Komkommer- pestorolletjes - recept
23 augustus 2018 
in Eten
2 min. leestijd

Komkommer- pestorolletjes - recept

Als je een moestuin hebt, dan schat ik de kans groot dat je daar komkommerplanten in hebt staan! En dat snap ik helemaal. Ik vind het een relatief makkelijk te kweken plant, en als je de plant blijft opbinden of ergens tegenaan laat groeien geeft ‘ie behoorlijk wat opbrengst op een relatief klein stukje grond. Ideaal!
Komkommer is vezelrijk en bevat veel vocht: goed voor de stoelgang. Komkommer levert verder vitamineA, B1, B2, B6, B11, C, kalium en magnesium. En komkommer is goed voor je huid vanwege de aanwezige siliciumdioxide.

De veelzijdige komkommer

Ik heb al een recept gedeeld voor het inmaken van komkommers of om gazpacho (koude komkommersoep) te maken. Nu dus tijd voor een makkelijk en smakelijk snackreceptje met maar slechts drie hoofdingredienten! Ik vind het heerlijk om ’s avonds nog wat snacks te eten. En dan het liefst snacks die gezond zijn en bomvol smaak zitten. Als ik daarbij ook niet nog eens een uur in de keuken hoef te staan is dat ook heel prettig.

Je hebt nodig

voor 12 komkommerrolletjes
 • halve komkommer
 • pesto
 • 12 rijstvellen*
* Ik kocht een tijdje geleden wat kleinere rijstvellen; een ideale maat voor snacks. Het normale formaat werkt ook prima hoor.
* Van rijstvellen wordt de welbekende loempia gemaakt. Maar je hoeft ‘m dus niet perse te frituren; even weken (zie uitleg) in water is voldoende!
 .

Dat de linten niet helemaal perfect zijn is geen probleem. Leg het groene randje aan de onderkant en leg vervolgens dakpansgewijs ca. drie linten erop.

Lekker met nog wat extra pesto erbij. Uit mijn verzameling gerecyclede glas hier een heel lief klein jampotje. Love it.

Wie zegt dat een vegan borrelplank saai is? Ik geniet altijd extra van een snack als ik ‘m zelf heb gemaakt. Raar maar waar. #ikeaeffect

Aan de slag

 • Bepaal de lengte van de komkommer op basis van de grootte van je rijstvel. Als je een komkommerlint in het midden legt moet er minimaal 2 centimeter van het rijstvel overblijven aan de boven- en de onderkant
 • Trek vervolgens met de dunschiller linten van de komkommer
 • Leg de linten even opzij
 • Vul een bord met warm water
 • Week hier het rijstvel in gedurende ca 10 seconden
 • Haal het rijstvel uit het water, leg op een plank en leg in het midden van het rijstvel enkele linten*
 • Houd boven- en onderaan het rijstvel minimal 2 centimeter ruimte over
 • Smeer een theelepel pesto op de komkommerlinten
 • Rol stevig op tot halverwege
 • Vouw dan de linker- en rechterzijkant van het rijstvel naar binnen en vouw vervolgens de andere helft strak op
 • Hou het laatste randje vrij van komkommer of pesto zodat: dit geldt als plakrand
* Als het groene randje van de komkommerschil onderop komt zie je dat mooi door het rijstvel, als deze eenmaal is opgerold: ziet er decoratief uit!
De rijstvellen  drogen iets op en worden iets plakkeriger. Het is mijn ervaring dat het zo kort mogelijk weken in het water erg plakken voorkomt. Toch te plakkerig? Smeer in met een klein beetje olie.
Doe wat overgebleven pesto in een klein kommetje en serveer dat erbij.
Een makkelijke snack uit de tuin (of van de groenteboer) met slechts drie ingrediënten! Combineer dit met een schaaltje nootjes, wat plakjes courgette, olijven, of andere lekkere knapperige rauwkost met hummus en je healthy happy weekend kan beginnen!
Cheers!
Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen