Frisse romige venkelsmoothie
27 juli 2018 
2 min. leestijd

Frisse romige venkelsmoothie

Venkelknol als ontbijt

Ik ben dol op groen(t)e smoothies. Venkel voor ontbijt klinkt misschien raar, maar de zoete anijssmaak past prima bij de start van je dag! Toen ik jaren geleden een venkel-perensmoothie kreeg aangeboden van een vriendin, krabde ik wel even achter m’n oren. Terwijl ik toch al bekend was met groene (of rode of oranje) smoothies. Venkel in de smoothie was nog niet bij me opgekomen. Ik proefde en was direct om. Zo lekker!

Ontbijt met groente: voeden in plaats van vullen

Om aan de minimale hoeveelheid groente te komen (je leest vaak 250 gram per dag, maar ik eet liever het dubbele) is het prettig om al met je ontbijt te beginnen. Hoef je bij het avondeten niet in een keer een pond groente op je bord te scheppen! Jarenlang at ik ’s morgens standaard een bruine boterham met frambozenjam. Daar zit – naast wat vezels – natuurlijk weinig aan nutriënten in. Terwijl je lichaam voor al z’n mooie processen baat heeft bij o.a. vitamines, mineralen, en nog veel meer. Je hebt hier op korte termijn wat aan: je darmen functioneren beter, je hebt meer energie, kunt je beter concentreren bijvoorbeeld. Maar ook op de lange termijn is het goed om je lichaam te voeden, en niet alleen te vullen. Denk maar aan onder andere botontkalking en ontstekingsaandoeningen. Nú investeren in goede voeding resulteert in een positief resultaat in de toekomst. Ik weet waar ik het over heb. Lees mijn verhaal maar eens over hoe ik na 20 jaar zoeken ontdekte dat de oplossing niet in medicatie maar in voeding lag!

Variëren met smoothies

we startten onze smoothieontdekkingsreis met de groene smoothie, waarbij spinazie en appel de basis vormden. Spinazie is een fijne bladgroente met een zachte smaak en dat ervaren we als prettig, zo bij het begin van onze dag. Maar al gauw begonnen we te experimenteren en we zochten ook receptjes op in boeken en op het wijde web. The sky is the limit! Op m’n Instagram hoogtepunten vind je veel variatietips.

Druivenblad is gezond

Toen ik na het ontwikkelen van mijn recept voor Mediterraanse dolma’s nog gekookte druivenbladeren over had, was het de volgende ochtend vanzelfsprekend dat ik die in m’n smoothie zou verwerken. Een zachte smaak en duidelijk ook echt de druif erin terug te proeven!

Na wat speurwerk bleek dat ook het rauwe blad gegeten kan worden. Het wordt onder andere in salades verwerkt. En in deze smoothie.

Druivenblad bevat onder andere vitamine A, B6, C, E, K. De bladeren beschermen de wanden van je bloedvaten, ze stimuleren een betere bloedsomloop. In de fytotherapie wordt druivenblad onder andere ingezet voor sterkere haarvaten, bij spataderen, hevige menstruele bloeding en overgangsklachten.

Ik vind het fantastisch dat de natuur ons voorziet van de juiste stoffen bij tal van klachten!!!

Venkelsmoothie druivenblad recept

Smoothie met druivenblad en venkel

Je hebt nodig

Voor één persoon

  • een hand(je) grofgehakte venkelknol
  • ca. 6 jonge wijnbladeren
  • 1 kiwi
  • 2 abrikozen
  • halve avocado
  • klein stukje gember (schil hoef je niet te verwijderen)
  • 5 walnoten
  • scheut citroensap (en heb je een biocitroen: de citroenschil kun je ook gebruiken!)
  • scheut kokosmelk (of water)

Aan de slag

  • Dat is heel makkelijk: gooi alles in de blender, blender aan en klaar! Ik hou van een sikke smoothie die ik kan oplepelen en waarop ik nog een beetje kan kauwen (beter voor je vertering). Ik gebruik daarom een minimale hoeveelheid water.
  • Met een staafmixer krijg je natuurlijk ook een prima smoothie. Als je regelmatig een smoothie maakt zal je ontdekken dat een blender makkelijker is.

Variëren

Je kunt uiteraard naar hartelust variëren hè! Iedere fruitsoort leent zich voor een smoothie. En heb je geen druivenbladeren tot je beschikking? Je kunt het ook gewoon bij venkel laten.

Zo, heb jij weer een lekker portie groente binnen aan het begin van de dag!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen