Hummus is ZO lekker! Een heerlijke en gezonde vorm van broodbeleg. Superfijn op een feestje als dip voor je rauwkost en fijn op een toastje. En ik gebruik het ook vaak als basis voor saladedressing. Kortom: hummus moet en kan je dus gewoon heel vaak eten.
Het zit dankzij de kikkererwten bomvol proteïne. En wist je dat je binnen een paar minuten je eigen hummus maakt?
Als je geen gebruik maakt van kant en klare potjes of van pakjes of zakjes, zal je merken dat je steeds meer voorraad voor je homemade eten in huis hebt. Zo heb ik altijd een pot tahin in huis. En bijna altijd kikkererwten. Meestal in gedroogde vorm die ik dan week, kook en in kleine porties invries. Maar een kant en klaar potje zoals in dit recept is ook handig.
Voldoende smaakmakers heb ik ook standaard in huis. M’n keuken puilt uit! Zonder pakjes en zakjes koken betekent geen vervelende smaakversterkers. En dat betekent dus dat je zelf veel smaak moet toevoegen. En daar zijn kruiden fantastisch voor! Komijn is bijvoorbeeld een hele fijne smaakmaker. Hij geeft diepgang en wat meer body aan je gerechten: van soep tot… hummus!
Hieronder vind je een een basisrecept voor hummus. En heb je nog meer in huis dan je voor het basisrecept nodig hebt: ga vooral je gang! Je kunt eindeloos experimenteren met hummus vind ik.
Benodigdheden voor de basishummus
- Potje (bio) kikkerwten (350-400 gram)
- 2-3 el tahin
- 1/2 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl zout
- 1 el appelazijn of citroensap
- 1 tl (afgestreken) komijn
Aan de slag
Optionele smaakmakers toevoegen
- Chiliflakes/spaanse peper/cayennepeper/zwarte peper
- 6-8 takjes verse peterselie, koriander, munt of bieslook inclusief steel (gedroogd kan uiteraard ook)
- 1 tl kurkuma en 1 tl paprikapoeder
- 1 tl ras el hanout
- 1/2-1 tl milde gerookte paprikapoeder
- Extra knoflook (even overleggen met je partner, kids of collega’s haha)
- Een paar zongedroogde tomaten meeblenderen, mmm (of geroosterde paprika uit pot)
- Een restje gekookte of geroosterde pompoen erin is ook heel verrassend
Vervanger van kikkererwten
Heb je geen kikkererwten in huis maar wel een andere peul- of bonensoort? Go for it! Bij vrienden at ik heerlijke linzen’hummus’ en hummus met pronkbonen uit eigen tuin is ook heel lekker. Ook leuk om mee te variëren als vaker hummus maakt!
Houdbaarheid
Foto header: Cleo Stracuzza, Unsplash