Zeg nee tegen plastic
04 januari 2017 
4 min. leestijd

Zeg nee tegen plastic

Plastic. We komen er met z’n allen steeds meer achter dat we teveel plastic verpakkingen gebruiken en dat het écht wel een heel stuk minder kan. Jaren geleden las ik dat iemand zei dat we plasticverslaafd zijn. Dat vond ik een beetje vreemd maar inmiddels snap ik helemaal wat er toen bedoeld werd. De ‘fabrikant’ stelt dat het klantvriendelijk is om producten soms wel dubbel te verpakken in plastic. En dat de consument hier zelfs om vraagt. Ik stel voor dat we gaan vragen om het tegenovergestelde. Enough is enough.

Zeg nee tegen plastic!

Naar aanleiding van de blog van Monique van der Vloed ben ik toch weer iets fanatieker geworden in mijn non-plastic koopgedrag. En wat ik in plastic koop wil ik thuisgekomen direct overdoen in glazen of stenen potten. “Beetje overdreven hoor”, kan je denken. Maar ook in de blog van Monique las ik dat alle plastic lekt. Dus ook de zak waarin ik mijn vijgen of rijst koop. Voorheen deed ik mijn keukenvoorraad netjes in glazen potten maar bleef wat er niet in paste gewoon in plastic in de kelder. Gister drong tot me door dat daar maar eens verandering in moest komen.

Oeps… Wat ik als voorraad in de kelder bewaar zat gewoon nog in plastic. That needed to change! Hier een stapel lege zakken waar ik wel even van stond te kijken.

Naast dat plastic o.a. hormoonverstorende stoffen lekt is het ook gewoon onzin; niet duurzaam. Er worden grondstoffen gebruikt, energie gebruikt die niet nodig zijn. Waarom wordt een krop andijvie verpakt??? Waarom gaan we niet zoveel mogelijk over op ‘los’ en stimuleren de supermarkt en de groenteboer om niet om niet alleen onze eigen tas maar ook ons eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen? Ik koop veel van mijn ‘houdbare’ voedsel bij de Molen. Veel wordt daar in papier verpakt. Maar ook een deel in plastic. Ik weet dat ze daar bijna alles zelf verpakken. Dus bij mijn volgende bezoek aan de molen ga ik voor een next step: ik ga m’n eigen verpakkingsmateriaal meenemen. M’n gerecyclede potten staan er al klaar voor. Ik weet niet of ze erop zitten te wachten maar het valt te proberen. En hoe meer mensen voor verpakkingsvrij voedsel kiezen – of ernaar vragen – hoe gewoner het gaat worden. Let maar op.

Ik ben helemaal wild van de verpakkingsvrije supermarkten die vooral in de grote steden opkomen. Bring your own jar!

De keukenkast is bijna plasticvrij!

Waar haal je je glas vandaan?

Alles overdoen in glas; dat wordt een ritje Ikea, hoor ik je denken. In de loop der jaren heb ik heel wat potten verzameld, want ik hou van glas. Het hoeft geen perfect gestylede pot te zijn; een oude olijvenpot vind ik ook helemaal geweldig. Hoe meer variatie in mijn voorraadpotten, hoe leuker ik het vind. Alle soorten en maten zijn welkom. En wat ik niet gebruik als voorraadpot krijgt gewoon een gehaakte cover en wordt een sfeerlicht.

Ik heb een paar duurzame tips voor je!

  • Bewaar je lege potten: kleine, middelgrote en grote potten. Hierin kan je een dressing bewaren, een noodlesoepje, een kliekje voor de volgende dag, maar dus ook je ‘droge’ voorraad zoals meel, kikkererwten, rijst, etcetera.
  • Bedenk ook dat flessen met een brede opening prima kunnen werken voor bijvoorbeeld zaden. Bijkomend voordeel is dat je de hoogte in werkt. Vooral bij beperkte ruimte levert dat best wat op!
  • Ga langs de betere slager of horecagelegenheden en vraag om grote glazen potten. Hierin worden o.a. augurken aangeleverd in het groot. Vooral als je grote hoeveelheden meel, peulvruchten of rijst te bewaren hebt is dit geweldig. Lekker groot en…: gratis! Je doet ook nog ’s aan recyclen. Vraag wel of ze je het plezier willen doen om de deksel heel te laten bij openen van de pot. Sommigen prikken er een gaatje in, in verband met het vacuum. En da’s niet zo handig als je ‘m als voorraadpot in gebruik wilt nemen.
  • Ga langs de kringloop en zoek diverse formaten potten. Ze verkopen namelijk vaak weckpotten. Ideaal om spullen in te bewaren.

Alle plastic zakken maakten plaats voor glazen potten en flessen. Morgen even een ritje langs de slager voor nog een paar enorme glazen potten.

Labelen en bewaren

  • Zorg dat je je spullen labelt. Als je je voeding uit de originele verpakking haalt/of zonder verpakking bij een verpakkingsvrije voedselvoorziener weet je niet meer tot wanneer de tht datum is en dat is wel zo handig. Hang er een leuke label aan of plak een sticker op de pot. Voor verse groenten is dat niet echt nodig. Maar voor meel en dergelijke is het best handig (hoewel producten na de tht datum ook echt nog vaak goed zijn hoor. Gooi dus alsjeblieft niet zo maar iets weg: laat je zintuigen hun werk maar doen!).
  • Noteer ook van welk merk/waar je het vandaan hebt. Soms proef ik iets wat ik fijn of juist niet fijn vind. Dan is het handig als ik weet waar ik het vandaan heb.
  • Hou rekening met het bewaren: moet het koel, gekoeld, donker bewaard worden?

Naast dat het beter is dat mijn voedingswaar niet in plastic zit, vind ik de glazen potten op mijn planken, in mijn keukenkast en in de kelder ook super inspirerend. Ik zie wat ik in huis heb en het motiveert me om weer eens wat nieuws te bereiden.

Zeg nou zelf, al dat verschillende glas is toch super leuk! (naast m’n lovely emaille natuurlijk.)

Voorvechter

Ik volg op Facebook Emily-Jane van “Leven zonder afval“. Dat vraagt heel veel toewijding. Zo ver ga ik (nu nog) niet. Maar aangemoedigd door wat zij schrijft en de eerder genoemde blog van Monique heb ik besloten om meer mijn mondje te roeren in de super, op de markt en waar dan ook. Hoe vaker we met z’n allen aan de verkopende partij noemen dat er minder plastic gebruikt moet worden, hoe groter onze invloed is.

Verschrikkelijk om te zien hoe o.a. vogels en vissen verhongeren omdat ze plastic zien als voedsel. En dat allemaal door ons plasticgebruik. Let’s put an end to plastic!

Ik wens een een plastic-arm, steengoed, ijzersterk en een glashard 2017 toe!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen