Gezond eten op vakantie
11 juli 2016 
7 min. leestijd

Gezond eten op vakantie

Sinds mijn Nieuwe Eten zijn we al verschillende keren op vakantie geweest. Toen alles nog een beetje nieuw voelde was de prangende vraag van tevoren: kan ik op de vakantieplek gezond eten? Kom ik niet in de problemen met mijn gevoeligheden? Ik zag vooral bij de allereerste vakantie na De Omslag nogal wat beren op de weg. Maar na wat vakantieervaringsjaren heb ik ontdekt dat met een beetje vindingrijkheid, goeie voorbereiding, een flexibele instelling en wat begrip uit je omgeving er heel veel mogelijk is!

Mijn conclusie na verschillende vakantieversies te hebben gevierd is dat het wel meer tijd en focus vraagt. Maar als je thuis bewust, gezond, glutenvrij/suikervrij etc eet, zal je sowieso gewend zijn om meer tijd en energie kwijt te zijn aan het bereiden van je eten. Op vakantie dus eigenlijk niet anders.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Die begint thuis. Maak een lijstje van wat je minimaal nodig hebt aan voeding, drinken, supplementen, etc. Maar misschien ook qua voorzieningen in/rondom je vakantielocatie. Op basis van je vakantiebestemming kan je bekijken wat je zelf mee kunt (mag) nemen en wat je aldaar kunt krijgen.

gezond eten op zomer vakantie miss beanie

Fruit en verse groente is altijd wel te vinden!

Kampeervakantie

Als we gaan kamperen checken we van tevoren de omgeving om te zien wat er zoal te koop is. Is er een biosupermarkt? Zijn er markten met verse producten? Als het aanbod niet ruim is en je grotendeels bent aangewezen op een campingsupermart of een klein dorps-Sparretje, is het raadzaam om porties boekweitmeel, zilvervliesrijst, havermout, noten, zaden, etc in te pakken. Dat moet natuurlijk wel in je auto passen… Als je weinig pakruimte hebt is mijn advies om je vakantielocatiekeuze slim te maken. Het is fijn om ter plekke boodschappen te kunnen doen en ruimte keuze te hebben als je niet veel mee kunt nemen van huis.

Als je ruimte hebt om van huis het een en ander mee te nemen, dan zit je altijd safe. Wij kiezen sowieso een locatie waar niet alleen mini Spar en snackbar is te bekennen. Tijdens onze kampeervakanties in Frankrijk vonden we altijd wel een ruim gesorteerde groentenstal, heerlijke marktjes met lokale producten en breed gesorteerde (bio)supermarkt. Worden m’n lief en ik altijd blij van!

gezond eten op de camping vakantie jessicakoomen.nl

Op de camping (met leuke retro kampeerborden van de Franse rommelmarkt yay!) lekkere kiemgroenten; gekiemd binnen 3 dagen!

Met kamperen zijn we, net als thuis, vrij om zelf te koken of lekker uit eten te gaan. Ontbijt, lunch en diner is dan nooit een probleem. Een goeie combi van wat we zelf meenemen en van wat we daar kunnen kopen zorgt altijd weer voor een prima maaltijd. Dit vind ik zelf echt de fijnste manier van vakantie vieren.

Manlief zoekt van tevoren altijd de omgeving af op restaurants, de reviews, de kaart en prijzen, zodat we ter plekke niet urenlang hoeven te zoeken. Vooral in een vakantieomgeving waar er vooral veel fastfood wordt verkocht is het fijn om te weten waar je lekker en gezond kunt eten.

Vakantie in een appartement

Als we gaan vliegen checken we van tevoren of we een glutenvrije en/of vegetarische maaltijd kunnen bestellen. Het ligt een beetje aan de vliegmaatschappij.  Een budgetvlucht zal je minder kunnen bieden. Ik heb voor een vliegvakantie met budgetmaatschappij van tevoren toestemming gevraagd om een en ander mee te nemen in het vliegtuig. Met een uitgeprinte verklaring kon ik zonder problemen de douane en securitycheck door. Ik kon de cup-a-soupmaaltijd aan boord dus lekker aan me voorbij laten gaan.

Toen we voor het juiste eten voor mijn moeder informeerden voor in het vliegtuig waren mensen begripvol. Als we uitleggen dat ze een strikt dieet volgt vanwege kanker willen mensen gelukkig echt meedenken!

Een portie waterkefirkorrels ging mee in de koffer zodat ik op de plek van bestemming dagelijks een heerlijke probioticadrank had. Op vakantie zéér welkom. Want door het afwijken van mijn normale voedingspatroon krijgen je darmen heel wat te verwerken. Ook op tijdsverschil kunnen je darmen nadelig reageren.

M’n lief en ik zijn behoorlijk op elkaar ingespeeld, ook qua vakantievoeding. Kortgeleden heb ik voor het eerst na mijn Nieuwe Eten vakantie gevierd met een groepje van vijf personen. Tien dagen Israel met mijn moeder, twee zussen en manlief de vakantiegids! Met ieder zijn eigen eetgewoonte!

Het gezamenlijk eten vraagt dan ook van mijn familie begrip. Als we uit eten gaan: wat kiezen we? Als iedereen zin heeft in een snelle fast food shoarmahap, dan zit ik met een probleem want ik eet minimaal vlees en van een pita worden ik en m’n darmen niet vrolijk. En ik wil ook niet iedere maaltijd mijn glutenvrije voedingsstempel drukken, want dat wil ik mijn familie ook niet aan doen. Met wat goed overleg en begrip van beide kanten zijn we er goed uitgekomen. Het feit dat ik me voor de maaltijden in ons eigen appartement opwierp als kok hielp natuurlijk ook mee! Kon ik naar eigen smaak koken met fijne ingredienten en kon de rest heerlijk bankhangen, zonnebaden of helpen met de mis en place terwijl ik aan het koken was!

smoothie op vakantie gezond eten jessicakoomen.nl

Een smoothie op vakantie in een appartement of op de camping: prima te doen!

Mijn staafmixer gaat eigenlijk standaard mee in de koffer! Komt altijd van pas bij het maken van een smoothie, een soepje, saus e.d. Op de camping niet té vroeg beginnen want dat wordt doorgaans niet gewaardeerd door je buren. 🙂

Hotelvakantie

Voor een hotelvakantie waar volledige of gedeeltelijke verzorging bij zit, bellen we de receptie van tevoren. Goed om te weten wat er op de kaart staat of wat het buffet biedt. De medewerkers daar kunnen je dieetwensen eventueel tijdig doorgeven aan de keuken. Je kunt overleggen of je zelf iets mee kunt brengen, of vragen of ze aan (enkele van) je voedingswensen kunnen voldoen.

Ik noteer ook enkele vragen in de taal van het personeel ter plekke, voor het geval ik iets afwijkends zoek. Dat leverde tijdens onze all inclusive vakantie in Turkije lachende gezichten en schouderklopjes van koks en bediening op. Die konden het wel waarderen dat we moeite hadden gedaan om in hun taal te communiceren.

Tijdens onze all inclusive vakantie in Turkije nam ik van het ontbijtbuffet een schaaltje havermout mee en bereidde ik ’s avonds voor het slapen gaan mijn overnight oats voor, voor de volgende ochtend. Een groene smoothie maken in de ontbijtzaal was nét even te omslachtig helaas haha! 🙂 En omdat ik niet iedere dag havermout wil eten (afwisseling is erg gezond, zodat je niet iedere dag heel veel van dezelfde voedingsstoffen binnenkrijgt) ziet mijn ontbijt er op zulke plekken vaak anders uit dan thuis. Gebakken of gekookte eieren eet ik thuis heel soms als ontbijt, op vakantie vaker. Gelukkig is er in dat soort hotels altijd voldoende fruit en groente aanwezig, ook bij het ontbijt. Met een beetje flexibele instelling is er een hoop te eten en te beleven.

Communiceer met je reispartners

Als je met je partner en/of je gezin op vakantie gaat, dan zal er al veel op gebied van gezond eten vertrouwd zijn. Ga je met mensen op vakantie waar je normaal niet 24/7 mee leeft, en die anders eten dan jij, dan is een gesprek van tevoren best wenselijk. Vooral omdat de kans groot is dat je samen gaat koken of samen uit eten gaat. Vanuit jou zal je af en toe water bij de wijn moeten doen en vanuit je reisgenoten is het fijn als er begrip is voor jouw eventueel afwijkende eetpatroon. Dat voorkomt kans op irritatie en je bevordert een open gesprek waarin ieders mening, visie en wens een plek heeft.

Het helpt mij daarnaast ook om niet het gevoel te hebben me te moeten verantwoorden (ook nog een proces…). En zorg dat iedereen weet dat de communicatie open moet zijn. Besprek met elkaar wat je belangrijk vindt op vakantie met betrekking tot voeding, uit eten gaan, het te besteden budget, etc. Ook fijn om dat goed af te spreken met elkaar!

Wees flexibel

Ik vind dat je zowel thuis als op vakantie niet te puristisch moet zijn (tenzij je coeliakie oid hebt!). De 80/20 regel die bijvoorbeeld Ralph Moorman ook hanteert geeft heel veel ontspanning. Dit principe betekent in dit geval: zorg dat 80% van je voeding verantwoord is. Dan heb je 20% ruimte voor wat afwijkingen en te ongezondigen.

Een tip: eet en drink andere voedingsproducten en dranken dan thuis, binnen hetgeen je verdraagt. Vooral als je in het buitenland op vakantie bent is het ontzettend leuk om lokale groenten, fruit, dranken en gerechten uit te proberen. Fun, leuk, en het verbreedt je horizon! Wees wel voorzichtig als je gevoelig reageert op voeding. Gewoon een klein beetje uitproberen!

Wees niet gestresst als je af moet stappen enkele van jouw principes. Zo bakte ik bij gebrek aan kokosolie vaak in olijfolie. Doe ik thuis liever niet… Ik at tijdens onze familievakantie minder bio want we waren met een groep en ik wil anderen niet op kosten jagen.

Hier en daar wordt er waarschijnlijk geraffineerde suiker gebruikt in een gerecht: so be it…

Vertaal je belangrijkste vragen en opmerkingen!

Ga je op vakantie naar het buitenland? Zorg dat je een vertaalapp mee hebt op je telefoon en neem een print mee met de belangrijkste zinnen in de taal van het land waar je je bevindt. Zowel woorden als zinnen kan je thuis voorbereiden en het helpt je echt als je in het buitenland in een restaurant of een supermarkt bevindt.

Zelf ben ik glutensensitief en niet intolerant. Als ik dat gewoon kan laten lezen zijn we een heel hoop gedoe voor en bespaar ik de keuken aldaar ook een hoop extra gedoe.

Enjoy!

Door een goeie voorbereiding en een relaxte houding kan je een topvakantie hebben. Voor jezelf en je reisgenoten! Gezond eten op vakantie? Ja hoor, is prima te doen!

Ciao!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen