Zelf amandelmelk maken – recept
13 januari 2016 
3 min. leestijd

Zelf amandelmelk maken – recept

Amandelmelk is hot & happening. Mensen die niet tegen koeienmelk kunnen, geen lactose willen of kunnen drinken of meer veganistisch willen eten en drinken zoeken naar alternatieven ervan. De voedingsindustrie springt hier behoorlijk op in.

Een pak amandelmelk uit de supermarkt bevat meestal 2,5% amandelen, daarnaast nog wat vage E-nummers en vaak suiker. En daar betaal je dan ook nog ’s de hoofdprijs voor!

Hier een easypeasy recept voor je eigen amandelmelk. Klaar in een handomdraai. Helaas zijn de amandelen erg duur geworden de laatste twee jaar. Dus of je echt veel kosten bespaart ligt aan hoe voordelig je je amandelen kunt inkopen. Het is in ieder geval een eerlijker product met meer voedingsstoffen in plaats van vulstoffen en ik vind ‘m vele malen lekkerder. Verhoudingsgewijs ben je in ieder geval goedkoper uit: er zitten in je homemade amandelmelk circa 10x meer amandelen in dan de supermarktversie!

Wat heb je nodig:

  • 250 gram amandelen (ongebrand, ongezouten, wit of met vlies: kan allebei)
  • 800 ml water
  • Zeef
  • Blender

Aan de slag

  • Week de amandelen 12 uur in een schaal water
  • Spoel de amandelen na het weken af
  • Blend de amandelen samen met het water gedurende ca 30 seconden. Heb je een minder krachtige blender; dan iets langer
  • Zeef de massa, druk goed uit en voila: je eigen amandelmelk!
  • Bewaar de melk in een glazen fles in de koelkast. Deze blijft gekoeld sowieso 4/5 dagen houdbaar

Tips

Is je zeef te grof: leg er dan dan een stuk kaasdoek of een stoffen zakdoek in.

Zonde om de amandelpulp weg te gooien! Gooi dit door je smoothie, je pannenkoekbeslag, cakebeslag, havermout of bak er koekjes of crackers van.

Heb je nu geen tijd om de amandelpulp te gebruiken: vries het in en bewaar het voor een moment waarop je wilt bakken! Lees hier meer over duurzaam gebruik van lekkere en gezonde restjes!

Heb je meer melk dan je de komende dagen gaat gebruiken: vries de melk in en ontdooi deze wanneer je ‘m weer nodig hebt! De hoeveelheden halveren is natuurlijk ook een slimme optie als je niet veel nodig hebt 🙂

Fytinezuur en weken

Eet je regelmatig havermout en noten? Dan is het sowieso goed om deze te weken zodat het fytinezuur wordt afgebroken. Een beetje fytinezuur is prima en heeft zelfs gezondheidsvoordelen (het bindt giftige stoffen in ons lichaam). Maar eet je regelmatig granen en haver, dan kan de grote hoeveelheid fytinezuur de opname van zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam belemmeren. Fytinezuur zit in o.a. rauwe cacao, granen, koffie.

Week de havermout voor in water de avond voordat je je haverontbijt nuttigt (spoel het ’s morgens af en maak je ontbijt zoals je gewend bent).

Amandelen week je gedurende 12 uur. Spoel ze daarna af. Als je ze niet direct gebruikt voor consumptie; laat de amandelen drogen op een schone doek. Zorg er dan voor dat ze niet op maar naast elkaar elkaar liggen om schimmel te voorkomen.
Ik vind de vers gewelde amandelen heerlijk als tussendoorsnack, in mijn salade of door een schaaltje havermoutpap!

Gezondheidsvoordelen van amandelen

  • Amandelen bevatten o.a. vitamine E: goed voor je huid, zenuwen, spieren, hart en je rode bloedcellen
  • Amandelen hebben een positieve invloed op je cholesterol en je bloeddruk
  • Amandelen helpen je darmen om het voedsel beter te verteren waardoor risico op darmkanker wordt verminderd
  • Amandelen zijn basisch: gaan verzuring tegen wat o.a. positief is voor je immuunsysteem
  • Amandelen bevatten linolzuur en linoleenzuur. Dat zijn vetzuren hebben een onstekingsremmend effect
  • Amandelen bevatten fosfor: dat we nodig hebben voor sterkte botten en tanden

Bewust gebruik van voedingsmiddelen

We worden steeds bewuster van gezonde voeding en schakelen gelukkig massaal over naar gezondere opties. Maar daaraan zit ook een andere kant. We maakten jaren geleden kennis met quinoa. We kochten er met z’n allen zoveel van, zonder te weten dat de telers in Zuid-Amerika hun eigen quinoa niet meer konden kopen: het werd schaars en te duur. Ze waren gedwongen om over te schakelen op noodles; niet voedzaam. En zo blijkt ook het massaal verorberen van amandelen een schaduwzijde te hebben. Ik pleit voor gematigdheid. We zijn zo gewend geraakt aan overvloed en volle schappen in de supermarkt. We zouden wel wat vaker stil mogen staan bij het proces tot de supermarkt: de hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn om het eindproduct op je bord te krijgen. Ook de arbeidsomstandigheden van bijvoorbeeld mensen die zorgen dat onze banaan in de fruitschaal kan belanden zijn ronduit slecht te noemen.

We putten met onze schransmentaliteit en verspilling (we verspillen zo’n 30% van voedsel) de aarde en onze zee uit. Lees dit artikel om ook bewust te worden van de andere kant van lekker ‘veel’ eten. Een beetje minder en een beetje variatie, en meer lokaal eten zou ons en onze planeet goed doen.

Veel succes 🙂

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen