Ontbijtpap met gember, appel en gierst
14 februari 2018 
3 min. leestijd

Ontbijtpap met gember, appel en gierst

Gember en appel: heerlijke combi!

Appel en gember vormen een fantastisch culinair huwelijk. Deze glutenvrije ontbijtpap van gierst is echt een feestje voor je smaakpapillen en je gezondheid. Gember is een enorm gezonde wortel die zowel in poedervorm als verse vorm gebruikt wordt in onze zoete en hartige keuken. In recepten voor ontbijtpap zie ik verse gember nog weinig voorbij komen, dus daar komt nu verandering in!

In de winter (maar ook in de warme periodes) is deze pap heerlijk smaakvol, verwarmend en vullend en geeft je een goeie kick off van je dag. Gember is kneitergezond. Lees dit artikel van Monique van der Vloed maar eens! Ook lees je in haar artikel tips over wanneer níet/gematigd verse gember te gebruiken.

Vervangers voor de populaire havermout

Helaas verdraag ik geen havermout, en daarom ben ik regelmatig op zoek naar andere glutenvrije én gezonde opties om mee te ontbijten. En die zijn gelukkig ook voldoende aanwezig. Ik ontbijt graag met een zeer gevulde smootie, heel soms met homemade granola of met pannenkoeken. Maar vooral ontbijtpap is favoriet bij mij. Zo ontbijt ik regelmatig met amaranthpap, chiapudding, chocoladebloemkoolpudding (ja echt!) of met boekweitpap. Gierst is relatief goedkoop en heeft weer een andere nutrientenverhouding dan havermout, amaranth of boekweit. Het is vanwege die diversiteit per product altijd goed om te variëren. Zo voed je jezelf met een breed spectrum van vitamines, mineralen en spoorelementen. En die diversiteit heeft je lichaam nodig om al die ingewikkelde processen in jouw lichaam goed uit te voeren zonder tekorten op te bouwen. Dagelijks havermout is altijd nog beter dan dagelijks corn flakes, maar mijns inziens is het beter om regelmatig variatie toe te passen in je voeding!

Een teffontbijt is ook populair. Gierst is in tegenstelling tot het populaire teffontbijt/meel veel betaalbaarder. Voor een biobudgetoplossing is gierst dus een welkome aanvulling op je ontbijtroutine! Je kunt gierst overigens ook als vervanger van couscous of quinoa gebruiken. Het is dus een multi-inzetbaar graan. Het is onder andere rijk aan eiwitten, ijzer, fosfor en magnesium en vitamine B1 en B6.

Zowel in de winter als in de zomer eet ik graag pap. Een ruime keuze inmiddels uit boekweitpap, chiapudding, amaranthpap en zelfs bloemkoolcacaopap! En regelmatig een ontbijtsmoothie: ook lekker! Variatie is the key; love it!

Je hebt nodig

voor 2 personen

  • 100 gram gierst
  • 400-450 ml water *)
  • 20 gram sultana’s
  • 1 theelepel Ceylon kaneel
  • snuf keltisch zeezout/himalayazout
  • scheut citroensap
  • 1 grote appel
  • 20 gram geraspte gember
  • scheutje olie (bijvoorbeeld hennep-, lijnzaad- of kokosolie)
  • een klein handje gehakte amandelen of andere noten of zaden

Aan de slag

  • zet het water met de gierst op het vuur en dek de pan af met een deksel
  • rasp een derde deel van de appel en roer door de gierstpap
  • voeg ook de sultana’s toe aan de pap, de kaneel, snuf zout en een scheut citroensap
  • blijf regelmatig roeren, en hou het deksel zoveel mogelijk op de pan om verdampen van het water te vermijden
  • voeg water toe als de substantie te droog wordt
  • voeg na ca. 15 minuten de geraspte gember toe *)
  • na ca. 25 minuten is de gierst gaar gekookt, proef even of de pap nog iets langer nodig heeft
  • roer een beetje olie olie door de pap: gezonde vetten!
  • snij de rest van de appel in plakjes, hak de amandelen voor de topping
  • voeg eventueel nog wat extra kaneel toe

*) de aangegeven hoeveelheid water is een indicatie. Houdt de pap goed in de gaten zodat deze niet droogkookt en lekker smeuïg blijft.

*) hoe langer de gember meekookt, hoe scherper de smaak zal worden. Dit komt door de stof shogaol. Korter meekoken geeft een minder scherpe smaak.

Zoet toevoegen?

Je ziet in dit recept geen enkele extra ongeraffineerde zoetmaker. Geen kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing of dadels. Omdat een deel van de appel en de sultana’s meekoken geven zij hun zoete smaak al af. Ik ontdek steeds vaker dat we de smaak van zoet kunnen vervangen door andere smaakmakers. In dit geval de combi van gember, citroensap, een snuf keltisch zeezout en de kaneel. Zit je nog in het proces van afkicken van suiker? Voeg nog iets meer van die hiervoor genoemde smaakmakers toe of een klein beetje verantwoorde zoetmaker. Je went écht aan minder zoet (zei de zoetekauw overtuigd); vooral als je aan de slag gaat met veel smaakmakers. You can do it.

Bon appetit, enjoy your day!

Neem de tijd om lekker te ontbijten. Geniet van de smaken, kauw zorgvuldig (kauwen geeft een voldaan gevoel en helpt je om beter te verteren) en tag Miss Beanie bij jouw gierstontbijtpap!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen