Bliss balls met zonnebloempitten en hennepzaad - recept
03 oktober 2017 
1 min. leestijd

Bliss balls met zonnebloempitten en hennepzaad - recept

Toen ik stopte met eten van geraffineerde suiker en gluten viel ongeveer alle koek en taart die toen kende weg. En ik hou zo van een lekker koekje of een heerlijk stukje cake. Gelukkis is er in glutenvrij en suikervrij bakland heel veel mogelijk. En vind je in reform-  en biowinkels en nu zelfs in de super vaak wel wat verantwoords. Vaak krijgen deze snacks het predicaat gezond opgeplakt. Maar omdat het vaak toch gewoon (ge)zoete snacks zijn, noem ik ze liever verantwoord in plaats van gezond. Beter dan de standaard zoete snoeperijen uit de supermarkt, die met geraffineerde suiker, palmolie, chemische stoffen worden bereid. Maar hoe verantwoord en ‘suikervrij’ dan ook; hoe meer we wennen aan weinig of geen zoet, hoe leuker onze bloedsuikerspiegel dat vindt. Ik heb dus niet standaard allerlei zoete snoeperijen in huis. Want dan zou ik daar ook vaak van eten, mezelf kennende… Dus zo af en toe maak ik wat lekkers.

Deze bliss balls maakte ik als een ‘after workout snack’: met wat extra eitwitten dankzij hennepzaad, maca en zonnebloempitten! Maar ook zonder een sportmoment kan je hier heerlijk van genieten.

De macapoeder hóef je niet te gebruiken, maar als je ’t in huis hebt zou ik het zeker wel doen. Maca wordt gezien als een superfood. Maca bevat behoorlijk wat eiwitten en vezels. Het schijnt ook menstruatieklachten te verminderen, te helpen bij herstellen van hormonale onbalans en spiermassa in het lichaam te verhogen, om zo maar eens wat postieve kenmerken te noemen.

Wat heb je nodig voor 20 balletjes

  • 70 gram dadels
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 1 eetlepel macapoeder
  • 10 gram gepeld hennepzaad
  • 2 eetlepels (raw) cacao en extra om te coaten
  • 15 ml water
  • 15 gram kokosrasp en extra om te coaten
  • Koffielepel olie (hennepolie, lijnzaadolie, avocadoolie, kokosolie)
  • Snuf zout

Aan de slag

  • Wel de dadels in (warm) water, tenzij je medjouladels gebruikt: die zijn sappig genoeg
  • Hak en prak de dadels tot puree
  • Hak de zonnebloempitten grof
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed
  • Rol met vochtige handen kleine balletjes
  • Vul een klein schaaltje met wat kokosrasp en rol daar de helft van de balletjes doorheen
  • Vul een ander schaaltje met een beetje cacao en rol de andere helft van de balletjes hier doorheen

De balletjes blijven gekoeld enkele dagen goed. (Maar dat red je toch niet, vermoed ik.) Wil je jezelf beschermen tegen teveel in één keer? Of wil je op onverwachte momenten iets bij de koffie kunnen aanbieden? Je kunt deze bliss balls príma invriezen! Bewaar ze niet te lang in de vriezer, want de smaakkwaliteit gaat wel achteruit.

What a bliss!!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen