Ik word iedere keer opnieuw ongelofelijk blij van deze salade. De smaken en kleuren, de chewy tempeh, geroosterde zoete aardappel en natuurlijk dagverse palmkool uit eigen tuin. Want die staat in december enorm te schitteren! Vaak wordt er granaatappel in Oosterse gerechten gebruikt, maar een lokalere optie is de rode bes. Je zult zien (proeven) dat dit een fantastische vervanger van granaatappelspitjes is. Ik vries na het oogsten altijd wat rode bessen in, zodat ik ze in de winter in salades of op desserts kan verwerken. Lokaler kun je het niet krijgen.
Wist je dat je palmkool ook kunt garen door deze te kneden met zout? Hierdoor krijgt de palmkool de structuur van gegaarde palmkool, maar blijft deze tegelijkertijd rauw. Je kunt hier overigens ook boerenkool voor gebruiken. Heb je hele gevoelige darmen: kook de kool dan.
En laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. Ondanks hoeveelheid is dit gerecht toch snel klaar. Zet alles van tevoren klaar, en je zult zien dat het een makkie is. Maak vooral een dubbele portie, want je eet je vingers erbij op. En mocht je nog wat over hebben; heerlijk om hier de volgende dag nog een keer van te genieten. In plaats van een bammetje tover jij een bak yummy salade tevoorschijn in je werkpauze!
Palmkoolsalade met chewy tempeh
Hoofdgerecht voor 4 personen
ZOETE AARDAPPELS
750 gram zoete aardappels
1 eetl. olijfolie
½ theel. zeezout
RODE UI
175 gram rode ui
1 theel. olijfolie
¼ theel. zeezout
TEMPEH
200 gram tempeh
1 eetl. olijfolie
½ theel. zeezout
½ chilipeper
zwarte peper
½ theel. gemalen komijn
½ theel. knoflookpoeder
3 theel. ahornsiroop
2 theel. limoensap
SESAMCRACKER
2 eetl. sesamzaad
1 theel. milde olijfolie
½ theel. tamari of sojasaus
1 theel. maizena
PALMKOOLSALADE
3 eetl. tahin
2 theel. tamari of sojasaus
1. theel. limoensap
2-4 theel. water
200 gram palmkool, nerf verwijderd
½ theel. zeezout
100 gram rode bessen
- Begin met de zoete aardappels. Verhit de oven tot 175C op heteluchtstand.
- Snijd de zoete aardappels in dikke frieten. Meng de olijfolie en het zeezout door de frieten en leg deze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Snijd de rode uien in dunne ringen en meng ze in een kom met de olijfolie en het zeezout. Leg de uiringen op een andere met bakpapier beklede bakplaat.
- Snijd de tempeh in plakjes van 0,3 centimeter dikte. Meng de rest van de ingrediënten voor de tempeh in een kom en meng de tempeh erdoor. Leg de plakjes naast elkaar op de bakplaat bij de uiringen. Bak de tempeh, zoete aardappel en de uienringen gedurende 25 minuten in de oven.
- Meng de ingrediënten voor de sesamcracker. Leg het mengsel tussen bakpapier, vouw het bakpapier dicht en rol het deeg uit tot een dunne lap van 10 bij 12 centimeter. Verlaag de oventemperatuur naar 150C en bak de sesamcracker in 15 minuten knapperig. Controleer de cracker de laatste 5 minuten en haal de cracker uit de oven als deze lichtbruin is.
- Meng voor de palmkoolsalade in een kom de tahin, tamari en het limoensap door elkaar. Klop de dressing goed los met een garde en voeg zoveel water toe dat het een dikke vloeibare dressing wordt.
- Verwijder het dikke deel van de nerven van de palmkool, snijd het blad in grove stukken. Kneed samen met het zeezout in een grote mengkom totdat de palmkool zacht is geworden en is geslonken.
- Stapel op een grote schaal om en om de palmkool, de zoete aardappelfrieten en de helft van de tempeh en uien en vorm een torentje van de salade. Verdeel de overige de uiringen, tempeh en rode bessen over de salade. Breek de sesamcracker in grote stukken en steek deze vlak voor het serveren losjes boven in de salade. Sprenkel een klein beetje dressing over de salade en serveer de rest van de tahindressing in een schaaltje erbij.
Anti-verspillingstip:
De overgebleven bladnerven kun je gaarkoken in een klein laagje water, voeg wat zeezout, miso of een kwart gistvrij bouillonblokje toe. Pureer met de staafmixer en geniet van een gezond tussendoortje.
Eet smakelijk!
Benieuwd naar nog meer lekkere moestuinrecepten? Bestel mijn moestuin- en kookboek Seasons Moestuin hier.