Makkelijke en snelle appelcompote
Conserveren
Jessica Koomen
Conserveren
10/15/2018
3 min
0

Makkelijke en snelle appelcompote

10/15/2018
3 min
0
Een van de makkelijkste conserveerklusjes vind ik het maken van appelcompote. Heel makkelijk en snel gepiept. En het is ook zo dankbaar werk: een paar potten in de kelder die je superlang kunt bewaren zodat je er ná het hele appelseizoen nog van kunt nagenieten. Waarom ik dit zo’n makkelijk klusje vind? Omdat je er bijna niets voor hoeft te doen! Ik schil de appels niet, ik pureer ze niet en ik zoet ze niet. ik hou van de eerlijke pure smaak en van de structuur van de stukjes appel mét schil. Nog niet eerder geprobeerd? Doen!
In onze kelder heb ik een krat met allerlei formaten glazen potten. Met ons twee persoonshuishouden gebruik ik altijd kleine potjes. De omgeving helpt mee met het verzamelen van glazen potjes! Snel een label eraan en hups, naar de kelder.

Wat heb je nodig

  • Appels
  • Gesteriliseerde glazen potten inclusief deksel zonder etiket of lijmresten
  • Gesteriliseerde kooktang
  • Gesterilliseerde rvs trechter

Aan de slag

  • Was de appels, snijd ze in kwarten, ontdoe de appels van hun klokhuis en hak in kleine stukjes*
  • Doe de appelstukjes in een pan met een heel klein laagje water met het deksel erop
  • Zodra de appels koken, zet het vuur op een laag pitje en laat gaar of beetgaar koken – net wat je lekker vindt. Roer regelmatig voorzichtig door de pan om aanbranden te voorkomen
  • Steriliseer de glazen potten en deksels in een pan met kokend water gedurende 10 minuten
  • Schep of giet de appelcompote in de zo heet mogelijke glazen potten, zorg ervoor dat de randjes schoon blijven (met behulp van een rvs trechter).
  • Vul de pot tot 1 centimeter van de rand, klop eventuele luchtbelletjes uit de potten
  • Maak de rand schoon met een doekje met azijn en draai direct het deksel erop
  • Als je een plop hoort zijn de potten vacuüm gezogen en kun je ze in de voorraadkast of kelder bewaren
*) Het formaat appelstukjes hangt af van je voorkeur. Bij mij zijn ze redelijk groot; vind ik lekker, het werkt snel en het kookt toch wel zacht.

Labelen van je voorraad

Label de potten: noteer de inhoud en datum en eventuele bijzonderheden (ik heb bijvoorbeeld twee soorten appelcompote, omdat we twee soorten appelbomen hebben.). Tip: gebruik geen sticker zodat je de pot daarna weer kunt gebruiken en je geen etiketresten hoeft te verwijderen. Ik gebruik altijd een stukje stevig papier en een touwtje of schrijf het op het glas met een watervaste stift.

Suiker om te conserveren? Nee hoor!

De meesten van ons denken dat bij het inmaken van fruit we moeten werken met (gelei)suiker. Het is écht niet nodig om suiker toe te voegen. Niet voor de smaak en niet voor het conserveren. Als je werkt met rijpe appels en je zorgt dat je weinig water gebruikt: echt alleen maar een laagje om de eerste zet te geven – daarna komt er genoeg vocht uit de appels – dan heb je een heerlijke diepe zoete smaak. De smaak hangt natuurlijk ook wel een beetje af van je appel. Ik ben daarom bijvoorbeeld geen fan van golden delicious. Die vind ik veel te vlak van smaak.

Ik ben enkele jaren geleden gaan experimenteren met inmaken zonder suiker. De angst om suikervrij in te maken bleek ongegrond. Geleisuiker komt er bij mij niet meer in!

En dan de structuur van compote… Ik ben er dol op! Heb je gezinsleden die meer van appelmoes houden en/of de schil niet kunnen appreciëren? Dan kan je altijd nog de staafmixer tevoorschijn halen.

De houdbaarheid

Als je hygiënisch werkt, blijft je ingemaakte fruit zeker wel een jaar goed. Ik heb wel eens bramensaus (zonder suiker!) van drie jaar oud in de kelder gevonden en die was nog heerlijk! Na openen is de appelcompote in de koelkast nog ca. drie dagen houdbaar. Maar dat red je waarschijnlijk toch niet…
Ik heb in alle jaren waarin ik appelcompote maak één keer een misser gehad. Ik had toen geen geduld om de glazen potten goed te steriliseren en had ze alleen even snel ondergedompeld in kokend water. Een van de potten uit die batch was niet meer goed. En dat merk je snel genoeg. Na het openen stroomde de compote eruit omdat het was gaan gisten! Hygiëne is dus van belang.
Wat ook van belang is dat de deksels onbeschadigd zijn en geen deukjes, geen krassen aan de binnenkant bevatten.

De award voor het makkelijkste inmaakklusje!

Meer dan appels en potten heb je dus niet nodig; makkelijk toch? Heel veel succes met het maken van je appelcompote! Appeltje eitje.

Nog meer lezen over (suikervrij) inmaken? Lees deze blog!

In mijn boek Natuurlijk moestuinieren!  lees je nog meer over conserveertechnieken.

Wil je nog meer appelinspiratie? Lees dan hier meer over het fermenteren van appels. Of wat dacht je van deze amuse met gefermenteerde appel, hazelnoten en knolselderij?
Reacties
Categorieën