JouwBox review
14 december 2018 
12 min. leestijd

JouwBox review

Als jij net als ik een bewuste consument bent, en je wilt zo puur mogelijke producten, dan kijk je verder dan wat het etiket of de reclame wijsmaakt. Turen op de ingrediëntenlijst om je ervan te verzekeren dat je geen lading chemische ballast eet óf op je huid smeert. En daar ligt voor mij ook de uitdaging. Het eten; dat gaat nog wel. Je ziet redelijk snel op de ingrediëntenlijst of er allerlei onuitspreekbare termen en een arsenaal aan E-nummers wordt genoemd. Maar hoe zit het met verzorgingsproducten en met supplementen? Waar doe je goed aan?

“Wat als er nu iemand zou zijn die dat voor je uitzoekt, en dat je op zijn advies blindelings een product kunt kopen?”

Ralph Moorman staat erom bekend geen genoegen te nemen met een mooi verkooppraatje of een claim op een etiket. Vanwege zijn achtergrond als voedingsmiddelentechnoloog weet hij van de hoed en de rand. Als hij een product aanraadt, kan je er zeker van zijn dat het een puur en eerlijk product is. Dat het product geen chemische ingrediënten bevat die nadelig werken op je hormoonbalans en dat je te maken hebt met hoogwaardige kwaliteit.

Kennismaken met nieuwe producten

Ik heb nu een paar keer een box samengesteld door Ralph Moorman besteld, en het is iedere keer weer een feestje. Er zitten vaak wat producten in die ik al ken en waarvan ik weet dat je daarmee een kwaliteitsproduct in huis haalt. En iedere keer zitten er ook weer merken in die ik nog niet ken en de moeite waard zijn om uit te proberen. De JouwBox is dus een leuke mogelijkheid om voor een laag bedrag kennis te maken met nieuwe producten. Of om je favoriete producten met waanzinnige korting aan te schaffen. De totaalwaarde van de producten bedraagt € 150 maar je betaalt € 45 als je eenmalig bestelt, of € 39 als je een abonnement neemt (altijd online opzegbaar).

Deze editie JouwBox is een extra feestelijke: speciaal vanwege de decemberfeestmaand. Ik verdeel mijn review in drie delen: huidverzorging, supplementen en food.

1. Huidverzorging

In de standaard huidverzorgingsmiddelen bevinden zich stoffen die je eigenlijk niet op je huid wilt smeren. Onze huid neemt niet alleen de positief werkende stoffen op, maar ook de chemische middelen die bijvoorbeeld gebruikt worden voor de houdbaarheid, geur, etc. Dit komt in je bloedbaan terecht en kan verstorend werken op je hormoonbalans.

Ik weet niet hoe het met jouw kennis zit, maar als ik een etiket lees van bijvoorbeeld bodylotion, weet ik niet waar ik naar moet kijken en welke stoffen ik beter kan vermijden. So there is Ralph. En voor mij persoonlijk zijn de huidverzorgingsproducten in de JouwBox daarom zo aantrekkelijk: ik hoef me niet af te vragen of het om troepvrije huidverzorging gaat, en daarnaast betaal ik stukken minder dan wanneer ik een los product in de winkel koop.

Body lotion (Earth Line – € 18,95)

Earth Line staat voor ‘certified natural skincare’. Alle ingrediënten doen werkelijk iets voor je huid en je smeert geen nare chemicaliën en géén microplastics op je huid. De lotion is gegarandeerd biologisch afbreekbaar en ook met de verpakking zijn ze duurzaam bezig: FSC papier en helemaal vegan!

De body lotion bevat o.a. argan olie, sheabutter, aloë vera en vitamine E. De lotion werkt vochtregulerend en zorgt voor een zachte en soepele huid en is geschikt voor alle huidtypes. Vooral in de winter kan je huid wel wat meer gebruiken. Ik houd niet van een huidlotion die sterk geurt naar kokos of vanille, roos, lavendel of cederhout… Lekker voor even maar ik heb liever een subtielere geur. Ik omschrijf de geur van deze body lotion als poeder/mineraalachtig, heel zacht. Subtiel dus. Fijn!

Mijn benen zijn in de winter altijd behoorlijk droog en het liefst smeer ik dan pure olie op mijn benen. Maar natuurlijk heb ik ook de lotion uitgeprobeerd en was benieuwd of het wat zou doen met die droge huid. Olie is uiteraard vetter en dat verschil merk ik wel. Maar ook de lotion voedt en voelt langdurig goed.

Deodorantstick (We love the planet – € 11,50)

We komen er steeds meer achter dat de aluminium in deodorant niet zo heel erg gezond is. De deostick van We love the planet bevat geen aluminium en geen synthetische stoffen. Er bestaan al veel potjes met ‘smeer-deo’ zonder troep. Maar We love the planet heeft ook een stick op de markt gebracht.

Handig? Bij een wat hogere temperatuur is de stick mij toch iets te zacht – en dan testte ik ‘m in december – waardoor je wat restjes rondom de stick krijgt. En ik moet alsnog wel wat uitsmeren na het aanbrengen. Dus of er echt een voordeel is ten opzichte van een potje vraag ik me af.  De verpakking bestaat uit louter papier. Yes! We love the planet staat dus voor troepvrije verzorging maar ook voor duurzaamheid. Geen plastic verpakking, geen extra doosje eromheen: helemaal in orde. De stick bevat bijenwas en is dus niet vegan.

Als je gewend bent om reguliere deo te gebruiken zal je heel even moeten wennen. Dit kan onder andere komen door het ingrediënt zuiveringszout, je voelt een heel klein korreltje. Zuiveringszout zorgt ervoor dat nare geurtjes worden geneutraliseerd op een natuurlijke manier. Dit korrelige lost na het smeren vanzelf op.

Een frisse subtiele citrusgeur (ik testte de ‘Forever Fresh’) die je de hele dag fris houdt. En verder heel zacht voor de huid.

Body oil (Bee honest cosmetics € 9,95)

Ik ken de Traay van de honing, maar sinds JouwBox ook van de huidverzorgingsproducten. Dat maakt deze body oil dus ook niet vegan. Ook voor Bee honest cosmetics geldt weer: troepvrij, ook hun producten dragen het ‘certified natural cosmetics’ keurmerk.
De body oil bevat zoete amandelolie; deze olie wordt steeds populairder. Amandelolie vertraagt de tekenen van veroudering, kan donkere kringen onder je ogen verminderen naast dat het natuurlijk je huid hydrateert.

De bijenwax biedt bescherming tegen schadelijke factoren van buitenaf, houdt het vocht in de huid vast, stimuleert nieuwe celaanmaak en werkt kalmerend. Ook fijn in de winter dus.

Een rijke body oil die na het douchen een gevoed gevoel geeft, met een subtiele frisse geur. Persoonlijk ga ik liever voor een vegan body oil. Wel moet ik erbij zeggen dat ik op de website van Bee honest alleen maar kan lezen dat er juist liefde en visie voor bijen is en dat ik niet kan ontdekken dat de bijen dwangarbeid moeten verrichten, haha.

Rosalpina nourishing cream (Piroche – € 37,50)

Een voedende crème voor het gezicht, hals en decolleté. De natuurlijke ingrediënten zorgen voor versterking van de huid, hebben een regenererende werking en verzachten expressierimpels. En dat allemaal dankzij de stamcellen uit de rododendron!! Ik hou van planten! Deze ga ik dus heel braaf smeren de komende tijd LOL! Een anti-agingeffect is altijd meegenomen, niet waar?
Deze creme is vooral geschikt voor de vochtarme, droge of gecombineerde huid. En volgens mij vallen heel veel mensen in deze categorie.

De crème vind ik een perfecte substantie hebben. Sommige gezichtscrèmes vind ik te ‘dun’ waardoor ik na het intrekken het idee heb te weinig voeding te hebben gekregen en weer wat wil smeren. Een te dikke crème daarentegen is niet prettig als je erna nog bijvoorbeeld make up wilt aanbrengen op je gezicht. Ik vind deze crème vooral voor de winter met de kou en droge lucht in huis een zeer goede hulp. Een zachte bloemige geur en mijn hiid voelt gevoed. Nog uren na het aanbrengen van de crème voel ik dat ik een zachte huid heb, ondanks een fietstocht in de barre decemberkou.

Meestal geef ik rond de € 25 uit aan een dagcrème (je kunt deze ook als nachtcrème gebruiken overigens). Voor mij valt de prijs dus net buiten mijn normale budget. Ik kan me ook voorstellen dat ik het er wel over wil hebben als ik groot verschil voel met de huidige troepvrije verzorging. Het flesje is nog niet leeg, dus de conclusie moet nog volgen!

2. Supplementen

Elke dag capsules (Vitals – € 24,95)

Vitals is een wat duurder merk op de supplementenmarkt. Veel therapeuten maken gebruik van dit merk; en dat zegt wat. Vitals staat voor kwaliteit, die veel verder reikt dan het huismerk van een drogist.
Deze multi bevat een goed gebalanceerde mix van micronutriënten, bioflavonoïden en co-enyzm Q10, waarbij gekozen is voor goed opneembare stoffen. Gezonde voeding vormt altijd de basis, maar we zijn er inmiddels wel achter dat een multi een bijna verplichte aanvulling hierop is. Dat je meer betaalt, betaalt zich direct uit in het feit dat je lichaam de stoffen ook daadwerkelijk effectief kan opnemen. Zoals mijn therapeut laatst zei: een goedkoop merk levert je een Lada (wie kent ‘m nog), en Vitals levert je een Rolls Roys. Voor 60 capsules betaal je dus in de winkel dus een behoorlijke prijs (€ 0,41 per capsule), maar dankzij de JouwBox gelukkig niet.

Vitamine D3 (A. Vogel – 11,99)

Steeds meer wordt het belang van vitamine D3 bekend. Een tekort kan leiden tot immense problemen zoals verzwakking van de spierfuncties, krampen en trillingen van de spieren, angstaanvallen, gewrichtspijn, energietekort, breekbare boetten, hartproblemen en hyperventilatie (bron: optimalegezondheid.com). En de verpakking stelt ook nog dat het bijdraagt aan een betere weerstand. Kom maar op dus met de vitamine D3!
Mijn huisarts vertelde dat onze huid niet constant vitamine D3 uit de zon opneemt (als we onze huid eraan blootstellen) maar dat alleen het eerste kwartier blootstelling geldt. Dus een postbode of stratenmaker kan dus net zo goed een tekort opbouwen. Je kunt vitamine D3 uit de zon en uit voeding halen, maar help jezelf vooral in de winter met wat hulp uit suppletie. Wij slikken dus in de herfst, winter en lente braaf onze vitamine D3. Mijn man heeft een Indonesische achtergrond en had jaren geleden een gapend tekort. Vraag een bloedtest aan bij je huisarts als je bovengenoemde symptomen herkent en zorg voor een goed merk zoals A. Vogel. Besparen door een drogisthuismerk te kopen is dus misschien niet het effectiefste. Mijn advies is om te investeren in een betrouwbaar merk.
Ik ben als kind opgegroeid met A. Vogel in het ‘medicijnkastje’ omdat mijn moeder toen al wist dat natuurlijke verzorging het allerbeste was.

Omega 3 capsules (Arctic Blue – 8,49)

Niet vegan maar wel zo bewust mogelijk geproduceerd, doordat Arctic Blue alleen gebruik maakt van de snijresten van de Arctische wilde vis. Vers verwerkt waardoor de olie niet kan oxideren. Bij de goedkopere merken is dat wel het geval (dat je o.a. merkt in behoorlijk onaangename visboertjes).

Waarom Omega 3 suppleren? Omdat ons lichaam dit zelf niet kan aanmaken en we dit dus altijd via voeding en suppletie moeten aanvullen. Ons westers eten bevat vooral veel omega 6 en omega 3 vetzuren ontbreken nog wel eens. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van je ogen, gaat depressie tegen (en voorkomt het dus ook!), nodig bij de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen, gaat hartziektes tegen, kan zelfs ADHD bij kinderen verminderen, kan ontstekingsremmend werken en kan auto-immuunziektes tegengaan. Je snapt nu wel dat Omega 3 dus onontbeerlijk is in je voeding.

3. Food

Anne’s Tea – groene thee (Tea by me  € 2,99)

Er vielen me direct twee dingen op: een thee die uit ons eigen land komt! Geweldig! Hoe lokaler hoe mooier vind ik.

En verder: plástic pyramidezakjes??? Maar niets was minder waar! Toen ik contact opnam met Anne vertelde ze dat het zakje van PLA materiaal is: er komt dus geen plastic aan te pas. Het zakje is composteerbaar. Compos-thee-rbaar in dit geval. En zelfs het papieren labeltje is niet vastgelijmd maar vastgesmolten aan het zakje. Mooi!

Groene thee is niet bitter als je de juiste temperatuur water opgiet. Omdat de groene theemix ook bloemen bevat mag deze thee opgeschonken worden met water dat 80 graden is. Een zachte smaak, en vooral de kamille proef ik en in de verte de lavendel (dat in de verte is juist wel prettig), maar de rest van de inhoud kan ik niet goed traceren (het zakje bevat verder roos, goudsbloem, korenbloem en citroengras). Ik zie veel mensen een theezakje in een glas doen (eenmalig gebruik), maar van dit pyramidezakje zet je heel makkelijk een potje thee. Over duurzaam gesproken!

Best prijzig; 5 zakjes voor € 2,99 maar het verhaal erachter vind ik heel mooi.

Concentrated bone broth (Liquid gold – € 17,50)

Manlief volgt al enkele maanden het keto’dieet’ en is into bone broth. Want beenderenbouillon bevat enorm veel mineralen en is goed voor je kraakbeen maar bijvoorbeeld ook je… stoelgang (gezonde darmen). Ook je huid heeft baat bij bone broth.
Nu ben ik zelf vooral van minder dierlijke eiwitten vanwege duurzaamheid. Maar; ik ben ook voor gebruik van het hele product. En op deze manier wordt goed gebruik gemaakt van ‘afval’, wat vroeger veel normaler was. Manlief maakt dankbaar gebruik van de broth.
Deze troepvrije geconcentreerde bottenbouillon kan je zo drinken (2 theelepels per dag zijn al voldoende), of verwerken in je voeding. De smaak en geur is echt heel intens, maar ja; dat heb je met geconcentreerde producten natuurlijk.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de winkelprijs behoorlijk aan de hoge kant vind met € 17,50 voor 10 servings (100 ml).

Cornitas (Rude Health – € 0,99)

Humor op de achterkant!

De tekst op de achterkant: humor hebben ze wel in Rude Health!

Een glutenvrije snack; tortillachips-achtig die gemaakt wordt van mais, kikkererwten en linzen! Het brossige aan deze  ‘triangle’ vind ik heel fijn: lekker knapperig en luchtig, goed op smaak maar zeker niet té zout. Tortillachips uit de (bio-)super vind ik 9 van de 10 keer echt te veel zout bevatten. De meeste chips wordt in zonnebloemolie gefrituurd of geroosterd, maar deze in olijfolie. Veel verantwoorder vanwege de omega 6 die in zonnebloemolie zit en waarvan we over het algemeen al te veel binnenkrijgen.

Een lekker snackje en een prima hoeveelheid. Ik kan nogal door blijven eten van knapperige snacks, dus een zak van 150 gram is zomaar verdwenen. Deze verpakking bevat 30 gram, en als je een beetje mindful eet, dan voel je erna dat het gewoon goed was.

Sélection de Marotte – rode wijn (Domaine de Marotte – € 6,75)

Laten we afsluiten met een rode wijn, het is per slot van rekening december! Deze biologische wijn komt uit Frankrijk en wordt geproduceerd door wijnboer en -boerin Daan en Elvire Dijkman. Biologische wijnen moeten aan strenge regels voldoen en deze ‘Marotte’ bevat geen toegevoegde sulfieten en zit laag in de restsuikers.
Ik heb wat navraag gedaan over de wijn en deze werd omschreven als een volle wijn met donkerrood fruit van ondermeer bramen, bosbessen en pruimen, plus een beetje vanille. Dat ‘volle’ aan de wijn mis ik. Ik had op basis van de omschrijving meer body verwacht. De wijn is licht opdrogend met een randje tannine, waardoor de wijn goed gedronken kan worden bij een lichte Mediterraanse maaltijd of een borrelplankje.

4. Conclusie

Ik vind de JouwBox echt een kadootje. Aan jezelf of aan een ander. Weten dat ieder product voldoet aan de strengste eisen, dus troepvrij, zo duurzaam mogelijk en met liefde, visie een aandacht gemaakt. Ik ben dol op pure producten, en helemaal als ik die voor een laag bedrag kan inkopen.
Leuke weetjes:
  • Het het opvulmateriaal in de JouwBox is biologisch afbreekbaar; kan gewoon in de gftbak of op de composthoop dus. Me likey!
  • Als je als bedrijf meer dan 5 JouwBoxen aanschaft krijg je korting, naast het fiscale voordeel van de BTW natuurlijk.

Aankoopbedrag; snel terugverdiend

Ik wilde deze maand sowieso een goeie bodylotion kopen, want in de winter is mijn huid wat onrustiger, gevoeliger en droger dan in de zomerperiode. Dat zullen velen herkennen. En een nieuw potje multi stond ook op mijn boodschappenlijst. Dat betekent dat ik volgens eigen aankopen al rond de € 40 zou zitten voor deze twee producten. En dan krijg je er dankzij de hoge kortingen met deze JouwBox gewoon nog 9 producten ‘gratis’ bij!
Als je normaal gewend bent verzorgingsproducten te kopen van de wat duurdere merken zoals L’Oréal of Estée Lauder, dan weet je dat je niet klaar bent met een potje dagcrème voor € 10. Ik ben overgestapt van ‘merkproducten’ naar de niet-geadverteerde merken die garant staan voor een eerlijke pure inhoud. Alleen maar een stap vooruit dus. En in deze box heb je alleen al aan waarde van de afdeling huidverzorging de box er meer dan uit. (Ik lijkt wel een vertegenwoordiger!)

Gevarieerde inhoud

In de vorige JouwBox had ik zo af en toe één of twee producten waar ik niet direct iets mee dacht te kunnen. Maar de balans tussen huidverzorging, suppletie en food vind ik in deze editie erg goed uitgevallen. De wijn had voor mij persoonlijk niet gehoeven maar ik snap wel dat dit prima past in een feestmaandeditie. Op alle fronten: inhoud, kwaliteit, gezondheidseffecten, prijs en informatieverstrekking vind ik de JouwBox een aanrader.

Je bestelt ‘m op www.jouwbox.nl.

Fijne, gezonde, troepvrije feestdagen toegewenst!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen