Zo makkelijk werkt deze duurzame verf van Moose Färg
29 juni 2022 
4 min. leestijd

Zo makkelijk werkt deze duurzame verf van Moose Färg

Duurzaam, makkelijk en snel: de schuur en veranda schilderen met Moose Färg

In mijn vorige blog vertelde ik over het duurzame aspect van de verf van Moose Färg. Als je je hierin verdiept – en dat is best aan te raden als je duurzaam te werk wilt gaan – dan ontdek je hoeveel schadelijke stoffen er in reguliere verf zit; lees dit artikel maar!

In deze blog deel ik mijn ervaringen wat betreft de praktische en snelle kant van deze verf. Ik zet ze op een rijtje!

Voorbereiding

Ik werkt met de verf Moose F. Deze is geschikt voor diverse ondergronden. Dat kwam goed uit want ons recycleproject bestond uit veel verschillende soorten hout, en uit kale en geverfde ondergronden. Eerst alles vetvrij gemaakt, en toen de schuurden we de geverfde houtdelen kaal met de bandschuurmachine (werkt supersnel!). Maar op zich kun je ook gewoon opschuren totdat de verf niet meer glimt; het moet ruw zijn en niet meer bladeren in ieder geval. De onbehandelde houtdelen schuurden we licht op.

Verf mengen met water

Afhankelijk van de laag leng je de verf aan met een bepaald percentage water. Ik gebruikte de garde om ‘m goed door te mengen. Geen probleem om deze schoon te krijgen; even afspoelen en de verf is eraf! De blokkwast van Moose Färg was nieuw voor mij; nog nooit eerder mee gewerkt. Ik twijfelde even of ik niet gewoon m’n good old rollertje wilde gebruiken maar nam toch de blokkwast ter hand. De combi van deze kwast en de verf; geweldig. Het smeert makkelijk uit en binnen een mum van tijd zat er al een wand helemaal in de verf. Wat me direct opviel was dat de verf zuinig uitsmeert. Het zal ook zeker met de ondergrond te maken hebben; hoe zuigend deze is. Maar alsnog is mijn ervaring met de reguliere verfsoorten echt heel anders.

De rekentool op de website van Moose Färg klopt; en die van de reguliere klusmarkt geeft vaak te weinig verf aan in de berekening waardoor je alsnog meer moet aanschaffen en duurder uit bent dan je had ingecalculeerd.

Drogen

Het drogen ging ook snel; ik werkte met zomers weer, met een klein zonnetje.

duurzaam moestuinieren

Bijwerken

Als het hout beschadigt werk je dit heel gemakkelijk bij. Omdat het zeer matte verf is, zie je achteraf totaal niets meer van de bijgewerkte plek. Omdat we nog aan het klussen waren, moest er dus hier en daar wat worden bijgewerkt; schuren is ook niet nodig.

Onderhoud

Normaal moet je op het moment dat je na een aantal jaar weer een nieuwe verflaag moet aanbrengen, de boel flink opschuren. Maar! Als er al eenmaal verf van Moose Färg op zit, is dit niet meer nodig. Je hoeft niet meer op te schuren, echt niet. Maak de ondergrond vetvrij en je kunt direct weer onderhoud plegen. Wat een enorm voordeel; niet meer schuren…!

In Zweden gaat de verf makkelijk 20 jaar mee, in Nederland zeker 4 tot 5 jaar; alles afhankelijk van de omstandigheden uiteraard.

Slechts één product

Nog een voordeel; je hoeft geen grondverf of primer te gebruiken. Moose F is zijn eigen grondverf! Twee lagen aanbrengen volstaat in de meeste gevallen.

Matte verf

Het voordeel van deze matte verf is dus zoals genoemd dat je beschadigde plekken goed kunt bijwerken zonder het te zien. Als je al eerder met matte verf hebt gewerkt, weet je ook dat dit sneller vlekt. Ik pak nog wel eens de balk van de veranda vast en dan zie je dus wel een prachtige afdruk van mijn tuinhanden. Je ziet meer op matte verf helaas. Dat wrijf je iets minder makkelijk weg dan op hoogglans, maar een vochtige doek doet wonderen.

Ik knoeide wat tijdens het verven op de tegels in mijn veranda: met wat water en een borsteltje was dat zo weer verdwenen; dus ook hierin is de verf makkelijk en snel in gebruik.

duurzaam klussen

Verf in de moestuin

Omdat de verf uit natuurlijke bestanddelen bestaat, kun je dus ook prima je moestuinbak, insectenhotel of de compostbak ermee schilderen. Voor mij de eerste keer dat ik ontdekte dat dit dus kan!

Familiebedrijf

Tegenwoordig komt er heel veel van wat je in winkels of online koopt uit China of andere landen buiten Europa. Moose Färg werkt zoveel mogelijk binnen Europa, voldoet daarom aan de Europese standaard en ziet toe op een duurzame en mensvriendelijke productie. Geen uitbuiting dus. Dat vind ik persoonlijk ook belangrijk; ik wil dat wat ik aanschaf een ander niet benadeelt of uitbuit.

Veel producten worden nu via dropshipping verkocht; je weet nooit hoe lang dit bedrijf bestaat, wan hun kennis en expertise is en hoe hun nazorg is. Bij dit familiebedrijf zit dat goed; ze zitten erin voor de lange termijn en zijn gebaat bij tevreden klanten.

Conclusie

Ja, de prijs ligt hoger dan een blik verf van de Action, maar je begrijpt nu ook waar die prijs vandaan komt, en het betaalt zich in verschillende opzichten absoluut terug. En als je kwalitatieve verf van de bouwcentra en professionele verfproducenten bekijkt, zit de prijs van Moose Färg hier vaak zelfs onder.

Het goeie advies van de website en via webcare vind ik ook een pré; want als een onervaren schilder is het fijn te weten dat je advies op maat kunt krijgen.

Normaal zie ik na het schilderen alweer op tegen de onderhoudsbeurt van een aantal jaar erna. Nu niet; want ik hoef niet meer te schuren, LOL!

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen