Vegan chocoladereep - recept
29 oktober 2017 
6 min. leestijd

Vegan chocoladereep - recept

De meeste mensen krijgen hartjes in hun ogen als het woord ‘chocola’ valt. We worden blij van chocola. Maar de normale supermarktchocolade bevat over het algemeen suiker en de melkchocola bevat dierlijke eiwitten. De chocola van o.a. Lovechock is een hele fijne vervanger, maar voor degenen die deze eten: hij is niet goedkoop! Dit recept is vrij van geraffineerde suiker, helemaal vegan en (dus) lactosevrij. En voor de prijs van één reep Lovechock heb je heel wat meer als je ‘m zelf maakt.

Fair voor de cacaoboer

Chocolade wordt in heel veel gebak, koekjes en desserts verwerkt. Mijn glutenvrije suikervrije brownie of mijn chocolademousse  zijn daar een bewijs van. Steeds meer worden we bewust van de fair en unfair zijde van chocola. De boeren die de cacaobonen telen gaan vaak zwaar gebukt onder de onvriendelijke omstandigheden. Mijn advies is om áls je chocola eet dit te kopen van een merk dat fair is. Liever iets minder voor jou en iets meer voor de cacaoboer. Het kost jou wat meer, maar het levert de boer wel meer op. Wel zo fair.

Minderen met suiker

Toen ik overstapte naar glutenvrij en suikervrij eten, was dit een van de receptjes waar m’n lief mee aankwam. Miss Beanie staat namelijk voor gezond, makkelijk en snel. En dit receptje past daarom perfect! In dit recept wordt geen geraffineerde suiker verwerkt. Maar omdat we toch van een beetje zoet houden werken we met kokosbloesemsuiker.

Stap niet in de val van ‘niet geraffineerde zoekmaker dus gezond’, want dat hoeft niet zo te zijn. Zoet is en blijft zoet, en daar reageert je bloedsuikerspiegel op. Jezelf wennen aan steeds minder zoet is stukken beter. Af en toe wat natuurlijke zoetmiddelen zoals dadels, vijgen, rozijnen, kokosbloesemsuiker; prima. Laat dat vallen onder de 80/20 regel, waar ik vaker over blog. Wat houdt die regel in? Zorg dat 80% van wat je eet onder gezonde voeding en drank valt: onbewerkte voeding met hoge voedingswaarde en goede vezels. En de overige 20% is om mee te gezondigen. En daar valt deze chocoladereep ook onder.

In dit recept staat 30 gram kokosbloesemsuiker. Al gewend aan minder zoet in je snoeperijen? Gebruik dan 20 gram, of zelfs nog minder als je van puur en guur houdt. 🙂

Mijn favoriete vorm: een 15 x 15 cm vorm waarmee ik m’n brownies in bak, m’n cake en dus ook m’n chocoladereep mee maak. Hij heeft een prima grootte voor een paar lekkere stukken cake of blokjes chocola. Geen grote ladingen, perfect voor een lekkere treat zo af en toe. De snoeprecepten van Miss Beanie zijn over het algemeen kleine recepten. Juist om te wennen dat een sweet treat gewoon voor af en toe is, en geen vast onderdeel van je dagelijkse eetroutine.

In dit chocoladereeprecept heb ik vier eetlepels gepofte gierst (van het merk Smaak) nog even snel geroosterd in de pan met een klein beetje olie, en daarna door het ‘beslag’ heen geschept. Lekker!

De gojiberries smaken fantastisch, en maken het visueel ook een feestje. In dit recept voegde ik ook sinaasappelschilrasp toe. Wat ontzettend lekker!!!

De topping van deze chocoladereep bevat gojiberries, blaadjes van de goudsbloem en kokosvlokken. Een topping is geen must maar het ziet er wel heel vrolijk uit.

Je hebt nodig

  • 60 gram vierge kokosolie
  • 30 gram amandelen
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 30 gram kokosbloesemsuiker (of 20 gram ahornsiroop)
  • 25 gram rozijnen
  • 35 gram (rauwe) cacao
  • snuf zout

optioneel:

  • kokosrasp, kokosvlokken, extra noten of zaden, goji berries, sinaasappel/citroenrasp, gepofte gierst

Tools:

  • bakpapier
  • vierkante of rechthoekige schaal of bakje of bakblik. afmeting rond 10/20 – 15/15 cm
  • beslagkom
  • spatel
  • koekenpan (optioneel)

Aan de slag

  • Smelt de kokosolie op een laag vuur. Wil je ‘m raw houden; gebruik dan de au bain marie methode
  • Hak de amandelen en zonnebloempitten
  • Rooster de amandelen in een koekenpan (als ‘ m raw wilt houden niet doen uiteraard)
  • Hak de rozijnen in kleinere stukjes
  • Voeg in een beslagkom de gesmolten kokosolie en de cacao, meng goed
  • Voeg hierna de amandelen, zonnebloempittenm, rozijnen, kokosbloesemsuiker en snuf zout toe, meng goed
  • Bekleed het schaaltje/cakevorm/etc. met het bakpapier, ook de randen
  • Schep de cacaomassa in de vorm en druk iets plat
  • Zet in de koelkast en laat minimaal 30 minuten koelen en hard worden

Variatie!

