Toen vorig jaar bij onze moeder uitzaaiingen van borstkanker werden geconstateerd stond onze wereld stil. Omdat we al langer wisten dat voeding heel veel invloed heeft op gezondheid en herstel, zochten we op voeding die een anti-kankerwerking heeft. Moerman, Houtsmuller, Budwig: er zijn talloze goeie diëten. Ik heb veel persoonlijke verhalen van mensen gelezen die door een juist dieet hebben afgerekend met kanker, of deze redelijk stabiel houden, terwijl de oncoloog sommigen nog maar een paar maanden had gegeven.
De citroen in z’n geheel
Een van de vele tips die we tegenkwamen was het drinken van citroensap. Ook de schil moest worden gebruikt lazen we. De schil van de citroen bevat namelijk 5 tot 10 keer meer vitaminen dan het sap!
Zo gelezen, zo gedaan. Mams drinkt iedere dag braaf verse citroensap. Aangelengd met wat lauw water. En zorg dat – als je nog echte tanden hebt hahaha – je dit drinkt met een rietje om je tandglazuur te beschermen. Mammie hoeft zich daar geen drukte om te maken 🙂
En voor de citroenschil hebben we inmiddels heel veel creatieve toepassingen gevonden.
Toepassing
Je kunt de citroenschil echt overal voor en in gebruiken! Zorg wel voor een biologische citroen zodat je geen pesticiden binnenkrijgt. En in het boek van Christopher Vasey (Het zuur-base evenwicht) las ik dat het zelfs nóg beter is de pitten ook te verwerken: de gehele vrucht eten: dat schijnt het beste te zijn.
Boen de citroen goed af. Ik gebruik vaak lauw/warm water. Na het persen snij ik de schil ervan af. Soms verwerk ik die direct. Soms bewaar ik wat schillen in de koelkast of in de vriezer en sinds kort droog ik de schillen en maak ik er poeder van.
Ik kom achter steeds meer mogelijkheden! Hieronder een lijstje waar je de schil in kunt verwerken. Maar laat ook vooral je eigen creativiteit de vrije loop!
Pimp je:
- Smoothie
- Granola
- Yoghurt/kwark
- Pannenkoek
- Boekweit/havermoutpap
- Koek, cake
- Homemade jam & compote
- Saladedressing
- Marinade voor vis of vlees
- Ovenschotel
- Saus/jus/olie
- Groentedip
- Geroosterde noten/zaden
- Thee
- Water
1. De verse schil
De verse schil kan in alle toepassingen worden gebruikt: even door de blender voor een fijn gemalen toepassing of gewoon een paar geraspte schillen in de thee.
2. De ingevroren schil
Deze is na ontdooien wat slapper maar valt in principe ook overal in te verwerken. Heb je dus een schillenoverschot en weinig zin of tijd om poeder te maken: vries de schillen in!
3. Het poeder
Dit vind ik echt ideaal. Ik hoef niets te ontdooien of te schillen: ik draai mijn voorraadpot open en kan direct strooien! Ik droog de schillen goed, maal ze in mijn retro moulinex molentje en bewaar ze in een glazen pot. Zorg dat de schillen echt helemaal droog zijn, om schimmel te voorkomen.
De gezondheidsvoordelen van de citroen en de citroenschil
Citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. Al die verschillende vitamines en mineralen hebben we nodig om optimaal te kunnen functioneren. De citroen is een echte superfood dus! Zo maar een paar gezondheidsvoordelen:
- Zoals al gezegd heeft de citroen en de schil een anti-kankereffect. Citroenen bevatten 22 kankerwerende stoffen, waaronder limoneen, dat de groei van gezwellen remt, en flavonoïde glycosiden, die de celdeling stoppen in kankercellen.
- Werkt cholestrolverlagend
- Helpt tegen obesitas
- Versnelt wondheling
- Neutraliseert vrije radicalen
- Werkt ontstekingsremmend
Citroenen smaken zuur, maar reageren zeer basisch. Weinig voedsel maakt zo veel basen aan. En in onze westerse lifestyle is dat een zeer welkom iets. Ons eten (vlees, bewerkt voedsel, suikers, geraffineerde producten, alcohol, koffie) maar ook roken, medicijnen, milieuverontreiniging en stress zorgen voor verzuring in ons lichaam. Lees hier meer over verzuring en de gezondheidseffecten.
Ik hou van duurzaamheid, ik heb een gloeiende hekel aan verspilling. De gehele citroen gebruiken vind dus een fantastisch iets! Maak het (citroen)verschil, yay!
Romy Van Niftrik.
op 22 May 2021Marleen
op 17 Apr 2023