Lijnzaad; wie is er niet groot mee geworden? Ik heb van jongsaf aan nogal darmproblemen gehad. En ik kreeg dan gebroken lijnzaad door m’n yoghurt van mijn moeder. Later leerde ik dat je ’t beter zelf kunt malen vanwege de oxidatie die ontstaat bij langer bewaren. En daar heb ik nu een heel handig retro koffiemolentje van Moulinex voor!
Ik gooi regelmatig een eetlepel lijnzaad door m’n smoothie. Vezeltjes voor de darmen en ik vind het lekker als de smoothie wat dikker is. Lijnzaad wordt tegenwoordig ook veel gebruikt als flax-egg: een plantaardige vervanger van ei in baksels. Hoe leuk en handig is dat?!
Deze lijnzaadcrackers vind ik heerlijk. Ik maak ze niet vaak, en dat is raar want je hebt eigenlijk binnen een mum van tijd een plaat in de oven staan. Glutenvrije crackers uit de supermarkt zijn best prijzig en bevat nogal wat ongewenste lege koolhydraten. Dit basisrecept bestaat uit slechts drie ingrediënten!!! Je kunt er als je wilt zelf nog van alles aan toevoegen.
.
Glutenvrij, vegan, lactosevrij, eivrij, suikervrij
Niveau: makkelijk
Benodigdheden
Eventueel een koffiemolentje of mini blenderkom/bullet
Twee vellen bakpapier
Deegroller
Je hebt nodig
- 80 gram lijnzaad
- 60 gram water
- Snuf zout
- Optioneel: verse of gedroogde kruiden zoals basilicum, tijm, Provencaalse kruiden.
Of als je er hummus op smeert: komijn, chiliflakes, za’atar.
Aan de slag
- Heb je een molentje? Maal dan in niet meer dan 2-3 seconden de lijnzaad een beetje fijn. Niet te lang: ze moeten niet tot meel vermalen worden. Heb je geen mogelijkheid om de lijnzaad te malen? No worries! Je kunt de crackers ook van hele zaden maken.
- Voeg een snuf zout toe en eventueel kruiden naar keuze (zie ingrediëntenlijst)
- Meng het lijnzaad met het water, roer goed door en laat 20 minuten intrekken
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Spreid het lijnzaadmengsel uit over een vel bakpapier uit. Leg er een tweede vel bovenop en rol met een deegroller de massa uit tot een dunne gelijkmatige plak. Laat het bovenste bakvel op het deegje zitten en verwijder pas na het bakken
- Snij met een pizzasnijder vierkantjes in de lijnzaadplak – kies zelf voor een gewenste grootte. Als je nu namelijk alvast breekranden creëert kan je na het bakken de lijnzaadtoastjes makkelijker breken
- Schuif de bakvellen op een ovenplaat, plaats in het midden van de oven en bak de toastjes gedurende 20-25 minuten gaar
- Laat afkoelen en breek de toastjes op de snijranden
Houdbaarheid
De toastjes zijn minimaal 7 dagen houdbaar in een goed afgesloten pot. Laat ze wel eerst volledig afkoelen en bewaar ze in een koele donkere ruimte, zoals een keukenkast.
Gezonde smeersels!
- Hummus kan je in de supermarkt kopen, maar je maakt ‘m in een handomdraai ook zelf!
- Bietenspread: ook weer zo’n makkelijk recept; en je krijgt direct weer wat extra groente binnen
- Een toefje kiemgroente erop en je weet niet wat je meemaakt