zadenruil in Ede
Nieuws
Jessica Koomen
Nieuws
03/27/2024
3 min
0

De Groene Ruil

03/27/2024
3 min
0

Als jij ook zo’n enthousiaste moestuinier bent en aan het (voor)zaaien geslagen bent, dan is de kans groot dat je weer teveel hebt gezaaid. En dat komt heel goed uit! Want op zaterdag 20 april kun je je overschot aan zaden, plantjes en stekken ruilen op de Groene Ruil in Ede bij Cravings for Green.

Delen is vermenigvuldigen

We zaaien meestal net iets teveel... En misschien ben je ook erg enthousiast geweest in je zadeninkoop. Dat is in dit geval helemaal niet erg. Sterker nog: dat komt goed uit! Daar is namelijk de Groene Ruil voor: ruilen van zaden, stekjes en planten!

Want delen is vermenigvuldigen. Neem je overschot daarom mee naar de Groene Ruil en neem weer andere zaden, stekjes en planten mee naar huis. Heb je nog helemaal niets? Kom dan ook vooral langs, want de ervaring leert dat er genoeg is.

Gratis lezing natuurlijk moestuinieren

Om je te inspireren voor het seizoen dat voor de deur staat geeft moestuinier, zangeres en auteur Jessica Koomen gratis een lezing over natuurlijk noestuinieren. Ze vertelt je hoe je in drie eenvoudige stappen de principes van natuurlijk moestuinieren kunt toepassen in je eigen moestuin.

En wat is het effect hiervan?

Door in te zetten op  principes uit de natuur verbeter je de bodem en vergroot je de biodiversteit. Dit resulteert in minder ziektes en plagen in je tuin. Je bent dus minder tijd en energie kwijt aan plaagbestrijding, je ervaart meer rust en je zult de oogst op termijn zien toenemen.

groene ruil

Wat kun je meenemen naar de Groene Ruil?

Alle gewassen die maar een beetje bij de moestuin passen, kun je meenemen. Dus niet alleen je groentezaden en pootgoed van eenjarige gewassen, maar ook bloemen, en kruiden (zaad of pootgoed) en stekken zijn van harte welkom!

Enkele spelregels

  • Voorzie jouw plantenpotje of stek van een label.
  • Voorzie de zaadzakjes van een omschrijving.
  • Neem een kratje of tas mee om jouw nieuwe schatten in te vervoeren.
  • Het aantal dat je inbrengt mag je sowieso ook weer uitkiezen.
  • Ons advies: neem zoveel veel mee als je wilt, houd je vooral niet in!
  • Bij aankomst kun je op de betreffende tafels je zaden, stekken of plantjes kwijt.
  • Biologisch heeft onze voorkeur. Waarom? Reguliere (gangbare) gewassen en zaden worden behandeld met schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Dit is schadelijk voor het bodemleven en  de biodiversiteit; en we willen juist graag ons best doen voor het vergroten van de biodiversiteit.
  • Daarom moedigen we je ook aan om niet met kunstmest te werken. Dit is schadelijk voor het bodemleven (je leert hier meer over in de gratis lezing).

Programma

14:00 uur start Groene Ruil
15:30 - 16:00 uur gratis lezing natuurlijk moestuinieren
17:00 uur einde

Food & Drinks

Natuurlijk is de bar van Cravings for Green open waar je de lekkerste vegan lekkerijen en drankjes kunt bestellen.

Heb je nog vragen of suggesties? Neem contact met ons op! En anders zien we je heel graag op zaterdag 20 april bij Cravings for Green! Neem vooral ook andere tuinvrienden mee naar de ruil. The more the merrier!

Adres

Cravings for Green

Verbindelaarsweg 138, Ede

Googlemaps

Openbaar vervoer

Vanuit Amersfoort stap je uit bij NS station Ede Centrum - ongeveer 20 minuten lopen. Er is hier geen mogelijkheid om een NSfiets te huren.

Vanuit Utrecht en Arnhem stap je uit op NS station Ede-Wageningen - ongeveer 15 minuten lopen. Hier is verhuur van NSfietsen.


Over Jessica Koomen

Jessica Koomen is professioneel zangeres en auteur van het moestuin- en kookboek Natuurlijk moestuinieren! Ze geeft workshops en lezingen natuurlijk moestuinieren, conserveren en duurzaam leven. Op haar website en haar socials schrijft ze over haar moestuin en deelt ze recepten uit eigen oogst en bespaart- en conserveertips.

cravings for green

Over Cravings for Green

De eerste veganistische lunchroom van Ede. Duurzaamheid, lokaal en plantaardig staat centraal. Cravings for Green biedt een puur en eerlijk aanbod in zowel hartig als zoet. Gelegen op een sfeervolle plek met prachtig vintage interieur waar je terecht kunt voor een drankje, lunch of als fijne werkplek.

Reacties
Categorieën