Wat is dit een leuke combi voor een vegan amuse! Appel, knolselderij, rucola en hazelnoot. Ik wilde dit jaar wat anders doen met mijn appeloogst. Vers verwerken is altijd fijn en conserveren in de vorm van appelcompote ook. Maar ons tweede appelboomje geeft namelijk best wat opbrengst, dus voldoende voorraad om mee te experimenteren! Een aantal appels ben ik daarom gaan fermenteren. Hoe ik dat deed? Heel makkelijk! Lees hier de uitleg.
.
Maar dan is het natuurlijk ook leuk om er een gerechtje mee te maken. Hoewel: iedere dag een schijfje uit het vuistje is ook lekker. En supergezond voor je darmflora dankzij al die probiotica. En dan komt voor mij het leuke onderdeel: nadenken over wat ik er mee zou kunnen. Ik zag laatst een paar hazelnotenbomen naast een winkel staan. De meeste mensen liepen voorbij aan deze weldaad, maar ik ben toch maar even een paar minuten gaan rapen. De stoep lag er vol mee, wat een heerlijkheid zeg. Die wilde ik dus sowieso gaan inzetten. Geroosterd; zo lekker! De keuze voor rucola voor deze amuse was snel gemaakt. Rucola is met en zonder moestuin heel makkelijk te verbouwen. Met slechts een heel klein stukje kan je tot diep in de herfst blijven oogsten. En de subtiele nootachtige smaak leek me een mooie aanvulling op het zure prikkeltje van de gefermenteerde appelschijfjes. In mijn hele denkprocues wilde ik dit gaan combineren met vegan blauwaderkaas. Maar helaas: dat moest ik dan eerst zelf gaan maken want in onze wijde omgeving bleek dit niet te koop. En daarbij ontdekte ik met een ‘normale’ blauwaderkaas dat het botste in de mond. Dus die optie was snel afgeschreven. Maar toen herinnerde ik me dat ik nog een kliekje knolselderij in de koelkast had staan. Ik kon het bijna proeven: het zoete van deze knol erbij zou misschien wel eens heel leuk kunnen zijn. De knolselderij: niet iedereen vindt het een makkelijke groente om te telen, maar gelukkig biedt de groenteboer uitkomst in dat geval. Je hebt voor dit recept overigens maar een klein deel van de knol nodig. Geen nood! Maak het overgebleven deel van de knol dit recept voor een overheerlijke knolselderijsteak; die is echt genieten, al zeg ik het zelf!
.
En zo kwam ik na een aantal testrondes uiteindelijk op dit recept uit. Zo’n ontdekkingsreis is leuk en ook best spannend. Spannend ook om het uiteindelijk te delen! Het voelt toch een beetje als een kind of als een kunstwerkje of als een nieuw liedje dat voor het eerst het licht ziet; een beetje kwetsbaar… Het leuke is dus dat je bijna alles uit je moestuin kunt halen, of die van vrienden haha. Of fiets even langs de bioboerderijwinkel. Allemaal eerlijke pure ingrediënten voor een zinnenprikkelende amuse.
Let op: je moet enkele dagen voor het maken van deze amuse al aan de slag met het fermenteren van de appelschijfjes. Een heel makkelijk klusje en weer eens een andere bereiding van de appel.
.
Wat heb je nodig
voor 6 personen
- ca. 15 gefermenteerde appelschijfjes
- 125 gram knolselderij (maak van de overgebleven knolselderij deze heerlijke steaks!)
- 2 laurierblaadjes
- hand hazelnoten
- hand rucola en een paar kleine blaadjes voor de garnering
- snuf himalayazout
- snuf peper
Keukengerei
6 kleine borrelglaasjes
Staafmixer
Aan de slag
- Rooster de hazelnoten in een koekenpan; schud regelmatig en laat afkoelen
- Schil de buitenkant van de knolselderij en snij de knol in blokjes
- Zet de blokjes in een klein laagje water met de laurierblaadjes op en kook in ca. 20 minuten gaar
- Giet de knolselderijblokjes af, verwijder de laurierblaadjes, pureer met de staafmixer en laat afkoelen
- Snij kleine dobbelsteentjes van de appelschijfjes
- Sla met de onderkant van een pan de hazelnoten plat tot kleine stukjes (niet te fijn!)
- Hak de rucola fijn en meng samen met een goeie snuf zout en peper door de knolselderijpuree
- Schep in ieder borrelglaasje een theelepel knolselderijpuree, 2 theelepels appelblokjes
- Decoreer met enkele kleine blaadjes rucola en strooi tot slot de gehakte hazelnoten er overheen
Tip: maak een testversie en proef om te kijken of je de balans goed vindt! De zoete puree heeft flink wat zuur van de appel nodig
Je kunt dit amusegerecht ook van tevoren maken. Bewaar de appels en knolselderij koel en bewaar de hazelnoten in een afgesloten bakje buiten de koelkast.