Deze bietenspread is een heerlijk gezond onderdeel van je borrelplankje of je lunch. Er zitten lekker veel groenten en kruiden in dus je hoeft je eigenlijk niet in te houden! Deze bietenspread is een fijne afwisseling op mijn hummuscraving. Ik smeer ‘m op mijn homemade cracker of op deze zadencracker van Simones Kitchen. Of ik dip mijn rauwkostreepjes erin. In dat geval noemen we ‘m bietendip!
Wat heb je nodig
- 2 – 3 gekookte bieten
- 1 cup zonnebloempitten
- scheut olie (olijfolie, lijnzaadolie, hennepolie, avocadoolie)
- scheut citroensap
- 1/2 – 1 theelepel himalayazout
- peper naar smaak
- 2 eetlepels gehakte verse of gedroogde oregano
- 2 eetlepels gehakte bieslook
- 1 of 2 teentjes knoflook
Aan de slag
- Pureer de bieten en de zonnebloempitten in de blender. Voeg zout, peper en knoflook toe pureer tot gladde massa. Voeg de olie en citroensap toe en een deel van de oregano. Blender tot een geheel
- Proef en beslis of je voldoende zuurtje, zout en een pitje van de peper proeft.
- Schep de bietendip in een kom en voeg de gehakte bieslook en oregano toe.
Dippen of smeren maar! Vers geserveerd vind ik de bietendip het lekkerst. Na één dag is de smaak ook prima, maar langer dan dat? De bietenspread is dan zeker nog wel goed, maar de smaak gaat achteruit. Heb je na twee dagen nog over? Meng de dip met wat (glutenvrij en/of noten)meel en wat maizena of aardappelzetmeel. Het deeg mag redelijk compact aanvoelen. Voeg een flinke snuf zout en oregano toe en bak er burgers van. Heerlijk!
Leg een voorraadje aan
Altijd maar alles zelf maken klinkt heel romantisch maar is in praktijk nogal eens niet haalbaar. Daarom maak ik vaak een voorraadje en die vries ik in. “Kan dat?”, hoor ik je denken? Jawel hoor. Ik vul kleine glazen potjes met hummus of de bietenspread en dat gaat altijd goed. Water zet uit in glas, dus dat moet je niet invriezen, weten we. Maar omdat de bietenspread best wat luch bevat is het invriezen ervan mogelijk – volgens mijn Jip & Jannekelogica.
Ook de smaak blijft goed, in tegenstelling tot de bietendip die ik een paar dagen in de koelkast bewaar.
Noteer de datum op het potje zodat je geen fossiele bietendip tegenkomt over een aantal decennia.
Variatie in smaken
Geen oregano in huis? Gebruik een koffielepel gedroogde provencaalse kruiden of tijm. Peterselie is ook een hele goeie combi.
Ik vind bietenspread met komijn ook ontzettend lekker. Vervang in dit geval de oregano door een koffielepel komijn. En hak er een flinke hand koriander er doorheen. Verse gember in huis? Een centimeter verse gember is ook een aanrader. Lekker mee laten blenderen.
Zo zie je maar: voldoende opties!
Spread the word: bietenspread!