Tapenade van olijf en walnoot
09 september 2019 
2 min. leestijd

Tapenade van olijf en walnoot

Wat zijn walnoten toch heerlijke noten! En binnenkort gaan alle walnotenboombezitters weer aan de slag om hun walnoten te rapen. Ooit heb ik ook mijn eigen walnotenboom.

Zowel rauw als geroosterd hebben walnoten een heerlijke rijke smaak. Daarnaast voorzien ze je in gezonde vetten, antioxidanten en nog veel meer. Je pimpt er je salade mee, je hebt er een gezonde snack – zoals deze gierstburger –  aan óf je verwerkt ‘m in deze heerlijke walnootolijftapenade!

Als je je eigen tapenade maakt zal je ontdekken dat je echt geen supermarktversies meer hoeft te kopen. De eerlijke smaak, de textuur, de eenvoud en pure producten geven een heerlijke smaakbeleving. Het gemak wint het daarentegen vaak van huisgemaakte snacks. Want je moet wel even de keuken in duiken! Maar naast de tapenade-workout (even flink hakken!) heb je gewoon meer fun van homemade snacks (vind ik) en joh: je bent in zo’n 25 minuten ook wel weer klaar. Dat valt best mee toch?

Bereidingstijd: 25 minuten

Niveau: makkelijk

Tags: vegan, vegetarisch, plantaardig, ketogeen, paleo, lowcarb

Houdbaarheid: 4 dagen in de koelkast

Wat een delish vegan snack, met slechts een paar ingrediënten!

Ingrediënten

  • 35 gram walnoten
  • 50 gram zwarte olijven (groene of kalamata ook mogelijk)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 4 takjes verse basilicum of 3 theelepels gedroogde basilicum
  • 4-5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • snuf peper en/of zout naar smaak

Bereidingswijze

  • rooster de walnoten op een medium laag pitje in de koekenpan. Voorkom dat ze donkerbruin/zwart kleuren: dit geeft een bittere smaak
  • hak de olijven zo fijn als je kunt: ik snij ze eerst in dunne ringetjes en hak ze vervolgens fijn *)
  • hak de knoflook fijn, en als je verse basilicum gebruikt: hak deze ook fijn
  • meng dit met de rest van de ingrediënten in een schaaltje en breng op smaak met een snuf zout en/of peper

*) Tijdnood? Geen nood! Een hakmolentje biedt dan uitkomst. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. De olijven worden namelijk redelijk snel tot puree vermalen, terwijl de kleine olijfstukjes voor de textuur juist heel fijn zijn.

Gedroogde basilicum

Ik hou van verse basilicum, maar ik vind het ook fijn om gedroogde basilicum in huis te hebben. Vanaf de herfst neemt de basilicum in de kruidentuin een stap terug en als het gaat vriezen kan je alleen nog verse basilicum in de super kopen.

Tip: Een plantje zoals je in de supermarkt koopt verpietert best snel. Zet de verse basilicum uit de super in een grotere pot, dan blijft ‘ie veel langer goed! Als je dan ook nog de takjes tot boven het eerste blaadje knipt, blijft de plant uitlopen.

Basilicum bevat o.a. vitamine A en K, ijzer, magnesium, koper, mangaan en kalium en antioxidanten. Je hoeft er dus vooral niet heel zuinig mee te zijn!

Serveertips

Lekker op een (glutenvrij) toastje of stokbrood. Of als je nog gezonder of lowcarb wilt: op een plakje komkommer of courgette, óf… in een witlofblaadje; ziet er superleuk uit in zo’n schuitje.

Eet smakelijk!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen