Brouw je eigen gezondheidsdrankje: waterkefir
20 januari 2016 
5 min. leestijd

Brouw je eigen gezondheidsdrankje: waterkefir

Mijn moeder was toen ik jong was al bezig met ‘alternatieve’ natuurlijke gezondheidsmiddeltjes en gezond eten. Een daarvan was Het Yoghurtplantje. Niemand uit mijn omgeving kweekte zoiets. Maar bij ons stond het standaard in de koelkast. Ik vond het altijd een interessant plantje. Het uiterlijk deed me denken aan  koraal en een beetje aan kleine bloemkoolroosjes.

Kombucha

Jaren later raadde mijn moeder me aan om kombucha te maken. Er stond een grote glazen pot bij haar op de keukenkast. Gevuld met een bruinig vloeibaar goedje en een grote glibberige zwam bovenop. Afgesloten met een doek. Een vreemd gezicht met dito reuk. Ik kreeg een stuk ‘zwam’ mee: kon ik thuis ook kombucha brouwen. Want dit fermentatiedrankje was goed voor mijn darmen. En dát had ik wel nodig.

De geur (we hebben een open keuken) deed me na een maand brouwen toch besluiten om het voor gezien te houden. En ik vond het ook gedoe: iedere paar dagen weer een nieuw brouwsel maken met thee, suiker en water. En dan die glibberige zwam.

Nu kijk ik anders aan tegen vreemde brouwsels en tijdrovende klusjes. Maar nog steeds hou ik van makkelijk, snel en goedkoop. En daarom ben ik zo enthousiast over waterkefir!

blog waterkefir 4

Het waterkefirbrouwsel! Deze pot kocht ik bij Ikea en heeft een inhoud van 1,5 liter. Bovenop zie je belletjes, en drijven er enkele korrels en een vijg. De toegevoegde vijg geeft de gelige kleur aan de kefirdrank.

Melkkefir

We begonnen met melkkefir een aantal jaar geleden. De kefirkorrels werden toegevoegd aan melk. Dit bewaarde je enkele dagen buiten de koelkast, terwijl he top kamertemepratuur z’n werk kon doen. Het werd een soort karnemelk, dat me een heel klein beetje deed denken aan het yoghurtplantje van vroeger.

blog waterkefir 3

Na het zeven blijven de korrels achter in de plastic zeef. Een zachte ietwat gummy-achtige substantie.

En ondanks dat het fermentatieproces  de nadelige werking van melk vermindert, was ik er toch niet helemaal weg van. Ook vanwege het gedoe, en steeds weer opnieuw een liter melk te moeten aanschaffen.

Waterkefir

En toen zag ik een post van een facebookvriendin over waterkefir. Via haar kreeg ik over de post een starterspakje kefirkorrels. Direct na de eerste oogst waren mijn lief en ik helemaal enthousiast en hooked!

Kefir is makkelijk te maken, is snel klaar, kost weinig en levert veel op. Mensen die gewend zijn om frisdrank te drinken zijn meestal niet direct heel enthousiast. Maar kefir hoort inmiddels tot ons dagelijkse drankje.

Frisdrankvervanger

Mijn lief hield jaren geleden van cola light. Toen hij ontdekte wat er allemaal in zat is hij daar voor 98% mee gestopt. Toen werden het light vruchtensapjes uit de super. Bleek ook allemaal niet te gek te zijn voor dagelijks gebruik. Dat dus ook jaren geleden afgezworen. En toen kwam… Kefir! Dit is voor hem een heerlijke frisdrankvervanger dat geen aanslag is op zijn gezondheid en zelfs voordelen heeft!

In kefir zit namelijk o.a. vitamine B1, B2, B6, B8 en B12, vitamine C, D en H.

Hoe werkt het proces?

Kefir is een fermentatiedrank. Net als andere gefermenteerde dranken voedt kefir zich met suiker. Toen ik dat voor het eerst las moest ik me even achter de oren krabben. Want suiker probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

Maar in het fermentatieproces hebben de kefirkorrels suiker nodig als voeding. De suiker wordt tijdens het gisten omgezet in kefir. Kefir bevat o.a. probiotica die supergezond is voor je darmen! Waterkefir bevat vitamine B1, B2, B6, B12, C, D en H, mineralen en aminozuren.

Hoe maak je waterkefir?

Je hebt nodig:

  • 100 gram kefirkorrels
  • 1 liter water
  • tussen 30 en 80 gram suiker
  • optioneel: een of meerdere vijgen (ter bevordering van de groei van de korrels)

Gebruik een schone glazen weckpot, vul deze met 1 liter water en roer hier de suiker doorheen. Voeg tot slot de kefirkorrels toe.

Omdat het goedje gaat gisten moet je de weckfles niet volledig sluiten. Ik heb daarom de rubberen ring die om de deksel heen zit verwijderd. De deksel plaats ik op de fles, en  zet ik vast. Omdat de ring ontbreekt kan de opgebouwde druk ontsnappen.

Het is soms bijna rustgevend om naar het gistingsproces te kijken. Het leeft, borrelt en stijgt op en daalt.

Zet de pot/fles ergens waar het geen direct zonlicht krijgt, op kamertemperatuur. Na twee dagen is de kefir in principe klaar. Wij laten ‘m soms nog wel wat langer staan. Hij wordt dan uiteraard iets sterker van smaak.

blog waterkefir 2

Zorg voor schoon materiaal. Werk met plastic en glas. Kefir kan niet goed tegen rvs.

Klaar!

Na twee dagen is het brouwsel klaar voor consumptie! Maar eerst even de korrels van de vloeistof scheiden. Gebruik hiervoor een plastic of glazen kom en een plastic zeef. Geen rvs want dat heeft een nadelige werking op de kefir. Gooi je brouwsel door de zeef. Giet de kefir vervolgens in een schone glazen fles (ik gebruik liever zo min mogelijk plastic om voedsel in te bewaren, maar dat kan in principe ook). Deze kan in de koelkast bewaard worden.

De kefirkorrels kan je direct weer gebruiken voor een nieuwe batch. Maar omdat kefir zich vermeerdert tijdens het fermenteren kan je op een gegeven moment meer korrels hebben dan je nodig hebt. De korrels kan je in een weckpot met water en een klein beetje suiker in de koelkast bewaren. Door de kou zal het fermentatieproces grotendeels stoppen. Af en toe een heel klein beetje suiker erbij.

De korrels die ik niet gebruik voor het fermenteren gooi ik af en toe door een smoothie. Ik voorzie anderen ervan, en sommigen gebruiken het zelfs om de tuin te bemesten? Aan dat laatste heb ik me overigens nog niet gewaagd…

Wil je echt zéker weten dat er geen restsuiker in de kefir zit; zorg dan voor de ondergrens aan suiker en voeg een aantal gedroogde vijgen en/of abrikozen toe. Of laat de waterkefir niet twee dagen maar drie dagen fermenteren als je ziet dat hij nog heel actief is.

Pimp je kefir

In deel II leg ik meer uit over hoe je je kefirdrankje kunt pimpen. De basisdrank kan je namelijk heel lekker pimpen met allerlei natuurlijke smaakmakers!

De waterkefir opstarten

Via diverse Facebookgroepen en zelfs Marktplaats kan je aan kefirkorrels komen. Het kan zijn dat het starterspakketje even moet ‘opstarten’. Als de waterkefir na twee dagen minder bubbelt dan zou moeten, of smaakt het na twee dagen nog te zoet: gooi in dat geval de gezeefde kefirdrank weg (tenzij je geen problemen hebt met het opdrinken van de restsuiker in de waterkefri), spoel de korrels om en maak een nieuwe batch met dezelfde korrels. De korrels hebben soms even nodig om weer op volle toeren te kunnen draaien. Als de waterkefir goed bubbelt en diverse kefirkorrels zweven regelmatig van beneden naar boven is ‘ie goed aangeslagen. Een schepje natriumbicarbonaat kan ook een boost geven!

Je merkt het aan de groei van de korrels als ze aanslaan: de korrels beginnen te zweven, je ziet belletjes ontstaan, de korrels worden groter en het gewicht neemt ook toe: een teken van gezonde korrels die goeie waterkefir maken.

waterkefir met mooie bubbels

Meer weten over waterkefir? Check www.waterkefir.net

Meer weten over fermenteren? Volg Christian Weij op instagram! Hij is auteur van Verrot Lekker.

Succes met de waterkefir! Laat je hieronder weten wat je ervan vindt, misschien heb je nog tips of vragen!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen