar stukjes hout en bubbeltjesplastic? Kijk hier voor een uitleg voor deze recycleversie; een makkelijk kasje dat je van slechts wat houten latjes en bubbeltjesplastic maakt. Zelfs voor iemand als ik, die niet heel veel klus-skills heeft is dit kasje makkelijk te maken! Over het algemeen kun je altijd wel aan tweedehands hout komen, net als aan bubbeltjesplastic. Stevig normaal plastic werkt overigens ook goed. Dit plastic wordt vaak gebruikt om witgoed mee in te pakken, of bijvoorbeeld matrassen. Een winkel kan je er hoogstwaarschijnlijk wel in voorzien.
Andere mini-kweekkasjes
Je kunt ook mini-kweekkasjes maken van verpakkingsmateriaal waar bijvoorbeeld druiven op champignons in zaten. Je kunt dan zeggen: "Plastic, nee daar doen we niet aan!" En daar doe ik zelf ook mijn best voor. Maar als je het dan tóch in huis hebt of je omgeving gebruikt dit; maak er dan vooral gebruik van. Zo krijgt single use plastic nog een extra functie en hoef je niets nieuws te kopen. Belangrijk is dat het bakje doorzichtig is en licht doorlaat en dat er een dekseltje op zit, met eventueel kleine gaatjes. Je kunt er ook plastic overheen vastbinden met elastiek. maar zodra de zaden beginnen te kiemen zul je al snel meer hoogte nodig hebben.
Je kunt ook een kasje creëren met een doorzichtig krat en het deksel erop! Voordeel is dat je hier verschillende trays of potten in kwijt kunt. Zorg ook hier voor regelmatig luchten voor voldoende circulatie.
Conclusie
Een kweekkasje kan dus wel degelijk zin hebben, maar is voor heel veel gewassen juist helemaal níet handig. De commercie doet je uiteraard iets anders geloven; daarom is het altijd goed om je af te vragen of je iets écht nodig hebt. Als het antwoord daarop "ja" is, kijk dan eerst of je iets kunt hergebruiken dat je al hebt. Bij recyclen ziet het er soms iets minder mooi of strak uit, maar je spaart grondstoffen en geld uit; toch weer een kleine bedrage aan planeet en portemonnee!