Eetbare bloemen, planten en onkruid
08 juni 2016 
5 min. leestijd

Eetbare bloemen, planten en onkruid

Ik kom er steeds meer achter dat er onkruid, planten of bloemen in mijn tuin staan die prima te eten zijn. Sterker nog: ze zitten bomvol goeie voedingsstoffen! En dat het daarnaast ook nog eens heel vaak gratis is komen aanwaaien is ook een dikke pro.

Over de term ‘onkruid’ of ‘siertuin’ kan je na het lezen van dit blog best een ander idee krijgen!

Winterpostelein

Komt op in heel veel tuinen. Het is officieel geen ‘onkruid’ maar wordt door veel mensen niet herkend als heerlijke groente. Jarenlang trok ik het weg, maar daarmee heb ik heel wat moois in de gft gegooid.

Winterpostelein kan je al vanaf februari oogsten, dus vandaar de toepasselijke naam. De plant is vorstbestendig en groeit zelfs op redelijk arme grond. Eet de plant met steel en al. Snijd het net boven de grond af; vanuit het midden groeit de plant gewoon weer verder!

winterpostelein

winterpostelein, mmmm. ik ben er dol op.

Winterpostelein bevat vitamine C, calcium, ijzer en magnesium. Heerlijk in een smoothie, salade of in een stamppotje. Een pesto heb ik er ook mee gemaakt!

Paardenbloem

Het blad heeft de meeste voedingswaarde als er nog geen bloem is ontwikkeld. Met bloem is het blad ook nog steeds prima te eten, alleen is de smaak dan wat heftiger. De bloem zelf is ook eetbaar. Vrolijk je salade ermee op of maak er kruidenboter mee!

paardenbloem

paardenbloem

Ook hier is het blad prima te verwerken in een smoothie, salade, wokgerecht of stamppot. En wat dacht je van een groentesoep met o.a. paardenbloemblad!

Paardenbloem bevat o.a. vitamine C, D, E, kalium, ijzer, koper, zink, magnesium en calcium.

Ganzenvoetmelde

Ook al zo’n ‘onkruid’ dat ik driftig uit m’n moestuin trok. Het bevat o.a. eiwitten, calcium, ijzer en caroteen. De bladeren kan je in heel veel maaltijden (zie boven) verwerken.

ganzenvoet

ganzenvoet. je ziet wel waar de naam vandaan komt.

Hondsdraf

Die wiedde ik dan weer niet, want wat een schattige bloemetjes! Hij woekert als een malle, dus hou ‘m in de gaten. Ik verwerk de bladeren (behoorlijk aanwezige smaak) in de smoothie en je kunt er ook thee van trekken.

hondsdraf

hondsdraf. gezellig en lekker!

Hondsdraf bevat o.a. silicium, vitamine B en C, kalium en calcium.

Brandnetel

Geen geliefd onkruid met al dat geprik. Maar van de jonge toppen kan je heerlijk thee trekken, een soepje maken of in je pesto verwerken.

brandnetel

brandnetel. voorzichtig met plukken!

Het bevat o.a. magnesium, fosfor, kalium. En voor de tuin kan je een ‘soepje’ van water en brandnetel trekken tegen luizen.

Madeliefjes

Met de bloemen kan je je salade opfleuren en van de knoppen kan je kappertjes maken! Ik heb zelfs een keer een recept voor koekjes voorbij zien komen. Waarom niet! En pimp je zomerlimonade op een tuinfeest eens met de bloemetjes. Succes gegarandeerd!

Je kunt het plantje in z’n geheel gebruiken. Madeliefjes bevatten o.a. calcium, vitamine C, magnesium.

madeliefjes

madeliefjes. wie is er niet mee opgegroeid

Dovenetel

Lijkt op een brandnetel maar prikt niet. Vroeger zogen we het nectar uit de bloemetjes. En dat kan dus nu nog steeds. De bloemetjes zijn eetbaar. Verwerk de (jonge) blaadjes in een salade, soep, stamppot of zet er thee van.

dovenetel

de witte variant van dovenetel

Weegbree

Ik vind het maar een lelijke plant. Heb er dus al tientallen uit onze tuin getrokken. Dat doe ik nu nog steeds, maar de wegbree gaat nu niet meer op de composthoop!

weegbree

weegbree. ik vond het maar lelijke plant. snel wegtrekken en verwerken 🙂

Ik vind de structuur van weegbree niet fijn voor in een salade dus geef de voorkeur aan het trekken van een thee. De zaden kan je ook gebruiken zoals bijvoorbeeld lijnzaad.

Weegbree bevat o.a. kalium en vitamine A.

Duizendblad

Een sierlijk blad en idem bloem! Een hele lijst positieve effecten wordt aan gebruik van duizendblad toegekend. Het helpt bij verkoudheid en griep, gaat spataderen tegen, werkt ontstekingsremmend en verlicht krampen. Om er maar een paar te noemen.

duizendblad

duizendblad

De plant groeit makkelijk, heeft weinig voeding vanuit de grond nodig. Het wil alleen wat ruimte hebben. Gebruik het verse blad of oogst om te drogen. De plant groeit na snijden gewoon lekker door!

Duizendblad bevat flavonoïden (antibiotische werking), kalium

Longkruid

Wat een schattige bloemetjes heeft deze plant! Een paar jaar geleden van een tuinhoek op facebook gescoord en sindsdien komt deze ieder jaar op. Dat deze plant zo heet is niet toevallig. De plant helpt om slijm af te voeren bij verkoudheid. Longkruid bevat o.a. vitamine B en c, calcium, ijzer, silicium. Allemaal weerstandsverhogend!

longkruid

longkruid

Bloem, blad en wortel kunnen verwerkt worden. En de stengel kan je koken als een asperge. Bij een opkomende verkoudheid dus direct aan de thee met longkruid. De bladeren zoals eerder genoemd op vele manieren toepasbaar. Als het even kan verwerk ik groente/kruiden rauw: dan houd je meer voedingswaarde!

Eet/drink niet teveel en te vaak longkruid in verband met kans op leverbeschadiging.

Tot slot

Dit zijn zo maar tien voorbeelden. Er zijn talloze wilde planten, bloemen, onkruidsoorten die je kunt eten en/of drinken! Heb jij nog goeie tips? Laat het me hieronder weten!

Onkruid pluk ik het liefst uit eigen tuin, dan weet ik zeker dat het niet vervuild is door hondenpoep, kattenpis, of ander ongewenst materiaal.

Heb je ook dit soort prachtige eetbare groen in je tuin staan of kan je er op een andere legale manier aan komen: doen! Je kunt bladeren, bloemen en wortels meestal ook goed drogen als je zorgt voor juiste omstandigheden. Hierdoor heb je ook in de winterperiode een voorraad. Lees hier meer over kruiden drogen.

Wil je deze planten, bloemen of onkruid gebruiken in je voeding of drank? Lees je in over wat het met je doet, en welke hoeveelheden je kunt verwerken. Raadpleeg een deskundige.

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen