Waterkefir! Wat een fantastisch drankje! Waterkefir is een prima frisdrankvervanger, een goeie bron van probiotica, vitamines en mineralen, het is suikervrij en het is erg makkelijk zelf te maken! In deze blog leg ik uit hoe je zelf waterkefir maakt. Zeker even lezen als je nieuw bent in waterkefirland!
In deze blog leg ik je meer uit over de tweede fermentatie. Ik vind het namelijk prima om de waterkefir ‘gewoon zo’ te drinken. Maar de tweede fermentatie van waterkefir: that's where the magic happens!
Toevoegen van smaken tijdens de tweede fermentatie
Het basisrecept bestaat uit water, suiker, kefirkorrels en een vijg. Als je de korrels hebt gezeefd kan de tweede fermentatie beginnen. Er zijn twee opties voor het toevoegen van smaken. Gekoeld of op kamertemperatuur. Er ontstaat in beide gevallen een heerlijke bubbel! De kamertemperatuuroptie geeft meer koolzuur dan de koelkastversie.
Fruitsmaken toevoegen
Fruit toevoegen aan je waterkefir is altijd fijn. Dat kan met sap, een stukje van de vrucht en/of met schillen. En voor het geval je denkt: moet dat biologisch? Jup. (Niet alleen voor waterkefir, biologisch is sowieso de beste optie voor je voeding en drinken.)
Denk aan bijvoorbeeld:
- citroen
- sinaasappel
- grapefruit
- appel
- perzik
- peer
- abrikoos
- banaan
- bramen
- frambozen
- blauwe bessen
- zwarte bessen
- aardbei
- watermeloen
Dit zijn zomaar wat opties, maar experimenteer vooral met het fruit van jouw keuze. Je kunt ze eventueel prakken voor meer smaak en kleur. Cranberries hebben een anti-bacteriële werking: gebruik die daarom niet.
Kruiden en specerijen
Ik ben gek op kruiden: op de gezondheidsvoordelen en de smaak. Harde kruiden zoals tijm en rozemarijn hebben in mijn ervaring iets langer nodig om smaak af te geven (of voeg iets meer toe).
- steranijs
- kaneel(stokje)
- munt
- citroenverbena
- rozemarijn
- tijm
- kurkuma
- lavendel (spaarzaam gebruiken)
- salie
- basilicum
- dunne plakjes gember
- dennentoppen
- gember
Combineren is ook errrrg leuk en lekker! Denk aan:
- bramen en rozemarijn
- munt en appel
- gember en kurkuma
- peer en kaneel
- lavendel en citroen
- basilicum en aardbei
Hoe lang duurt de tweede fermentatie?
Als je waterkefir in de koelkast zet voor de tweede fermentatie: laat het dan minimaal één dag fermenteren (hoe langer hoe intenser de smaak). Bij de tweede fermentatie op kamertemperatuur houd je zo'n 12 uur aan en daarna plaats je de fles in de koelkast. Bij een lage kamertemperatuur kan het langer. Een kwestie van uitproberen en tussentijds proeven.
BELANGRIJK draai regelmatig de dop los om koolzuur te laten ontsnappen. Als je dit niet doet loop je het risico dat de fles kapot knapt of dat de boel eruit spuit als je de dop opendraait. Ook als de fles in de koelkast staat is het raadzaam deze eens per dag even te openen.
Cheers!