Kweepeerpuree maken (en inmaaktips)
02 oktober 2019 
5 min. leestijd

Kweepeerpuree maken (en inmaaktips)

Kweeperen. De eerste keer dat ik hierover hoorde dacht ik dat de persoon in kwestie de ‘k’ vergat. Maar het zijn dus echt kweeperen. Wat een prachtige vrucht is dit zeg! En de geur van rijpe kweeperen: zacht, bloemig, zoetig; heerlijk. Een paar op je fruitschaal en je bent wekenlang verzekerd van een fijne geur. Ik wist de eerste keer dat ik ze kreeg niet goed wat ik ermee moest. Online vind je heel veel recepten om gelei te maken, maar hee: Miss Beanie is niet van de toegevoegde suiker. Dus ik ben aan de slag gegaan met de kweepeer in z’n puurste vorm. En wat blijkt: de vrucht is zo zoet: meer heb je eigenlijk niet nodig!

In deze blog vind je de uitleg voor de kweepeerpuree (of kweepeermoes: maar ik hou van de alliteratie), maar ook direct tips om de puree in te maken. De kans is groot dat je best wel een hoeveelheid hebt die je niet binnen een week op wilt maken. Invriezen is dan een optie; maar inmaken is dan helemaal fijn. Scheelt weer ruimte in de vriezer. En je hoeft niets te ontdooien dus je kunt sneller aan de slag!

Als je gaat inmaken is het fijn om potten op voorraad te hebben in allerlei soorten en maten. Recycle baby!

Benodigdheden:

 • Blender
 • Inmaken: soda en glazen potten
 • Glazen of rvs schenkbeker
 • 2 pannen om te steriliseren (of vaatwasser)

Ingrediënten:

 • 3 kilo geschilde kweeperen
 • 1 liter water

Heb je meer of minder kweeperen? Gebruik de verhouding 3:1 en je zit safe!

Aan de slag

 • Schil de peren en snij de inham rondom het steeltje en onderkant zo goed mogelijk weg. Hou de kweepeer verder heel: het klokhuis verwijderen is vanwege de enorme harde structuur een riskant klusje dus dan doen we later!
 • Zet de kweeperen samen met het water op het vuur met de deksel op de pan. Zoals je ziet staan de kweeperen niet onder water. Dit hoeft ook niet, en het zorgt ervoor dat je een geconcentreerde smaak krijgt
 • Zodra de kweeperen koken zet je de pan op het laagste pitje (gebruik eventueel een treefje) zodat het nét aan kookt. Hou de deksel op de pan om droogkoken/aanbranden te voorkomen
 • Controleer regelmatig en voeg zonodig nog een klein beetje water toe
 • Na ongeveer een uur/anderhalf uur zijn je kweeperen gaar. De duur hangt een beetje af van de hoeveelheid peren en het formaat ervan. Prik om te checken (de peer moet superzacht zijn) en ook de zacht zalmroze kleur is een goeie indicatie
 • Laat de kweeperen afkoelen
 • Je zult zien dat er al een deel van het vruchtvlees heeft losgelaten. Wat nog aan het klokhuis zit snij je er nu gemakkelijk vanaf
 • Pureer het vruchtvlees is de blender of met een staafmixer

Voila! Dit is je kweepeerpuree. Wat een prachtige kleur hè!

Toepassingen van kweepeerpuree

En hoe gebruik je de puree dan? Laat me je een aantal voorbeelden geven.

 • Als vervanger van appelmoes. Zo heb ik een recept geschreven met als zoetmiddel: kweepeermoes!
 • Als zoetmaker in je smoothie
 • Als onderdeel van een toetje
 • Maak er sorbetijs van, gewoon puur, of met wat kokosmelk!
 • Rooster wat nootjes en bestrooi de puree ermee, samen met wat kokoschips bijvoorbeeld.

Inmaken

En nu dan het inmaken van je puree. Als je zelf een boom hebt (of hele vrijgevige lieve mensen om je heen zoals ik), zal je best wat opbrengst hebben, en dan is het leuk om een wintervoorraad aan te leggen. Zoals ik al noemde: invriezen is prima, maar zonde van de ruimte. En als je daarnaast opeens trek krijgt in kweepeerpuree wil je niet wachten tot het ontdooid is. Daarnaast kan de smaak ook achteruitgaan van invriezen.

Inmaken dus! En dat is heel eenvoudig.

Voorbereidingstips

 • Zorg dat je altijd een voorraad glazen potten in huis hebt. Als het kan diverse formaten; altijd handig. Potten hoef je trouwens niet nieuw te kopen: spaar ze op om vraag aan je omgeving!
 • Zorg ook dat ze helemaal vrij zijn van etiketten en stickerresten, dat de deksels geen beschadigingen bevatten, etc.
 • Zorg voor een schoon werkoppervlak en dat alle keukentools klaarliggen

Steriliseren

Ga hygiënisch te werk met inmaken: je handen en keukengerei moeten schoon zijn. Steriliseer de potten en de deksels en de schenkbeker in een pan met kokend water met een heel klein beetje soda gedurende ongeveer 10 minuten. Hevel ze daarna met de kooktang over in een pan met alleen kokend water en laat 10 minuten koken. Pak de potten en deksels met de kooktang uit het kokende water en zet ze op een schone doek. Het eventuele overgebleven vocht stoomt snel droog. Deksels leg je met de rug op de doek. Doe dit net voordat je alles in de potten schept zodat de potten zo steriel mogelijk zijn en loeiheet!

Je kunt de potten ook steriliseren door een wasprogramma van je vaatwasser te draaien. Maar dan wel even een duurzaamheidsverzoek: draai dan geen programma alleen voor een paar potten… Joe!

Breng de puree weer aan de kook. Hou de deksel op de pan want het gaat zeker weten spetteren! Giet de puree in de gesteriliseerde schenkbeker. Vanuit de pan kan ook, maar de randen van de pot moeten schoon blijven en dan is een schenktuit wel zo handig.

Pak de gesteriliseerde pot vast met een ovenhandschoen en giet de puree in de pot. Zorg hierbij dus dat je de randen van de pot niet raakt. Tik de pot zachtjes op het aanrecht (met de doek als ondergrond!) om luchtbellen eruit te tikken. Vul de pot tot 1 cm onder de rand. Draai de deksel stevig op de pot en zet omgekeerd neer. Draai pas weer om als je een plop hoort óf als de inhoud volledig is afgekoeld. De pot is dan vacuüm getrokken en klaar voor een overwintervakantie in je voorraadkast.

Labelen

Label je potten met de inhoud, eventuele bijzonderheden (“kweeperen van Liza” in mijn geval) en de datum. Ik plak er nooit een sticker op, omdat ik de potten weer hergebruik. Ik hang er met een touwtje een label aan: scheelt weer stickerresten afkrabben.

Op een koele en donkere plek kan je deze hemelse kweepeerpuree maandenlang bewaren!

Wil je meer weten over inmaken? Lees hier mijn blog over het inmaken van stoofpeertjes of over het inmaken van courgette & komkommer!

Over de schrijver
Miss Beanie blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down