Ingemaakte pompoen. Ooit gegeten? Ik niet. Althans: tot voor kort niet! Als je moestuiniert kan je een leuk aantal pompoenen oogsten. Of als je er eentje koopt kan het soms iets meer zijn dan je nodig hebt. Gelukkig is de pompoen breed inzetbaar. Je roostert ‘m in de oven, bakt er cake mee, maakt een vegan curry, je verwerkt ‘m in je smoothie of… je maakt ‘m dus in!
Inmaken: je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar het leuke van inmaken is dat je maanden na je oogst (of aankoop op de markt) nog kunt nagenieten. Ik voel me de koning te rijk als ik de kelder inloop om een potje ingemaakte of gefermenteerde groente te pakken. Zonder toegevoegde vage E-nummers of suikers, en helemaal door jou gemaakt.
Pompoen en courgette inmaken
Al jaren maak ik een deel van mijn komkommeropbrengst en sowieso mijn augurken uit de tuin in. En afgelopen zomer heb ik dat ook voor het eerst gedaan met mijn courgettes. Wat een leuke ontdekking was dat zeg. Want de courgette is ook al zo’n breed inzetbaar soort! Vers heel divers in te zetten. Rauwe plakjes courgette in plaats van een toostje, linten voor in de salade, als vulling in je brownie… of dus ingemaakte courgette!
Maar dan nu terug naar de pompoen. Ik had een pracht van een pompoen gekregen en daar heb ik allerlei gerechten mee gemaakt. En ik vroeg me af hoe ingemaakte pompoen – of pompoen in het zuur – zou smaken. Als het kan met komkommer, augurk (duh) en courgette; waarom dan niet met pompoen? Dus een deel van de pompoen onderwierp ik aan een experiment. Ik hou van experimenteren. En helemaal als dat lukt natuurlijk. Wat bleek? Een voltreffer! Ik heb een aantal potten gemaakt; een met blokjes, eentje met ‘frietjes’, met dunne plakken en een met hele dunne linten. Allemaal gelukt en allemaal leuk en lekker! En het leuke is: je hoeft ‘m niet eerst te koken. Op de redactie bij Seasons – waar ik voor blog – waren ze ook enthousiast!
Hoe gebruik je de ingemaakte pompoen?
De toepassing is heel breed. Een zuurtje toevoegen aan je gerecht is namelijk heel vaak heel welkom. Dus als ik een lunchsalade maak met zilvervliesrijst, bladgroente en avocado bijvoorbeeld, dan is de pompoen in het zuur een hele goeie balansbrenger. Maar ook als zuurtje als onderdeel van een borrelplankje zijn de blokjes of slierten heerlijk.
In plaast van atjar bij je indonesische/chinese wokgerecht,of op je cracker met hummus. Je ziet het: in plaats van een augurk kan je de pompoen inzetten.
Let er wel op: de pompoen blijft harder dan de augurk of komkommer. Voor in een salade zijn de linten daarom heel lekker. Maar juist ook wat hardere kleine blokjes of julienne gesneden reepjes kunnen een fijne structuur geven aan een wat zachtere/smeuïge salade bijvoorbeeld.
En nu: de voorbereidingen!
1. De basis
2. Verse kruiden
Welke kruidenmixen kan je bijvoorbeeld gebruiken?
- Oregano, tijm, rozemarijn. Een prima combinatie!
- Peterselie en basilicum kan in principe ook maar de zachte smaak kan weggedrukt worden door de azijn. Die gebruik ik daarom niet.
- Salie heeft juist weer de uitgesproken smaak, dus niet al te enthousiast. Maar een beetje erbij kan nooit kwaad! Datzelfde geldt voor dragon.
- Je kunt ook voor een solitaire smaak kiezen in plaats van de kruidenmix. Alleen dille of alleen munt bijvoorbeeld.
3. Andere smaakmakers
- Ik gebruik ook vaak knoflook en ui naast bovengenoemde basismix
- Daarnaast kan je korianderzaad, mosterdzaad, jeneverbessen gebruiken (alles of een keuze uit)
- Laurierblad, karwijzaad en kruidnagel zijn ook lekker
- Of experimenteer met (ster)anijs!
- Citroenschillen vind ik ook echt heel lekker erin
- Wil je Oosterse tonen, kies dan voor een combinatie van korianderzaad, komijnzaad, chilipeper, kurkuma en gember (poeder of vers) en limoenblad of citroenblad
4. Zuur zeg!
5. Benodigdheden
- 2 delen azijn op 1 deel water *)
- Een keuze uit bovengenoemde kruiden en smaakmakers
- Keukengerei: 2 pannen, schone glazen potten zonder etiket of stickerresten, soda, kooktang, schone doek
*) Maar hoeveel dan? Hou rekening dat je – nadat je de potten hebt gevuld met de pompoen – nog ongeveer een derde moet opvullen tot een centimeter onder de rand. Heb je een pot met een inhoud van 600 ml? Zorg dan dat je 200 ml azijn/watermengsel kookt.
Aan de slag
1. De etenwaren
- Was de verse kruiden en de pompoen (schillen hoeft niet, mag wel)
- Snij de pompoen in de gewenste vorm.
Dit kunnen repen zijn, blokjes, rondjes of dunne linten. Snij je repen: houd dan rekening met de hoogte van je pot: houd ze niet langer dan tot 2 cm onder de rand van de pot. De pompoen moet namelijk altijd volledig in de azijn-watermix staan. - Gebruik je nog extra smaakmakers? Snij dit (de knoflook, ui in grotere parten. De chilipeper kan je er in z’n geheel in doen of snij de peper in lange dunne repen)
- Ris de kruidenblaadjes van de takjes, fijnhakken hoeft niet. Een heel takje kan er ook in: staat mooi als je dit tegen het glas plaatst!
- Zorg dat alles (droge en verse kruiden en smaakmakers) klaar staat.
2. De potten
- Bepaal op basis van de hoeveelheid pompoen hoeveel potten je nodig hebt.
- Ga zeer hygienisch te werk. Zo heel af en toe is een pot bij mij niet meer goed als ik ‘m open. Dan is er toch een bacterie bij gekomen. (Gebeurt ook met wijn, het is en blijft een natuurproduct)
- Kook de potten uit zodat ze steriel zijn: in een grote pan water de potten en deksels ondergedompeld 10 minuten laten koken, met een heel klein schepje soda.
- Laat een andere pan water ook koken en spoel de potten en deksels hierin om.
-
Pak de potten en deksels uit de pan met een kooktang en laat afdruipen op een schone doek.
- Kook de azijnwatermix met het zout en peperkorrels
- Doe ondertussen de diverse verse en gedroogde kruiden en smaakmakers in de pot
- Vul de zo heet mogelijke pot met de pompoen. Zorg dat dat je niet verder vult dan 2 centimeter tot de bovenrand van je pot
- Haal de azijnmix van de kook en vul dan direct de potten af tot 1 centimeter onder de rand. Tik de pot een paar keer op het aanrechtblad zodat de eventuele luchtbellen aan de oppervlakte komen
- Draai het deksel direct goed dicht en keer de pot direct om: dit heeft te maken met het vacuüm trekken
- Laat de potten op de kop staan totdat ze volledig zijn afgekoeld. Na een tijdje hoor je een plop en kan je de pot weer omdraaien
- Noteer de datum van het inmaken en de ingrediënten op een etiket.
Geef de ingemaakte pompoen minimaal 2 maanden de tijd zodat alles goed intrekt. Met dunne linten kan je al eerder aan de slag. De ingemaakte pompoen kan je zeker wel een jaar bewaren.