Chocolate chip koekjes - recept
23 februari 2018 
3 min. leestijd

Chocolate chip koekjes - recept

Heerlijke crunchy chocolate chip koekjes; wie houdt daar niet van! En het is helemaal fijn als ze dan ook nog redelijk verantwoord zijn: glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Daarnaast sta je geen uur in de keuken en bevat dit recept makkelijke ingrediënten, waarmee je ook eindeloos kunt variëren.

Het bittere van de pure chocola, het frisje van de sinaasappelrasp en het zoetje van de dadels en de rozijnen, met een hint van tropische kokosrasp. Die wil jij vast ook proeven. Ik wil er wel bij zeggen dat ook zoet van dadels nog altijd invloed op je bloedsuikerspiegel heeft, maar als je dan een keuze moet maken tussen chocolate chip cookies uit de supermarkt of deze: kies dan vooral voor deze variant!

Haver

Als je vaker mijn blogs en recepten leest, weet je dat ik vind dat er al teveel recepten met haver zijn, en dat je ook met tal van andere glutenvrije meelsoorten en granen kunt kokkerellen en bakken. Variatie in je eetpatroon is namelijk belangrijk. Maar bakken met haver is echt gewoon fijn. Helaas ben ik erachter gekomen dat ik niet goed reageer op haver, en dat vind ik superjammer, want ik hou heel erg van haver. Zo heel af en toe maak ik een uitzondering en drink ik gewoon wat extra waterkefir, en dat gaat goed. Als ik het maar bij een hoge consumptieuitzondering hou.

Heb je wel havermout of havervlokken in huis, maar geen havermeel? Geen nood! Weeg de havermout af en maal dit fijn in de blender, keukenmachine of met een goeie staafmixer. Zo gepiept!

Eet je liever geen haver of heb je boekweitvlokken in huis? Hier kan je de haver ook prima mee vervangen. Je hoeft hier geen meel van te maken, omdat de vlokken veel zachter zijn dan havermout.

Wat heb je nodig

voor ongeveer 20 koekjes

  • 160 gram havermeel of boekweitvlokken
  • 50 gram kokosolie
  • 100 gram dadels (gewend aan minder zoet? Dan volstaat 75 gram ook!)
  • 30 gram pure chocolade (100%)
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels rozijnen of krenten
  • snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Aan de slag

  • Als je geen medjouldadels maar de droge (kleine) dadels hebt: laat ze dan even weken in lauwwarm water. Pureer ze met de blender.
  • Smelt de olie op een laag vuur
  • Hak de chocolade in kleine stukjes en boen de sinaasappel schoon en rasp de schil
  • Voeg alle ingrediënten in een kom en meng goed
  • Deeg te droog? Voeg een heel klein beetje water of een beetje sap van de sinaasappel toe
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier in de ovenschaal
  • Rol kleine balletjes en druk ze op het bakpapier plat tot ca. 1-1,5 centimeter. Wil je een nette vorm koeken: rol dan het deeg uit (tussen twee vellen bakpapier) en steek er met een steekring of een glas rondjes uit. (Het laatste restje deeg dat je overhoudt is na het bakken voor de kok!)
  • Bak de chocolate chip cookies in ca. 25 minuten gaar. Houd na 20 minuten de koekjes al in de gaten of ze niet te bruin worden. Iedere oven verschilt namelijk! Bij het afkoelen zullen de koekjes knapperig worden

Variatie

Met deze koeken kan je naar hartelust variëren!

  • Wil je minder ingrediënten? Skip de sinaasappelschil, rozijnen en/of kokosrasp
  • Skip bovengenoemde ingrediënten en voeg in plaats daarvan een theelepel vanillepoeder of 1,5 eetlepel vanilleextract toe: hierdoor kan je ook minder dadels gebruiken!
  • Hak een klein handje nootjes fijn en gebruik dit in plaats van de rozijnen en de kokosrasp
  • Vervang sinaasappelrasp door citroenrasp of limoenrasp
  • Voeg 1,5 theelepel amandelextract toe
  • Vervang de chocolade door nootjes (dan zijn het alleen geen chocolate chip cookies meer, maar ik vertrouw erop dat jij een leuke naam weet te bedenken voor jouw variant!)
  • Prak een banaan door het koekjesbeslag in plaats van de dadels. Voeg in dit geval minimaal de helft minder olie toe.

Koekjeskado

Hoe leuk is het om iemand te verrassen met deze koekjes? Ik gaf deze chocolate chip koekjes kado aan S. die mij haar galajurk uitleende voor een optreden. We hebben natuurlijk ook nog heel lekker (en gezellig) koffie gedronken.

Je kunt ook de droge ingrediënten in een potje doen, de kokosolie in een los potje, en de dadels en rozijnen in een papieren zakje of klein potje. Sinaasappelrasp kan je drogen, of laat dit achterwege en voeg wat vanillepoeder toe aan de droge ingrediënten. Maak er een leuk kadopakketje van, voorzien van een kaartje met daarop de link naar dit recept, en je hebt een ontzettend leuk ‘doe & eetkado’ om aan te bieden.

Enjoy!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen