Recept voor een delish chocolademousse!
06 december 2015 
3 min. leestijd

Recept voor een delish chocolademousse!

Avocadofanaat

Toen ik ‘anders’ ging eten had ik bijna altijd avocado’s in huis. Avocado bevat gezonde vetten, en die  verwerkte ik de ene keer door m’n lunchsalade met allerlei fijne greens, een killer dressing en bijvoorbeeld wat rijst of kikkererwten. En de andere keer maakte ik er een lekkere guacamoledip van voor bij een healthy snack. Een boekweitpannenkoek met avocado als ontbijt was ongeveer een van de eerste gezonde recepten waar ik regelmatig mee ontbeet.

Gezondheid en duurzaamheid

Deze vrucht is dus multi-inzetbaar en super gezond. Deze vrucht zit bomvol vitaminen en mineralen, is goed voor je darmflora, je huid en voor je haar. Ik wou dat ik een avocadoboom (of tien) in de tuin had! In het kader van duurzaamheid iets minder prettig, want van lokaal eten is hier geen sprake helaas. Net als bij bananen heeft deze vrucht  o.a. een vliegtuig nodig om op je fruitschaal te belanden. Het duurzaamheidsaspect is dus nog wel een dingetje…

Daarom heb ik een paar jaar geleden met pijn in mijn hart besloten om te minderen met avocado. Toch laat ik dit recept wel op mijn website staan. Want zo heel af en toe maak ik chocolademousse. Van afgeprijsde avocado’s.

Ik was al geen fan van prefab chocolademousse. Maar nu ik deze mousse ken hoef ik sowieso geen bakje meer uit de supermarkt. Alles waar suiker en kunstmatige ingrediënten in zitten probeer ik zoveel mogelijk te mijden. En dat lukt prima met dit heerlijke recept. En alles is ook nog ’s raw: niet verhit. Daardoor blijft de voedingswaarde optimaal.

Het leuke aan deze chocolademousse is dat ‘ie zowel makkelijk als veelzijdig is. Makkelijk omdat er maar een paar ingrediënten voor nodig zijn. En veelzijdig omdat je ‘m als ontbijt of als dessert kunt gebruiken. En omdat je er naar hartelust mee kunt variëren!!

Het idee om een ‘hartige’ vrucht te verwerken in een zoet gerecht doet nog wel eens wat wenkbrauwen optrekken. Niet nodig! De avocado proef je amper. Maar de romige smaak ervan komt wel helemaal tot z’n (ge)recht!

miss beanie recept chocomousse

Basisrecept voor 1 persoon

 • 1 rijpe avocado
 • 1 grote koffielepel (rauwe) cacaopoeder
 • 1 medjoul dadel
 • snufje zout

Aan de slag

 • Voeg alle ingrediënten in de mengkom van de staafmixer en maal tot een gladde substantie
 • Is de mousse te compact? Voeg een beetje water of plantaardige melk toe
De aangegeven hoeveelheden zijn een indicatie. Zet je smaakpapillen aan het werk en ga op zoek naar jouw persoonlijke smaakbalans. De een houdt van zoet, de ander niet. De een houdt van een intense cacaosmaak, de ander wordt juist blij van een milde smaak. Afhankelijk van hoe sterk je de cacaosmaak wilt hebben voeg je dus eventueel nog extra cacaopoeder toe. Ik hou van een stevige cacaosmaak 🙂
Hetzelfde geldt voor hoe zoet je ‘m wilt hebben. Voeg eventueel nog een extra (halve) dadel toe. Of wen jezelf aan minder zoet. Want ookal is dit recept niet met geraffineerde suiker: onze bloedsuikerspiegel reageert op zoet. Het mooie van minderen met zoet is dat je andere smaken beter gaat proeven/ontdekken. (Datzelfde geldt voor leren koken met minder zout; maar da’s weer een andere topic haha.)

En dan variëren!!

 • Heb je wel dadels in huis maar geen medjouls? Laat de dadel(s) even weken in warm water om ze zacht te laten worden: dat helpt om de mousse makkelijker glad te krijgen.
 • Heb je geen dadels in huis? Gebruik een (halve) banaan.
 • Voeg in plaats van water het sap van een halve/hele (geheel naar eigen inzicht) geperste sinaasappel erbij. Cacao en sinaasappel zijn een gouden liefdescombi!
 • Gebruik kokoswater of kokosmelk in plaats van water/sinaasappelsap om de mousse iets minder compact te maken. Ook cacao en kokos zijn een ultiem feestduo voor je smaakpapillen.
 • Voeg na het pureren kokosrasp of toe als garnering, of schep dit door de mousse heen
 • Pimp ‘m met (gedroogd of vers) rood fruit of met stukjes (verse of bevroren) mango
 • Rooster wat (gehakte) noten en/of zaden, en strooi dit vlak voor het serveren over de mousse. Met geroosterde ingrediënten is ‘ie trouwens niet helemaal raw meer 🙂
 • Rasp wat zest van een biosinaasappel over de mousse
Als je geen rauwe cacao in huis hebt, kan je dit recept ook met de normale cacaopoeder maken. Qua smaak weinig verschil vind ik, maar normale cacao heeft dan een lagere voedingswaarde.
Het basisrecept is super makkelijk en snel klaar! Een heerlijk ontbijt. Of steel de show door dit als dessert te presenteren als je gasten hebt. Het vergt weinig werk en je kunt dit recept eventueel een paar uur eerder maken. Een ideale afsluiting van een feestmaal dus. Gebruik in dat geval je mooiste servies, garneer met een schijftje sinaasappel en… voilà!
Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen