De eerste keer dat ik gazpacho maakte was jaren geleden toen ik van de markt hele een doos komkommers voor een euro meenam. Ik hou van koopjes! Superblij kwam ik thuis met m’n volle fietstassen vol komkommers. Maar wat doe je met zoveel komkommers als je maar met z’n tweeën bent?
Even googlen bracht me al snel op ideeën. Gazpacho! Vrienden die de volgende dag kwamen borrelen vroegen verbaasd: carpaccio van komkommer? Gaspatsjo. Zo spreek je ‘m uit 🙂 Gazpacho dus. Een koude soep: jaja. Je kunt ‘m van tomaat maken, een combi van tomaat en komkommer en van alleen komkommer.
Mijn eerste gegooglede gazpacho recept bevatte yoghurt en bouillonblokjes. Maar dit recept is uiteraard helemaal vrij van E-nummers en is ook vegan.
Hij is super makkelijk te maken en je hebt er een heerlijke zomers lunchonderdeel, voorgerechtje of een fijne amuse aan.
De komkommer- en muntsmaak tegenover de romige smaak van avocado is heerlijk!
Je hebt nodig
- 1 komkommer
- 4 tot 6 takjes munt
- 1 rijpe avocado
- 2 of 3 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels olie (lijnzaadolie of olijfolie)
- 6 eetlepels water
- 1 teentje knoflook
- peper
- zout
- 1 kleine ui
- voor de garnering een beetje gehakte bieslook, of een toefje kiemgroente.
- optioneel: volle eetlepel gepeld hennepzaad (voor de eiwitten!)
Aan de slag
Snij de komkommer in stukken, snipper het uitje en de knoflook. Rits de muntblaadjes en hak grof. Doe dit alvast in de blender. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in de kom van de blender.
Gooi dit samen met het water, de olie en de limoensap in de blender. Voeg een afgestreken theelepeltje zout en een snuf peper toe en blender tot gladde substantie.
Proef! Hou je van meer pit? Voeg naar smaak nog meer ui, limoensap, knoflook, zout en/of peper toe. Je wilt een zuurtje en een zoutje proeven en ook een kick van de peper. Ben je echt een caliente fan? Voeg dan wat cayennepeper toe! Dit recept bevat weinig eiwitten. Wil je eiwitten toevoegen omdat de rest van je maaltijd deze ook weinig bevat? Voeg dan wat hennepzaad (gepeld) toe. Daar wordt je soep nóg romiger van: je weet niet wat je meemaakt!
Blijf proeven totdat je tevreden bent over de smaak. Het is en blijft een lichte koude soep, maar je smaakpapillen moeten wel wat te doen hebben 🙂
Garneer de soep met gehakte bieslook of een toefje kiemgroente.
Je kunt deze soep van tevoren maken. Bewaar de soep in de koelkast en haal deze 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en roer voor het opscheppen de soep goed door.
Eet smakelijk!