Gevulde courgettebloemen en pompoenbloemen
Het is er de tijd weer voor: courgettebloemen en pompoenbloemen uit de moestuin vullen! Een kleurig gerechtje en deze valt helemaal onder het motto: no waste. De courgette wordt gebruikt, maar de bloem ook. Komkommerbloemen vind ik te klein, maar die zijn ook eetbaar overigens. Kan je altijd nog je salade mee versieren.
Probeer de grote bloemen te plukken, dat vult makkelijker. En oogst ze in de bloei. Als ze uitgebloeid zijn, draaien de bladpunten in elkaar en dat is een heel gepruts om te vullen. De bloemen staan ’s morgens het meeste open. Het kan overigens wel hoor; want je hebt ook niet altijd door wanneer de bloem nog niet is uitgebloeid. In dat geval heb je gewoon een gratis lesje training in geduld en fijne motoriek.
Een ovengerecht: dus geen frituur nodig
Ik houd van een lekkere gefrituurde snack op z’n tijd. Maar we hebben om gezondheidsredenen al bijna 25 jaar geleden besloten geen frituurpan in huis te nemen. Ik ben dus niet gewend om te frituren en los dit zoveel mogelijk op door te roosteren, grillen en wokken. Hoewel je met een tempurabeslagje een heerlijke krokante gevulde courgettebloem uit de frituur tovert, is dit dus gewoon een ovengerecht. Minder vet (hoewel ik absoluut niet bang ben voor vet), minder kans op acrylamide (kankerverwekkende stof) en gewoon ook minder gedoe. En daar houdt Miss Beanie van.
Vrouwelijke en mannelijke bloemen
De bloemen op het steeltje zijn de mannelijke bloemen en uit de verdikking onder de vrouwelijke bloemen groeit de uiteindelijke vrucht. Valt de vrucht er al voortijdig af? Dan is de bloem hoogstwaarschijnlijk niet bevrucht. Je kunt de natuur een beetje helpen door met een kwastje wat stuifmeel van de mannelijke bloemen op de stamper van de vrouwelijke te strijken. Moestuingynaecoloog!
Je kunt ook kleine courgetjes waar de bloem nog aanzit plukken. Deze zijn lekker beetgaar als ze uit de oven komen.
Je hebt nodig
- 6 bloemen van courgette en/of pompoen (met of zonder minicourgette eraan)
- 1 grote ui
- 6 grote champignons
- 1 paprika
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tsp zout en snuf zwarte peper
- 1 tbsp gedroogde oregano of en handvol gehakte verse oregano
- 1 tbsp pompoenpitten
- 1 tsp edelgistvlokken + extra om te bestrooien (nutritional yeast)
- 1 tbsp olie om te bakken + extra om te bestrijken
Aan de slag
- Spoel de bloemen voorzichtig af; de bloemen zijn teer. Je hoeft de stamper niet te verwijderen
- Hak de ui, champignons, knoflook en paprika zeer fijn
- Verhit de wok/koekenpan, verhit de olie en fruit op medium vuur de gehakte groente, samen met de oregano, peper en zout
- Hak de pompoenpitten, je kunt ze eventueel eerst even roosteren voor een sterkere smaak
- Na circa 5 minuten is je groentemix beetgaar
- Voeg de edelgistvlokken en pompoenpitten toe aan het mengsel en laat een klein beetje afkoelen
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Houd de bloem in je hand en omklem voorzichtig met je duim zodat de bloem als het ware in een ‘trechter’ zit
- Vul de bloemen met een koffielepel en druk voorzichtig aan met je vinger
- Vouw de blaadjes voorzichtig dicht aan de bovenkant
- Leg een bakvel op de ovenplaat, leg de gevulde courgettebloemen erop en bestrijk voorzichtig met een heel klein beetje olie en strooi er desgewenst nog een klein beetje edelgistvlokken overheen
- Na 12 minuten zijn je gevulde bloemen klaar
De gevulde courgette/pompoenbloemen zijn zowel koud als warm heerlijk. Je kunt ze voor heel veel verschillende doeleinden inzetten. Serveer ze bij de borrel als hartige snack of als bijgerecht bij een lekkere zomerse salade. Of presenteer als een amuse op een bedje van kleine rucolablaadjes.
Nog meer lekkere hapjes? Dan is het recept voor vegan glutenvrije empanada’s misschien wel wat voor jou!
(ovengerecht – vegan – bijgerecht – hartige snack – lowcarb)