Kappertjes maken van Oost-Indische kerszaden
05 januari 2024 
2 min. leestijd

Kappertjes maken van Oost-Indische kerszaden

Ik vind Oost-Indische kers een musthave in je tuin. De plant is een handige luizenafleider voor je bonen, net als een afleider van het koolwitje bij je koolgewassen. Het is een prachtige bloeier die maandenlang bloeit. Zowel de bloem, blad als de zaden zijn eetbaar en daarnaast is de plant niet veeleisend.

Kappertjes zijn heerlijk in een salade, maar ook in een saus of in een ovenschotel of op je pizza is dit een onmisbare smaakmaker. En hoe leuk is het dat je zelf kappertjes kunt maken!

Voordelen van je eigen kappertjes maken

  • door regelmatig de zaden te verwijderen stimuleer je nieuwe bloemaanmaak
  • je bepaalt zelf welke smaakmakers je eventueel toevoegt aan het azijn/watermengsel. Ik voeg meestal alleen zeezout toe, maar ga gerust je gang met andere kruiden en smaakmakers. Zo is dille heel lekker, maar ook tijm bijvoorbeeld
  • verras je omgeving met een potje huis(tuin)gemaakte kappertjes
  • weer een stapje in zelfvoorzienend leven op een héle makkelijke manier!

kappertjes oost-indische kers moestuin

Benodigdheden

  • glazen potjes en deksels
  • 2 delen azijn
  • 1 deel water
  • 2,5% zeezout

Bereiding

Omdat ik niet weet hoeveel zaden jij hebt om te kunnen inmaken werk ik niet met hoeveelheden maar met verhoudingen. Persoonlijk vind ik het prettig om met pestoformaat potjes te werken: niet al te grote potten dus. Maar je kunt uiteraard met ieder formaat werken.

  • Steriliseer de potten en deksels gedurende 10 minuten in kokend water
  • Kook het water met de azijn en 2,5% zeezout toe
  • Vul de pot met de kappertjes en vul op met het kokendhete azijn-watermengsel tot 1 centimeter onder de rand
  • Sluit de dop en laat afkoelen, je hoeft de pot niet op de kop te zetten
  • Als je een plop hoort is de pot vacuüm getrokken

Extra tips

  • Gebruik niet de hele grote zaden (van meer dan 1 cm doorsnee). Deze kunnen een beetje houtig worden, en dat is niet zo lekker. Bij twijfel snijd je ‘m even door: dan weet je het direct.
  • Vaak wordt geadviseerd om je product eerst te pekelen voordat je het inmaakt. Ik doe dit eigenlijk nooit. Zonder pekelen kun je ook inmaken en het scheelt weer een handeling en dus tijd.
  • Ik gebruik meestal kleine potjes; zo kan ik met een kleine hoeveelheid zaden direct aan de slag.
  • Heb je een te grote pot voor de hoeveelheid geplukte zaden? Vul de pot dan wel tot 1 centimeter onder de rand af met het kokendhete azijn-watermengsel. Dit komt de houdbaarheid ten goede.
  • Voorzie je potten van een label met datum  van inmaken en eventuele bijzonderheden (welke smaakmakers je bijvoorbeeld hebt gebruikt).
  • Je kunt de potjes ook nog opfleuren met wat gedroogde of verse bloemen van de Oost-Indische kers erin. Probeer deze bloemen zoveel mogelijk langs de rand te stoppen. Ziet er heel feestelijk uit.


Meer inmaakrecepten? Bekijk deze eens!

Stoofperen inmaken

Augurk, komkommer en courgette inmaken


Foto header: Froukje Kuiper Fotografie

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen