Jaren geleden kochtten we een slow juicer. Ik vond het zonde om zoveel pulp over te houden en verwerkte het daarom door m’n cakebeslag of het ging in de havermout- of boekweitpap. Maar ook door de zadencrackers was het een succes. Overigens kun je deze crackers ook zonder pulp maken. Pureer boerenkoolblad in dat geval klein en gebruik iets minder water. En is er courgette in overvloed? Pureer deze dan. Halveer dan de de benodigde hoeveelheid water.
Nu heb ik al eerder een recept online geplaatst voor boerenkoolcrackers met pulp, maar deze is nóg eenvoudiger. Ook fijn toch!
Keukenbenodigdheden
- 2 vellen bakpapier
- Ovenplaat of rooster
- Deegroller
- Molentje/blender/staafmixer
Wat heb je nodig
- 100 – 150 gram groentepulp of gepureerde groente
- 25 gram pompoenpitten **
- 35 gram zonnebloempitten **
- 40 gram lijnzaad **
- 135 ml water
- Snuf zeezout
- Evt. kruiden zoals 2 tsp kerrie, of 1 tsp gemalen komijn, of 2 tsp Provençaalse kruiden, etc
*) Ik gebruikte in dit geval boerenkool maar je kunt ook pulp van spinazie, snijbiet, biet, wortel, bleekselderij, pompoen, zoete aardappel, etc. gebruiken. Heb je geen pulp? Pureer dan groente naar keuze en gebruik iets minder water; zo'n 100 ml.
**) De pitten en zaden kan je ook vervangen of anders verdelen: kijk gewoon wat je in huis hebt. Het kan zijn dat je iets meer water moet toevoegen omdat sommige pitten of zaden meer vocht opnemen dan de ander.
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Maal de pitten en zaden samen met het zout en het water fijn in een molentje, blender of met staafmixer. Het mag nog wel structuur houden; niet alles hoeft fijn gemalen te worden
- Stort het mengels in een beslagkom en meng het pulp erdoor heen
- Afhankelijk van hoe droog je pulp is, zal je moeten bepalen of je meer water nodig hebt. Het deeg mag best nog een beetje plakkerig zijn
- Stort het deeg op het bakpapier en leg het andere vel er bovenop. Rol het uit tot een plak van ca. 3 mm. Niet te dun, anders breekt de cracker
- Haal nu het bovenste vel eraf. Plakt het teveel? Je kunt het vel ook laten zitten en na het bakken eraf trekken
- Voor een nette crackervorm maak je nu alvast inkepingen in het deeg. Voor een robuustere vorm breek je ze na het bakken pas in stukken
- Plaats de ovenplaat in het midden van de oven en bak gaar in ca. 25 minuten. Controleer al vanaf 20 minuten. De duur kan verschillen vanwege het aanwezige vocht in de pulp en de dikte van je cracker uiteraard!
Besmeer met pesto, tahin of hummus en maak af met een flinke toef kiemgroenten, verse kruiden zoals peterselie of bieslook, of met fijngehakte rauwkost.
Houdbaarheid
De crackers kan je in een afgesloten bak of pot 4-5 dagen bewaren. Maar dat haal je toch niet, daar zijn ze te lekker voor! Heb je heel veel pulp? Je kunt de pulp ook invriezen. Je ontdooit het dan weer op het moment dat je weer crackers wilt bakken.
Je kunt ook direct een dubbele batch deeg maken en dit deeg in een platte plak invriezen. Na het ontdooien rol je ‘m uit en bak je ‘m. Scheelt net weer een paar minuten werk dankzij het preppen; dé sleutel voor gevarieerd en gezond eten.
Enjoy!
Collin Leijenaar
op 03 Mar 2020