Anijsmelk

Anijsmelk. Doet dat jou ook aan vroeger denken? Zo af en toe kreeg ik dat van mijn moeder, met van die witte vierkante anijssuikerblokjes uit een geel kartonnen pakje van de Ruiter. Krijg jij ook al flashbacks? Het grote verschil is dat dit recept vrij van geraffineerde suikers, Anijs bevat onder andere vitamine B6 en vitamine C. Maar er zitten verhoudingsgewijs nog meer mineralen in dan vitamines. Anijszaad voorziet je o.a. in ijzer, koper en mangaan. Wil je eens iets anders dan koffie, thee of chocolademelk? Check dan de diverse recepten met met plantaardige melk en kruiden en specerijen maakt. Bomvol smaak, en dankzij de kruiden en specerijen krijg je direct ook een aantal gezonde voedingsstoffen binnen!

Dit recept schreef ik voor Vitiv. Ik gebruikte hun anijszaadjes en de ingrediënten om de plantaardige melk mee te maken.

Ingrediënten voor 500 ml anijsmelk

  • 500 ml plantaardige melk naar keuze
  • 3 tl anijszaad
  • mespunt vanillepoeder of 3 tl vanilleextract

Bereidingswijze

  • Voeg de ingrediënten in een pan en verwarm de melk op een laag vuurtje. Laat het niet koken. Blijf gedurende 4-5 minuten regelmatig doorroeren, want vooral notenmelk heeft de neiging te gaan schiften bij verhitting. (Gebeurt dit onverhoopts toch? Roer weer goed door.)
  • Zeef de melk en giet in twee mokken

Dit drankje is op zich al zoet, maar voeg naar behoefte een zoetmaker toe naar keuze.

Tot slot

Zoals je ook in mijn recept met plantaardige melktips leest, kan de melk schiften. Daar is niets mis mee, je melk is absoluut niet bedorven of mislukt! Roer gewoon weer goed door met de garde en voeg eventueel een heel klein beetje olijfolie of kokosolie toe tijdens het roeren. Varieer gerust naar eigen inzicht. Drink smakelijk!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen