knoflookvlecht maken
Moestuin
Jessica Koomen
Moestuin
07/12/2023
2 min
0

knoflookvlecht maken

07/12/2023
2 min
0

Ik vind het een sport om jaarrond zoveel mogelijk van eigen grondje te kunnen eten. Gelukkig halen we ieder jaar meer en meer van onze moestuin, en ik conserveer natuurlijk zoveel mogelijk. Toch zijn we niet volledig zelfvoorzienend. Dat hoeft (en lukt mij) ook niet. Maar... we zijn op een aantal gebieden wél zelfvoorzienend! Ik schreef er een blog over met tips. 

Knoflook kweken

Eén van de zaken waarin we wel zelfvoorzienend zijn is knoflook. Al jaren hoef ik niet meer naar de supermarkt om knoflook te halen. Het komt allemaal uit eigen tuin! 

Even in het kort: tussen half oktober en half november plaats je de grootste tenen die je hebt in de grond, met de punt zo'n 5-8 centimeter onder de grond. Kleiige grond houdt vaak teveel water vast; dan is het raadzaam om een 'ruggetje' (een heuvel) te maken en daar je knoflook in te poten.

De tenen kunnen behoorlijk wat kou aan. Naast de gebruikelijke dikke laag herfstmulch doe ik verder niets aan bescherming tegen vorst. Hebben ze niet nodig.

In maart leg ik een klein laagje compost op de grond rondom de knoflookplanten en in de maanden erop geef ik de planten af en toe wat smeerwortelvoeding. Met ons zandgrondje sowieso nodig. Rond eind mei/begin juni ontwikkelt de plant bloemscheuten. Die haal ik die eraf; dan kan de plant z'n energie blijven geven aan de bollen. Wok de bloemscheuten met een beetje olie en peper en zout; heerlijk als topping op je salade of stamppotje!

In juli is je knoflook eindelijk klaar om te rooien. Soms haal ik ook al in mei of juni wat bollen uit de grond; heerlijk om deze vers te verwerken in je maaltijd. 

Knoflookvlecht maken

Een van de dingen waar ik dan naar uit zie - naast een verse aanvoer van knoflook - is: de knoflookvlecht maken! Supermakkelijk en ook leuk om te doen.

  • Was voorzichtig het zand van de bollen
  • Wrijf bruin en/of beschadigd blad voorzicht van de bollen
  • Laat de knoflook na het oogsten enkele dagen drogen op/aan bijvoorbeeld een rek in een droge ruimte
  • Begin met twee knoflookbollen met stevig loof; hieromheen vlecht je de rest van de bollen
  • Hang de vlecht op een koele droge ruimte met voldoende luchtcirculatie
  • De bollen zijn maandenlang houdbaar

Jaren geleden waste ik de knoflook niet, borstelde ik ze alleen schoon na het rooien. Het nadeel daarvan is dat de kans groot is op zand op je snijplank. Als ik een bol knoflook voorzichtig plet, komen de tenen los. Maar als er nog zand op zit, heb je geheid zand in je eten. Daarom was ik nu mijn bollen na het rooien en wrijf ik bruin en bijna vergaan blad er voorzichtig af. En dan hang ik ze enkele dagen te drogen. Zie in het filmpje hier beneden.

Wrijf voorzichtig bruin en aangedaan materiaal van de bol

Een makkelijk droogrek van twee bamboestokken die ik aan beide uiteinden vastbind.

De vlecht!

De basisvlecht bestaat uit een bol knoflook om en om links en rechts om de twee stengels heen te vouwen. In dit filmpje wordt er ook bovenop de vlecht knoflook mee gevlochten. Je kunt ervoor kiezen om alleen de basisvlecht te maken: plaats dan de bol niet bovenop de bollen die je links en rechts hebt gevlochten. 

Heb je kleine bollen en/of met minderloof? Dan zijn ze minder geschikt in de normale vlecht. Deze kleine bollen zijn geschikt voor bovenop de vlecht.

Nog een voordeel: op deze manier verwerk meer bollen in dezelfde vlecht en lengte.

Een uitleg zonder tekst:


Of een short met tekst:


Uien vlechten

Je kunt uiteraard precies dezelfde aanpak toepassen op je uien! 


Reacties
Categorieën