Palmkoolchips

De mevrouw bij de groentewinkel keek me raar aan: “Cavala wat?” “Opgetrokken wenkbrauwen. “Cavolo nero, palmkool,” antwoordde ik. “We hebben hier boerenkool, witte kool, groene kool, rode kool, zuurkool, dat vind ik kool genoeg.” Ze keek me gedecideerd aan. Dit verklaarde dus waarom ik niet zo vaak bij die groentewinkel in onze inmiddels ‘oude wijk’ kwam. Palmkool mevrouwtje, heerlijk,  gezond, leuk en helemaal van nu!

We zijn er natuurlijk ook niet echt mee opgegroeid: palmkool. Maar inmiddels? Here to stay! Ik ben dol op palmkool. Jaren geleden kwam ik cavolo nero tegen in een recept en ik had er nog niet van gehoord. Maar dat is het leuke met recepten uit proberen; je leert weer ’s wat nieuws. Love it. Inmiddels staat de palmkool alweer jaren in de moestuin. Dit jaar heeft ‘ie voor het eerst wat meer ruimte gekregen – want een van mijn fouten is dat ik áltijd te weinig ruimte reserveer per plant. Herkenbaar? Het gevolg is dat ze nogal ielig blijven. Want mensen, ruimte hebben we nodig. Jij, ik, palmkool.

Gewokte palmkool is fantastisch, of palmkool in de curry, een restje in de lunchsalade, yummy. Maar wat dacht je van palmkool als chips? Gewoon, lekker als snack op de borrelplank? Supermakkelijk en verrassend lekker.

Komtie.

Heerlijk schaaltje groensnack!

Niet alles hoeft precies hetzelfde formaat te zijn, varieer gerust!

Keukentools

 • 2 ovenplaten
 • 2 vellen bakpapier
 • Maatlepels
 • Mengkom

Benodigdheden

 • 50-60 gram palmkool (exclusief bladnerven)
 • 1 tsp olijfolie
 • Snuf zout
 • ½ tsp kerrie

Aan de slag

 • Snij de nerven van het blad en bewaar die voor een wokgerecht of voor in de soep; weggooien is zonde! Vries ze desnoods in, om ze op een later moment te verwerken
 • Snij de bladeren in stukken. De grootte bepaal je zelf. Snij ze zeker niet kleiner dan 4-5 centimeter want ze slinken nog!
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 125 graden hetelucht
 • Meng de gesneden palmkoolbladeren met de olie, een snuf zout en de kerrie en masseer een beetje in
 • Spreid de chips uit over de twee ovenplaten die je hebt bekleed met de bakvallen en bestrooi evt. nog met wat zout
 • Bak gedurende 15 minuten op 125 graden en draai de oven dan terug naar 100 graden en bak nog ca 10/15 minuten. Controleer vanaf dat moment regelmatig want iedere oven is anders!

Zeg nou zelf, dit is toch een leuke snack op je borrelplank! Deze keer gebruikte ik een mix van kerrie- en paprikapoeder. Qua smaakmakers kan je eigenlijk alle kanten op, gewoon even kijken wat je keukenkast in de aanbieding heeft.

Crunch

Ook bij deze foodswap geldt weer: vergelijk het recept niet 1 op 1 met de aardappelchips of met groentechips uit de super. Dan kom je een beetje bedrogen uit. Maar wat je wel hebt: een lekkere crunch en een salty smaak. Enne… hou jezelf in want anders is de ovenplaat al leeg voordat de palmkoolchips de borrelplank bereiken. Echt. Weet ik uit ervaring.

Variatie

Geen palmkool in huis maar wel boerenkool? Daar kan het natuurlijk ook mee!

En je kunt natuurlijk ook alle kanten opgaan wat betreft kruiden. Ik gebruikte deze keer kerrie, maar komijn, paprikapoeder, garam masala of Provençaalse kruiden zijn bijvoorbeeld ook lekker. Geef je creativiteit vooral de ruimte.

Bewaartips

Mijn tip is vooral: niet bewaren. Niet alleen omdat ze zo’n enorm hoge dooreetfactor hebben, maar ze worden er niet echt lekkerder op. Na bereiden lekker serveren dus! Wil je toch een beetje stress voorkomen op het Moment Suprème? Bereid dan alles voor tót het moment dat ze de oven ingaan. Als je vrienden zijn gearriveerd hoef jij alleen nog maar de oven aan te zetten en iets lekkers in te schenken.

Santé!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Boerenkool pesto – EetbaarEde
Door

Boerenkool pesto – EetbaarEde

op 16 Apr 2021

[…] de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete aardappel!), groentechips, of wat dacht je van een Indiase curry met boerenkool? En daarom ben ik maar wat blij dat we […]

Reactie plaatsen