Tapenade

Ik ben een ‘fingerfood’fan: kleine hapjes, met of zonder goed glas wijn erbij. In plaats van een maaltijd een plank voor heerlijke hapjes. En dan graag natuurlijk ook lekker voedzaam en glutenvrij!

Regelmatig maken we dus zo’n plank. Lekker met zadencrackertjes, ‘courgettetoastjes’ (oftewel: schijfjes rauwe courgette: superlekker!), een schaal rauwkost, een fijne homemade tapenade, spicy hummus en bijvoorbeeld deze lekkere empanada’s. Wat nootjes erbij en goed gezelschap: ik geniet ervan!

Daarom vind ik het leuk om hier ook allerlei makkelijke en gezonde receptjes voor te schrijven. Deze tapenade maak ik al langer, maar had nog nooit een uitgeschreven recept. Bij deze dus weer van de to-do-lijst afgevinkt!

Deze keer verwerkte ik de gefermenteerde zwarte knoflook en de olie uit de JouwBox erin.

Een tapenade kan je eigenlijk met heel veel soorten rauwkost, kruiden en/of groenten maken. Een restje pompoen kan je bijvoorbeeld heel goed hier doorheen verwerken. Of wat dacht je van paprika, bloemkool of boerenkool. Zowel rauw als gekookt/gebakken superlekker erdoorheen! Zo zie je maar: een borrelplank hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Integendeel zelfs! En je kunt op die manier ook heel makkelijk wat restjes uit de koelkast wegwerken.

Voor iets meer tekstuur voeg ik nog wat gehakte olijven toe nadat het uit de blender komt. Lekker op een ‘courgettetoastje’ of een zadencracker.

Je hebt nodig

  • 80 gram zongedroogde tomaten in olie
  • 80 gram olijven (groene of kalamata)
  • 3 teentjes zwarte knoflook
  • 1 teentje rauwe knoflook
  • 2 tbsp olijfolie
  • 1 tsp citroensap
  • 1 tbsp gedroogde oregano
  • Een paar sprieten verse bieslook
  • Snuf peper naar smaak

Aan de slag

  • Doe alle ingrediënten in de mengbeker van een staafmixer of klein hakmolentje, behalve de verse bieslook
  • Hak de bieslook fijn en schep erdoorheen

Serveer plakjes courgette en/of zadencrackers, nootjes en rauwkost. De tapenade is gekoeld nog ongeveer 4 dagen houdbaar. Restje over? Lekker door de pastasaus, op een boterham met een flinke toef rucola of kiemgroente erop of als smaakmaker door je salade. Weggooien is geen optie 🙂

Geniet ervan!

PS: mijn bietenspread al geprobeerd? Die misstaat ook niet op een borrelplank…

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen