Kweepeerpuree maken (en inmaaktips)
02 oktober 2019 
5 min. leestijd

Kweepeerpuree maken (en inmaaktips)

Kweeperen. De eerste keer dat ik hierover hoorde dacht ik dat de persoon in kwestie de ‘k’ vergat. Maar het zijn dus echt kweeperen. Wat een prachtige vrucht is dit zeg! En de geur van rijpe kweeperen: zacht, bloemig, zoetig; heerlijk. Een paar op je fruitschaal en je bent wekenlang verzekerd van een fijne geur. Ik wist de eerste keer dat ik ze kreeg niet goed wat ik ermee moest. Online vind je heel veel recepten om gelei te maken, maar hee: Miss Beanie is niet van de toegevoegde suiker. Dus ik ben aan de slag gegaan met de kweepeer in z’n puurste vorm. En wat blijkt: de vrucht is zo zoet: meer heb je eigenlijk niet nodig!

In deze blog vind je de uitleg voor de kweepeerpuree (of kweepeermoes), maar ook direct tips om de puree in te maken. De kans is groot dat je best wel een hoeveelheid hebt die je niet binnen een week op wilt maken. Invriezen is dan een optie; maar inmaken is dan helemaal fijn. Scheelt weer ruimte in de vriezer. En je hoeft niets te ontdooien dus je kunt sneller aan de slag!

Als je gaat inmaken is het fijn om potten op voorraad te hebben in allerlei soorten en maten. Recycle baby!

  • Blender
  • Glazen potten
  • Schenkbeker
  • 2 pannen om te steriliseren (of vaatwasser)
  • 3 kilo geschilde kweeperen
  • 1 liter water

Heb je meer of minder kweeperen? Gebruik de verhouding 3:1 en je zit safe!

  • Schil de peren en snij de inham rondom het steeltje en onderkant zo goed mogelijk weg. Hou de kweepeer verder heel: het klokhuis verwijderen is vanwege de enorme harde structuur een riskant klusje. Dit kun je beter na het koken doen
  • Zet de kweeperen samen met het water op het vuur met het deksel op de pan. De kweeperen staan niet volledig onder water; dit hoeft ook niet, maar het zorgt ervoor dat je een geconcentreerde smaak aan de puree krijgt
  • Zodra de kweeperen koken zet je de pan op het laagste pitje (gebruik eventueel een treefje) zodat het nét aan kookt. Houd het deksel op de pan om droogkoken/aanbranden te voorkomen
  • Controleer regelmatig en voeg zonodig nog een klein beetje water toe
  • Na ongeveer een uur/anderhalf uur zijn je kweeperen gaar. De duur hangt een beetje af van de hoeveelheid peren en het formaat ervan. Prik om te checken (de peer moet superzacht zijn) en ook de zalmroze kleur is een goeie indicatie
  • Laat de kweeperen afkoelen
  • Je zult zien dat er al een deel van het vruchtvlees heeft losgelaten. Wat nog aan het klokhuis zit snij je er nu gemakkelijk vanaf
  • Pureer het vruchtvlees in de blender of met een staafmixer

Je kweepeerpuree is klaar. Wat een prachtige kleur hè!

En hoe gebruik je de puree dan? Laat me je een aantal voorbeelden geven.

  • Als vervanger van appelmoes
  • Als zoetmaker in je smoothie
  • Als onderdeel van een toetje
  • Maak er sorbetijs van, gewoon puur, of met wat kokosmelk
  • Een schepje in een stoofgerecht voor de zoete toon
  • Rooster wat nootjes en bestrooi de puree ermee, samen met wat kokoschips bijvoorbeeld

En nu dan het inmaken van je puree. Als je zelf een boom hebt (of hele vrijgevige lieve mensen om je heen zoals ik), zal je best wat opbrengst hebben, en dan is het leuk om een wintervoorraad aan te leggen. Zoals ik al noemde: invriezen is prima, maar zonde van de ruimte. En als je daarnaast opeens trek krijgt in kweepeerpuree wil je niet wachten tot het ontdooid is. Daarnaast kan de smaak ook achteruitgaan van invriezen.

Inmaken dus! En dat is heel eenvoudig.

  • Zorg dat je altijd een voorraad glazen potten in huis hebt. Als het kan diverse formaten; altijd handig. Potten hoef je trouwens niet nieuw te kopen: spaar ze op om vraag aan je omgeving
  • Zorg ook dat ze helemaal vrij zijn van etiketten en stickerresten, dat de deksels geen beschadigingen bevatten, etc.
  • Zorg voor een schoon werkoppervlak en dat alle keukentools klaarliggen

Ga hygiënisch te werk met inmaken: je handen en keukengerei moeten schoon zijn. Steriliseer de potten en de deksels en de schenkbeker in een pan met kokend water gedurende ongeveer 10 minuten. Pak de potten en deksels met een kooktang uit het kokende water en zet ze op een schone doek. Het eventuele overgebleven vocht stoomt snel droog. Deksels leg je met de rug op de doek. Doe dit net voordat je alles in de potten schept zodat de potten zo steriel en heet mogelijk zijn.

Je kunt de potten ook steriliseren door een wasprogramma van je vaatwasser te draaien. Maar dan wel even een duurzaamheidsverzoek: draai dan geen programma alleen voor een paar potten… Joe! Je kunt potten ook steriliseren in de oven. Vooral als je hele grote hoeveelheden glas in een keer moet steriliseren werkt dit effectiever.

Breng de puree weer aan de kook. Houd het deksel op de pan want het gaat spetteren! Giet de puree in de schenkbeker.  Direct vanuit de pan in de potten schenken kan ook, maar de randen van de pot moeten schoon blijven en dan is een schenkbeker wel zo handig. Schenk de puree in de pot, tik de pot zachtjes op het aanrecht (met de doek als ondergrond!) om luchtbellen eruit te tikken. Vul de pot tot 1 cm onder de rand. Draai het deksel stevig vast. Als je een plop hoort óf als de inhoud volledig is afgekoeld. De pot is dan vacuüm getrokken en klaar voor de voorraadkast. Potten keerden we vroeger altijd om totdat de inhoud was afgekoeld; dit hoeft met de huidige deksels niet meer en wordt zelfs afgeraden.

Label je potten met de inhoud, eventuele bijzonderheden (“kweeperen van Liza” in mijn geval) en de datum. Ik plak er nooit een sticker op, omdat ik de potten weer hergebruik. Ik hang er met een touwtje een label aan: scheelt weer stickerresten afkrabben.

Op een koele en donkere plek kan je deze hemelse kweepeerpuree minimaal een jaar bewaren!

Wil je meer weten over inmaken? Lees hier mijn blog over het inmaken van stoofpeertjes of over het inmaken van courgette & komkommer!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen