Bestel nu mijn moestuinboek Seasons Moestuin!
07 februari 2022 
in Nieuws
3 min. leestijd

Bestel nu mijn moestuinboek Seasons Moestuin!

Had je het nieuws al voorbij zien komen? Mijn moestuin- en kookboek Seasons Moestuin kun je nu pre-orderen! Vanaf 28 februari ligt het boek ook in de winkel; maar als je 'm nu hier bestelt, weet je zeker dat je straks een gesigneerd exemplaar op de deurmat hebt liggen!

Ik breng je graag even up to date over hoe dit prachtboek eigenlijk is ontstaan.

Op de redactie bij Seasons Magazine

Enkele jaren geleden kwam Seasons Magazine mij op het spoor via een oproep en ontmoette ik hoofdredacteur Fanny. Ze had al een paar recepten van mijn website uitgeprobeerd en ik had ter kennismaking wat moestuinsamples meegenomen om te proeven. Fanny vroeg of ik al een boek had geschreven en ik stamelde een beetje overrompeld dat dat niet zo was. Daar, op de redactie in Amsterdam werd dus het idee geboren van wat nu Seasons Moestuin is. Zo zie je maar dat een toevallige ontmoeting tot iets heel moois kan leiden.

Recepten uit de moestuin

Ik richtte me als eerste op het ontwikkelen van moestuinrecepten en hield daarnaast een tuindagboek bij zodat alles wat in mijn hoofd zat langzaam wat meer vorm kreeg. Mijn insteek voor de recepten was duidelijk: de moestuinoogst in de hoofdrol. Vitale en onbespoten groente, kruiden en fruit: goed voor de planeet en onze gezondheid. Daarbij wilde ik zoveel mogelijk werken met ongeraffineerde (onbewerkte) ingrediënten, moest het grotendeels glutenvrij en plantaardig zijn.

Wat heb ik veel gekookt, geproefd, gefinetuned, afgekeurd en goedgekeurd! Er zitten bekende recepten in, zoals bijvoorbeeld een carpaccio; maar dan van gegrilde biet. Of een lekkere chocolade smoothie-ontbijtbowl, maar dan met verstopte bloemkool – zonder dat je het proeft overigens (bloemkool bij ontbijt blijft toch een raar idee, niet waar?)! Een heerlijke focaccia; deels met aardappel en één van mijn favorieten: de palmkoolsalade met chewy tempeh. Ook schreef ik recepten voor lekkere snacks die ook nog eens heel verantwoord zijn; je hoeft je dus niet in te houden...

seasons moestuin

Moestuininformatie: van bodem tot en met oogst

Anderhalf jaar geleden stortte ik me op de moestuincontent. De belangrijkste vraag was: wát wil ik delen? Het was direct duidelijk dat ik mijn visie over een ecologische aanpak in de brede zin van het woord wilde overbrengen. Niet alleen maar een duurzame aanpak, maar verder dan dat: regeneratief. Oftewel: de aarde en omgeving met veel plezier een stukje gezonder en mooier maken dan hoe we 'm aantroffen.

Ik kreeg van Seasons alle vrijheid om mijn visie op papier te zetten. En dat heb ik redelijk uitgebreid aangepakt. Aandacht voor het bodemleven/bodemgezondheid, het belang van biodiversiteit in je tuin en waarom je eigenlijk helemaal niet hoeft te spitten maar gewoon heel lui kunt gaan mulchen. Hoe deel je nu eigenlijk je tuin in en wat heb je daar precies voor nodig (maar wat ook niet!)? Natuurlijk alle info rondom zaaien, verspenen, uitplanten, en gewasverzorging. Ik leg uit hoe je je moestuin kunt opzetten en inrichten, schrijf over de diverse technieken hoe je je gewassen kunt laten groeien voor een goeie oogst. Allerlei DIY’s (Do It Yourselves) van recyclemateriaal, composteerinfo, je eigen mengels voor gewasbescherming, een zaai- en oogstkalender, bespaartips, conserveertechnieken (wecken, inmaken, drogen, fermenteren) en handige tips over hoe je in de plantaardige keuken de lekkerste smaken op je bord krijgt.

En ik sluit af met mijn geliefde Moestuin-Musthaves, mijn favoriete gewassen. Alle benodigde info om het hele proces; dat van zaadje tot bord, een succes te maken, want je wilt uiteindelijk een fantastische oogst! En daarvoor schreef ik dus met die gewassen meer dan 100 recepten.

Twee boeken binnen één kaft

Het is dus eigenlijk een moestuinboek en een kookboek in één… Ruim 260 pagina's moestuininspiratie en moestuinrecepten.

Miriam van Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar was enthousiast over het plan van Seasons en mij  en zie hier: Seasons Moestuin is vanaf heden te pre-orderen!

Het is (al zeg ik het zelf) een behoorlijk veelomvattend boek geworden. Een musthave voor zowel de beginnende moestuinier als gevorderde moestuinveteraan die zijn/haar groene horizon wil verbreden.

Bestellen!

Bestel nu alvast hier  een gesigneerd exemplaar. Als het boek uitkomt op 28 februari ligt 'ie bij jou in de brievenbus! Je kunt via deze link ook een aantal pagina's inzien en nog meer lezen over het boek.

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen