Duurzame verf: bestaat dat?
08 juni 2022 
6 min. leestijd

Duurzame verf: bestaat dat?

Ecologisch leven betekent niet alleen dat ik in de moestuin zonder pesticiden en met biologische zaden werk. Ook bij het klussen en verbouwen willen we zo duurzaam mogelijke keuzes maken. Toen wij onze schuur  isoleerden met recyclemateriaal en een deel ervan omtoverden tot werkveranda, moest de buitenkant opnieuw geschilderd worden. En toen kwam ik met Moose Färg in contact!

Duurzame verf; bestaat dat?

Duurzaam betekent voor mij dat het product lang mee moet gaan, dat het op een verantwoorde manier gemaakt wordt en bestaat uit verantwoorde ingrediënten. En dat is ook precies wat ik teruglas op de website van Moose Färg. Bij de productie wordt minimaal aanspraak gemaakt op het milieu, met water als drager van de verf.

Ik vertel in deze blog graag meer over het belang van duurzame verf en over mijn ervaringen. 

duurzame verf 

Natuurlijke ingrediënten

De samenstelling van de verf van Moose Färg is milieuvriendelijk. Van de productie tot en met de verfresten. De verf bevat een minimale hoeveelheid organische oplosmiddelen en bevat geen schadelijke bestanddelen. Dit zie je ook terug op de verpakking; het gevaarteken dat je op de verpakking van blikken verf uit de kluswinkel ziet, staat niet op Moose Färg.

Bij het schuren van de oude laag verf op onze schuur, die er door de vorige bewoner op was gesmeerd, kwam er veel stof vrij. Ondanks dat we de stofzuiger hadden aangesloten op de schuurmachine kwam er nog steeds veel stof vrij. Dit ving ik voor zover het lukte op door kartonnen dozen op de grond te leggen zodat ik die na afloop in de restcontainer kon weggooien. Maar toch weet je dat er veel in het milieu terechtkomt, waar mijn moestuin ook een deel van is… Niet alleen ik wil dat niet binnenkrijgen, maar ook het bodemleven en het tuinleven in het algemeen wil ik niet blootstellen aan schadelijke verfresten.

De verf van Moose Färg is volledig biologisch afbreekbaar. Het milieu (en mijn moestuin) ondervindt geen enkel probleem met verfresten. En wat lees ik op de website: “het dient zelfs prima als mest”!

Als we over een (hele lange) tijd weer een nieuwe laag Moose Färg moeten aanbrengen hebben we het probleem gelukkig niet meer dat er schadelijke stof na het schuren vrijkomt. Ten eerste omdat de verf dus niet uit schadelijke stoffen bestaat, ten tweede omdat er eenvoudigweg niet geschuurd hoeft te worden! Dat vind ik een ENORM groot voordeel van deze verf. Schoonmaken volstaat. Je kunt daarna gewoon weer een nieuwe laag aanbrengen zónder eerst te hoeven schuren! 

moose farg

Prijs versus kwaliteit

Je weet nu eenmaal dat duurzame producten meer kosten. De verf die je bij een prijsknaller koopt kost echt minder geld. Maar bedenk dat de kwaliteit hiervan niet in de buurt komt in die van Moose Färg. Daarnaast bevat verf van een prijsknaller schadelijke stoffen, zul je het moeten schuren als je weer een nieuwe laag aan wilt brengen en weet je meestal niet hoe de arbeidsomstandigheden zijn geweest van werknemers in de verffabrieken. De werkomstandigheden van werknemers in lage lonenlanden zijn helaas in veel gevallen zeer erbarmelijk. Ook bij het aanschaffen van een product probeer ik hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Bij Moose Färg wordt de verf in Scandinavië geproduceerd. Zowel de verf en de arbeidsomstandigheden voldoen aan de Europese wetgeving. 

De verf is waterverdunbaar, maar – lees ik op de website – “wordt versterkt met gemodificeerde natuurlijke lijnolie: alkyd. Deze emulsie van oliedruppeltjes is te vergelijken met de bereidingswijze van mayonaise, waarbij de oliedruppels er heel fijntjes doorheen geroerd worden. Vocht kan hierdoor niet makkelijk in het hout trekken, maar gaat er wel weer uit.”

duurzaam klussen

duurzame verf parelgrijsWe kozen voor de kleuren Kiruna Grå (parelgrijs) en Bohus Blå (Zweeds blauw). Zo mooi!

Verpakking

Ook over de verpakking is nagedacht. De verf wordt geleverd in plastic emmers, niet in blik. De website zegt hierover: “Wij gebruiken een afbreekbare plastic emmer voor de verf, dit is milieuvriendelijker dan gecoat blik.” De lege emmer is ideaal om te hergebruiken; ik bewaar er nu mijn droge moestuinbemesting in en dit soort emmers worden ook gebruikt om paddenstoelen mee te kweken. 


Conclusie: wat is mijn ervaring?

Ik kan hier heel kort over zijn. Op diverse vlakken is mijn ervaring uiterst positief. Te beginnen met de verf; niet milieubelastend; YES! Daarnaast het gebruik van de verf. Het smeert heel makkelijk en snel uit met de blokkwast. Het dekt goed en je ziet geen strepen na afloop. Zelfs als het regent tijdens het schilderen heb je eigenlijk geen probleem; gewoon laten opdrogen en je kunt weer verder. Hoe anders was dat met onze buitenboel die met 'reguliere' verf werd geschilderd door de woningbouwvereniging! 

Ook de informatieverstrekking vind ik prettig. De website geeft advies over welke verf je nodig hebt voor welk type hout, over de hoeveelheid water waarmee je moet mengen, praktische tips over het insmeren van je schroeven met lijnolie (!) tegen verwering, hoe je je kwasten het beste kunt reinigen, kleuradvies en nog veel meer. Echt een tip: neem de tijd om de website door te nemen. En heb je een vraag; op mails wordt zeer snel gereageerd en je kunt altijd bellen voor persoonlijk advies of testers aanvragen zodat je de kleuren thuis goed kunt bekijken. Bij de gemiddelde bouwmarkt ontbreekt er nog wel eens wat gedegen kennis, bij Moose Färg hoef je daar niet bang voor te zijn; op maat, snel en zeer betrokken!

Behind the scenes

Wil je zien hoe het voor en na de verbouwing was? Hier een kort verslag van de verbouwing! De schuur was tochtig en vochtig waardoor veel roestte en schimmelde. Mijn vader verzamelde hout en isolatieplaten die hij her en der in containers en langs de weg vond. Collin (mijn man) kortte de schuur in, isoleerde de muren en het dak en maakte van de achterkant een werkveranda. Hier kan ik mijn planten verspenen, oppotten en hier zitten we 's morgens tegenwoordig heerlijk koffie te drinken in de zon.

De verbouwing duurde veel langer dan verwacht. We waren dus blij dat we - toen we eenmaal aanbeland waren bij het laatste onderdeel: schilderen - heel snel klaar waren. Want wat gaat dat rap!

De veranda is de blikvanger van de hele schuur geworden. Het zou in eerste instantie een opslag voor ons hout en tuingereedschap worden, maar we zagen al heel snel dat 'ie daar veel te mooi voor was!

duurzaam schilderenZie je het vogelhuisje hangen? Deze schilder ik binnenkort met een mix van parelgrijs en Zweeds blauw!

De voorkant van de schuur had een garagedeur en dat vonden we heel onhandig. Via marktplaats vonden we een schuurdeur inclusief het kozijn. De want maakte Collin dicht met een houten vloer die mijn vader ergens had opgeduikeld. We hadden de want eerst goed opgeschuurd, maar zagen toch kleurverschil tussen wat hout was en wat nog wit was. Met een bandschuurmachine maakte Collin de want alsnog kaal. 

duurzaam verbouwen recyclen


De zijkant was het makkelijkst! Schoonmaken, schuren en in de verf zetten. De eerste laag zat er binnen anderhalf uur op. De blokkwast van Moose Farg werkt superhandig! 

recyclen duurzaam ecologisch


Disclaimer samenwerking. Ik kreeg de verf toegestuurd door Moose Färg om te proberen. Ik heb hier vervolgens een onafhankelijk verslag over geschreven. 

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen