Knolselderij: heerlijk in de erwtensoep of als pureetje. Maar wist je dat je er ook een heerlijke veganversie van steak van kunt maken? Knolselderijsteak! Natuurlijk komt de steak qua structuur niet echt in de buurt van een vleesproduct. Dus als je denkt hier een één op één versie van de rundersteak te treffen moet ik je uit de droom helpen. Veel prefab vegan/vegetarische producten uit de winkel proberen de vleesstructuur te benaderen. Maar het nadeel van dit soort fabrieksproducten is de aanwezigheid van allerlei hulpstoffen, de schadelijke E-nummers. Een heel erg eerlijk product is het niet echt meer.
Waarom dan de naam steak?
Maar waarom dan toch die naam? Ik werd geïnspireerd door twee ideeën. De hele knolselderij uit de oven van Jamie Oliver, en de bloemkoolsteaks van the Green Happiness: een flinke plak bloemkool, en die lekker kruiden en bakken als een steak. Het nadeel van een hele knol uit de oven is dat, als je plakken snijdt, je maar op een klein oppervlakte de kruiden proeft. En dat vind ik jammer, als kruidenverslaafde. Maar ik had gister nu eenmaal een halve knolselderij over. Dus daar wilde ik wat mee. Ik heb nog niet eerder een knolselderijsteak voorbij zien komen, dus hoog tijd voor een fijn recept!
Als ik aan steak denk, dan denk ik aan een stuk vlees, geen gemalen/samengesteld product. Maar iets waar je je tanden in wilt zetten. En met deze knolselderijsteak heb je dus gewoon een flinke chunk flavor op je bord. Ik nomineer deze dus als steak van de week!
Spelen met smaken
Dankzij het roosteren ontstaat er een heerlijke diepe smaak en carameliseren de randen een beetje. Wie houdt daar niet van! De onmisbare toevoeging van heel veel kruiden maken van de knolselderij een prima smakelijke vleesvervanger. Zorg dus dat je echt veel peper en salie gebruikt als tegenhanger van de zoete smaak die knolselderij van nature heeft. Resultaat? Kruidig, vol van smaak en een fijne bite. Yumm!
Mijn vriendin I. tipte al een hele tijd geleden dat gebakken blokjes knolselderij een diepe smaak geven aan een vegan of vegetarisch gerecht. En toen ik gister dus een halve knol over had na het maken van een heerlijke pan erwtensoep inspireerde me dat idee van haar ook. Ik maakte met slechts een paar ingrediënten een fijne marinade (of een rub; net hoe je het noemen wilt) en na slechts een paar minuten van voorbereiden schoof ik de knolselderijsteaks al de oven in.
Miss Beanie houdt van gezond en smakelijk eten, dat ook betaalbaar is én makkelijk te maken. Online zijn er tal van recepten die die voldoen aan deze uitgangspunten. Maar dit gerechtje voldoet hier zeker weten wel aan. Een must-bake-steak dus!
Wat heb je nodig
- 1 knolselderij (maar een halve of gewoon wat je over hebt is ook prima!)
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels citroensap
- héle flinke snuf peper
- snuf (keltisch zee)zout
- 20 verse of gedroogde salieblaadjes per halve knolselderij (meer mag altijd!!!)
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Verwijder de buitenkant van de knolselderij met een dunschiller
- Halveer de knolselderij en snij van de helften plakken van ca. 2-2,5 centimeter. Heb je een kleine knolselderij? Halveer ‘m dan vooral niet: het mogen best flinke plakken zijn!
- Hak de salieblaadjes of maak fijn in een vijzel en mix dit in een kommetje met de olie, citroensap, peper en zout. Let op: de peper is een belangrijk ingrediënt in dit recept. Niet te zuinig dus.
- Leg de plakken knolselderij op de bakplaat
- Bestrijk de plakken knolselderij met de saliemarinade. Hoe meer hoe beter!
- Bak de knolselderijsteaks gedurende ca. 20-25 minuten gaar.
Iedere oven werkt anders dus check na 20 minuten de steak. Hou ‘m beetgaar: we hebben een bite nodig! Proef desnoods een teststukje en bepaal hoelang de knolselderijsteak eventueel nog nodig heeft.
De knolselderijsteaks zijn zowel warm als koud lekker.
Variatie: kruiden of borrelhapje
Je kunt natuurlijk altijd nog smaakmakers toevoegen! Denk aan gehakte knoflook, oregano of rozemarijn. Of voeg een beetje gerookte paprikapoeder toe. Ik ben fan van gerookte paprikapoeder!
Wil je nog meer crunch van het saliekorstje? Voeg dan wat (glutenvrije) paneermeel toe aan de marinade, en nog wat extra olie. Ik gebruik dat zelf nooit, maar hee: als je het toch in je keukenkast hebt staan…
Je kunt ook heerlijke borrelhapjes maken met precies dezelfde ingrediënten: snij in plaats van plakken dan blokjes van 2,5 cm. Marineer met dezelfde kruiden en houd dezelfde oventijd aan. Prikkertje erin en proosten maar!
Geen vleesvervanger (en toch ook weer wel)
Deze steak is geen echte vleesvervanger als het gaat om proteïne. 100 gram bereide knolselderij bevat ongeveer 2 gram eiwitten. Ten opzichte van 1oo gram kikkererwten (die ca. 7 gram eiwitten op de 100 gram bevatten) is dat niet heel veel. Ook bevat knolselderij minder ijzer dan bijvoorbeeld kikkererwten of bruine bonen. Maar het bevat weer meer B11 dan kikkererwten! Varieer altijd goed in je voeding. Zorg voor een goeie diversiteit in groenten in je weekmenu. Met daarbij ook variatie in knolgewassen, peulvruchten, kruiden, fruit en noten, etc.
Geniet van je knolselderijsteak. Een makkelijk en zeer smakelijk gerecht. Benieuwd wat je ervan vindt!
Seizoensrecept: knolselderij steaks – EetbaarEde
op 16 Apr 2021