plantaardige groentepannenkoeken
Recepten
Jessica Koomen
Recepten
09/22/2023
2 min
0

Groene pannenkoeken

09/22/2023
2 min
0

Pannenkoeken; wie houdt er niet van! En het leuke is: je kunt er een kleurtje aan geven door bladgroente toe te voegen. Niet als beleg, maar door het beslag.

En om pannenkoekenbeslag te maken denken heel veel mensen denken nog steeds dat je ei en/of melk voor nodig hebt. Maar al jaren maak ik het basispannenenkoekenbeslag met boekweitmeel en water: glutenvrij, plantaardig en supermakkelijk. En soms voeg ik een scheut plantaardige melk toe aan het beslag.

Groente verwerken in je pannenkoekenbeslag

In mijn moestuinboek lees je een recept voor yummy boerenkoolpannenkoeken. Gewoon rauw erin verwerkt; zo makkelijk en gezond!

Ieder seizoen geeft z'n eigen groen(te) voor je beslag. Zo maakte ik deze pannenkoeken met verschillende soorten bladgroen uit de tuin: (Nieuw- Zeelandse) spinazie, paardenbloemblad, zomerpostelein en Oost-Indische kersblad. Maar kijk gerust wat er nu in jouw tuin staat dat je als bladgroen kunt inzetten!

Je kunt dan de officiele bladgroente gebruiken; winterpostelein, spinazie, andijvie, sla. Maar ook eetbare planten en onkruid zijn zeer geschikt. Denk maar aan brandnetel, Oost-Indische kers, campanula, jong blad van frambozen, aardbeiden of bramen.

groene pannenkoeken recept plantaardig glutenvrij

Ingrediënten

voor 4 pannenkoekjes

  • Een handvol grofgehakte bladgroente
  • 4-6 eetlepels boekweitmeel *)
  • Snuf zeezout
  • Water of melk indien te dik
  • Milde olijfolie of kokosolie

*) Ik gebruik graag boekweitmeel omdat ik glutenvrij eet. Maar rijstmeel, speltmeel, tarwemeel of notenmeel kan ook. Voeg bij notenmeel ook een binder aan je beslag toe zoals gemalen lijnzaad, gemalen chiazaad, maizena of arrow rootpoeder. Want notenmeel heeft weinig tot geen bindende eigenschappen.

Bereiding

  • Pureer de bladgroente met een staafmixer met een klein scheutje water
  • Meng in een beslagkom de meel, gemalen bladgroente en zeezout tot een lobbig beslag
  • Te dik? Voeg wat water toe
  • Te dun? Voeg wat meel toe
  • Verhit een koekenpan, voeg een scheutje milde olijfolie of kokosolie toe en bak iedere kant van de pannenkoek ongeveer 4 minuten

Eiwitten toevoegen

Vaak voeg ik ook nog een extra eiwitbron toe aan m’n pannenkoekenbeslag zoals lupinemeel, hennepmeel of pompoenpitmeel. Heb je geen eiwitmeel: voeg dan wat zaden, pitten of noten toe als je de bladgroente pureert. Zelfs een restje gepureerde bonen kun je toevoegen; gebruik dan wel iets meer water in het beslag.

Belegtips

Ik vind een romige en/of vettige basis voor m’n beleg op een hartige pannenkoek heel erg lekker. Vaak is dat tahin of een notenpasta. Maar hummus is ook zeer favoriet bij mij. En daar bovenop doe ik een topping van wat ik op dat moment in de tuin en/of koelkast heb: komkommer, tomaat, paprika, plakjes courgette of wat rucola. In de herfst of winter zijn reepjes spicy geroosterde pompoen ook lekker als beleg. En vergeet ook vooral niet wat kruiden!

En een ábsolute must is een zuurtje. Op de foto zie je ingemaakte cucamelon. Maar augurk of courgette in het zuur of atjar kan ook. Of maak je darmen blij en doe wat zuurkool (wat extra probiotica!) als topping op je pannenkoek. Een zuurtje is in ieder geval echt nodig voor de balans.

Ik word heel blij van deze pannenkoekjes. Je gebruikt wat je in je eigen tuin hebt, het is een eenvoudig recept, je kunt mixen en matchen naar believen én je krijgt direct wat extra groente binnen.

Ga jij ‘m proberen?


Reacties
Categorieën