Duurzaamheid
Jessica Koomen
Duurzaamheid
05/14/2024
6 min
0

Mijn groene werkplek

05/14/2024
6 min
0

Hoewel het nu natuurlijk dé periode is om lekker buiten aan de slag te gaan in de moestuin, moet er binnen ook werk verricht worden; achter de laptop. De afgelopen jaren deed ik dat vooral aan de eettafel; ik vond het fijn om in de huiskamer te werken. Het bedoelde kamertje op de bovenverdieping werd meer een rommelhok; ongezellig, vol met spullen en onhandig ingedeeld. Dus toen mijn lief voorstelde om er een leuke werkplek van te maken, trok het idee van een werkkamer me eerst niet aan: zou het net zo prettig als beneden zijn? En toch leek het me ook wel weer een goed plan; iets minder afleiding dan beneden aan de eettafel, een goeie bureaustoel en een vaste plek voor m’n laptop en andere spullen.

Maak een sport van recyclen

In de loop der jaren heb ik er een sport van gemaakt om spullen die ik nodig heb tweedehands te verzamelen. Dat zit er eigenlijk al wel van jongsaf aan in, maar toch merkte ik zo’n 10 jaar geleden dat ik ook automatisch veel nieuw kocht en pas achteraf bedacht dat ik bijvoorbeeld ook eerst naar de kringloop had kunnen gaan. En inmiddels is het bij mij heel normaal om benodigdheden te verkrijgen via de plaatselijke weggeefhoek, marktplaats en te upcyclen binnen eigen bezittingen. Afgelopen winter maakte ik een lijstje met ideeën voor mijn kamertje; welke sfeer wil ik, welke spullen heb ik nodig en wat moet er allemaal uitgezocht worden zodat ik wat ruimte en rust kan creëren?

Mijn recycle-werkkamer! Plank uit vaders onuitputtelijke voorraad, ophangriempjes van de kringloop, gestekte citroengeranium in een oude emaille bus. Bureaustoel, lamp en werkblad van marktplaats, refurbished laptop; ik houd van het verzamelen van spullen op deze manier!

Gedoe!

Je kunt zeggen: “Wat een gedoe omdat zo aan te pakken, ga gewoon online shoppen.” Dat vinden heel veel mensen; een zoektocht naar tweedehands spullen is zo'n gedoe. Vooral omdat we gewend zijn om iets nieuws aan te schaffen; mooi, strak, makkelijk en snel. De commercie springt daar handig op in en daarbij zijn er veel goedkope webshops en heb je met een aantal klikken je aankopen al afgerond. Maar echt duurzaam is het niet altijd te noemen.

Earth overshoot day

Voor ieder nieuw product zijn grondstoffen nodig en voor hele vervaardigingsproces. Earth overshot day was in Nederland zelfs dit jaar op 1 april (geen grapje). Oftewel: “Als iedereen zou consumeren zoals de Nederlanders, zou de mensheid vier aardes nodig hebben. Dat betekent dat het jaarlijkse budget van de natuur binnen een kwart van het jaar opgebruikt zou zijn. Dutch Overshoot Day valt in 2024 daarom op 1 april.” (Bron)

Toen ik besefte dat ik daar keihard aan meedeed, besloot ik dat ik mijn consumptiegedrag een evaluatie nodig had.

Hoe zou jij het vinden als je verjaardagsbezoek je hapjes en drankjes binnen 10 minuten zijn verslonden en je visite dan vervolgens bij thuisbezorgd ladingen eten van jouw resterende jaarbudget bestelt, zonder met jou te overleggen? Want dat is wat er eigenlijk gebeurt.

Mijn groene werkplek

Voor mijn toekomstige werkkamertje waren er best een aantal zaken die aangepakt konden worden. Ik had goed meubilair nodig, opbergspullen voor mijn hobby's en het moest een inspirerende plek worden met een fijne sfeer. Ik nam de tijd om aan tweedehands spullen te komen; het kost namelijk gewoon wat tijd om aan gewenste materialen te verzamelen. Daar waren de wintermaanden perfect voor. Na twee maanden zoeken vond ik eindelijk een goeie en betaalbare bureaustoel met fijne ondersteuning voor mijn onderrug en een prachtige eettafel waarvan we het blad konden omtoveren tot buroblad.

De kleur was ook een punt van aandacht. We schilderden, toen we hier vijf jaar geleden kwamen wonen, bijna alles in ral 9010. Heel praktisch maar absoluut niet inspirerend. Inmiddels had ik met de verf van Moose Färg onze veranda en schuur geschilderd met Bohus Blå, onze gangmuur en onze wc met Åmål Grön: een zachtgroen. Deze kleur groen werkt blijkbaar een beetje verslavend, dus die wilde ik ook op de muren van mijn werkkamer. Ik mengde ‘m met drie delen wit (Norrland Vit); 3 delen wit op 1 deel groen, en dat bleek een voltreffer. Terwijl ik mijn groene blog nu typ, kijk ik uit op mijn fijne groene muur. Deze kleur vind ik zowel rustgevend als inspirerend; ik betrap mezelf erop dat ik gewoon soms lekker naar de muur aan het staren ben. Als ik nu de foto's van voor en na zie weet ik dat dit mijn werkkamer zo'n enorme boost heeft gegeven!

Een leuk rekje dat ik via de plaatselijke weggeefhoek scoorde

Opbergmateriaal van de rommelmarkt en via marktplaats, de Ikeaplank van de plaatselijke weggeefhoek en de botanische prentjes vond ik in de kringloop!

Onze fijne recycle-veranda! Kleuren: Bohus blå en Kiruna Grå. Tuinjurk: kringloopwinkel. (Foto: Froukje Kuiper Fotografie)

Moose Färg

Ik kwam een paar jaar geleden in contact met Moose Färg toen ik verf zocht voor onze schuur en veranda. Het is een familiebedrijf en verkoopt uitsluitend duurzame verf. Geen of nauwelijks schadelijke grondstoffen, met respect voor de natuur en gemaakt in Zweden (ik krijg af en toe het idee dat werkelijk alles uit China komt). Voor verf is Moose Färg daarom mijn go to. En nu ik weet dat hun verf zowel geschikt is voor zowel buiten als buiten hoef ik niets anders meer. Geen keuzestress: ook fijn!

Het volgende project is de huiskamer. Dat vind ik een beetje spannend omdat we een donkere huiskamer hebben, maar die ral 9010 heeft er lang genoeg op gezeten nu…

Een aantal tips!

Gedoe, geduld en geld zijn drie bezwaren die mensen hebben als het om duurzaam leven gaat. Ja, soms is het meer gedoe als je recyclet. Het tafelblad was iets te kort dus dat moest mijn lief op een creatieve manier oplossen (prima oplossing!). Dat vergt best wat geduld... Ik heb best wat tijd doorgebracht op marktplaats en de oude kastplank die nu fungeert als boekenplankje is niet helemaal recht…

Mijn tip?

Omdenken! Zie het niet als iets negatiefs wanneer je niet direct krijgt wat je wilt, maar zie het als een sport! En is het plankje iets scheef? Zie het als karakteristiek en bedenk hoe erg je brein geconditioneerd kan zijn; waarom zou alles recht, strak en nieuw moeten zijn eigenlijk?

Door jezelf te trainen om om te denken, creatieve oplossingen te verzinnen en geduld te hebben werk je aan je breingezondheid. Daarnaast is een DIY aanpak als het af is zóveel bevredigender. "Gedoe is geweldig" is mijn mantra tijdens het recycleklussen.

Geld is ook zo’n zwaarwegend bezwaar. De latex van de Action is inderdaad lekker goedkoop. Maar goedkoop is vaak duurkoop. Dat kan zijn omdat de kwaliteit te wensen over laat en dat je al snel weer iets nieuws moet aanschaffen. En dat kan ook zijn dat de aarde de prijs betaalt voor onze koopjesdrift.

Mijn tip?

Koop gewoon sowieso minder. Neem jouw koopgedrag eens onder de loep. Heb je al die spullen die je wilt kopen eigenlijk wel nodig? En heb je echt iets nodig, bekijk of je iets uit eigen bezit kunt upcyclen. Zo niet; ga op zoek naar een tweedehands oplossing. Daarmee bespaar je enorm veel geld. En móet je een keer iets nieuws aanschaffen en is die duurzame optie iets duurder; dan heb je daar budget voor. Denk verder dan je eigen gemak maar denk ook aan al die grondstoffen die nodig zijn en bedenk dat ons desastreuze gedrag anders kan. Wat ik pas jaren later besefte is dat duurzaam leven ook gezonder is. Nieuwe spullen of gangbaar (niet duurzaam) geproduceerde materialen worden vaak met synthetische, plastic materialen vervaardigd. Deze nieuwe producten ‘ademen’ nog synthetische stoffen. Van je nieuwe pvc-vloer, nieuwe matras tot en met nieuwe verf op de muur. Niet gezond voor de luchtkwaliteit in je huis of voor je gezondheid.

Conclusie

Duurzaam leven is niets negatiefs; het heeft mij juist creatiever gemaakt! Ik heb mijn klusvaardigheden verbeterd en na zo’n klus is de tevredenheid enorm! En ecologisch of duurzaam leven hoeft dus ook niet persé duur te zijn. Het begint met jou. Met jouw mindset en met jouw consumptiegedrag.

Omdat het soms best lastig is om te ontdekken bij welke verfleverancier je nu terecht kunt, ken je er nu  eentje voor als je wilt gaan schilderen! Ik ben in ieder geval blij dat ik nu niet alleen buiten een groen(t)e werkplek heb, maar binnen ook. Hoe groener hoe beter!


Lees hier meer over onze recycle-veranda!

 - - - - -

De verf heb ik gekregen van Moose Färg. Een samenwerking met een bedrijf ga ik alleen aan als ik volledig achter een product of dienst kan staan. 


Reacties
Categorieën