Ik hou van variatie. Het liefst doe ik geen een keer hetzelfde. Maar het mág natuurlijk wel. Als jij ook in bent voor  iets anders, dan hier enkele tips! (Zie ‘optioneel’ in de ingrediëntenlijst.)

  • je kunt altijd meer noten en/of zaden toevoegen aan dit recept. Zolang het mengbaar blijft en alle noten en zaden en andere ingrediënten omhuld blijven met een cacaolaag zit je goed en brokkelt het niet
  • hetzelfde geldt voor kokosrasp of kokosvlokken
  • gepofte gierst (van het merk Smaak) is ook leuk en lekker! Niet geschikt voor een raw chocoladereep
  • voeg rasp van 1/3 sinaasappel of citroen toe. Je weet niet wat je proeft!
  • gojiberries zijn hartstikke lekker en vallen ook onder superfood (ze bevatten o.a. antioxidanten, bevatten vitamine A en C, bèta-caroteen). Ze zorgen voor stabiele bloedsuikerspiegel omdat ze ze een langzame vrijlating van de suikers in het bloed geven. Onlangs in het nieuws kon je lezen dat gojiberries enorm vervuild door gif kunnen zijn. Koop daarom de biologische. Loeiduur dus lekker zuinig mee doen en keihard van genieten als je ze eet!
  • een topping de bloembaadjes van de goudsbloem maakt het extra feestelijk

Ben je melkchocoladefan? Dan is het toevoegen van extra ingrediënten iets zachter voor je smaakbeleving. Want omdat er geen melk of room wordt gebruikt heb je te maken met de real deal: de smaak van pure chocolade! Door extra ingrediënten in te zetten maskeer je dit een beetje. Een hulp voor als je nog moet wennen aan pure chocoloadesmaak.

Bakpapier

Ik gebruik het ongebleekte bakpapier van de biosuper. Is ook direct bpavrij. En wist je dat je bakpapier kunt hergebruiken? Gewoon even schoonvegen, goed laten drogen en keer op keer kan je het papier weer inzetten! Goed voor de portemonnee en ook duurzamer dan iedere keer opnieuw bakpapier gebruiken.

Bewaaradvies

Bewaar je chocoladereep in de koelkast. Kokosolie smelt namelijk snel. Dat zal je sowieso merken zodra het in aanraking met je handen komt! Je kunt de chocoladereep makkelijk een paar dagen bewaren, en zelfs invriezen.

In vormpjes

Als je chocoladevormpjes hebt, dan is dat ook een heel leuk idee natuurlijk! Zorg er in het geval van werken met chcoladevormpjes voor dat je de noten en zaden goed fijnhakt zodat de vorm beter uitkomt.

De cacaomassa in vormpjes gieten kost wat meer tijd, en daarom kies ik zelf altijd voor een reep. Deze reep snij ik na het koelen met een heet mes in stukjes. Breken zonder snijden wordt lastig omdat de kokosolie direct reageert op je lichaamswarmte.

Vegan chocolade: het is mogelijk!

In dit recept worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt. Geen melk of room, en geen honing als suikervervanger. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust van het belang van minderen (of stoppen) van dierlijke producten. Waarom? Vleesconsumptie (en daarbij hoort dus ook room en melk dat in de standaard melkchocolade wordt verwerk) is een van de grootste vijanden van het voortbestaan van onze planeet, naast het gebruik van fossiele brandstoffen. Het is nu meer dan ooit de tijd om massaal te minderen met gebruik van deze twee boosdoeners om de milieuschade te beperken. Meer weten over de gevolgen van vleesconsumptie en fossiele brandstof? Kijk de film Before the Flood van  Leonardo DiCaprio, en je snapt waarom dit belangrijk is.

Raw food

Als je graag raw (oftewel rauw haha) eet, dan kan je hier prima een raw variant van maken. Naast de normale cacao bestaat er namelijk ook rauwe cacao in de biowinkels. De kokosolie vloeibaar maken gaat prima, want als je onder de 40 graden verwarmt hou je de olie namelijk ook vierge. De noten en zaden rooster je niet maar verwerk je dan ook rauw.

Nou…, voila: een makkelijk recept, met heeeeeeel veel variatiemogelijkheden! Geniet ervan! Vragen of suggesties – lofuitingen mogen ook – kan je hieronder kwijt!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen