Duurzame muurverf binnenverf
Duurzaamheid
Jessica Koomen
Duurzaamheid
11/30/2023
5 min
0

Duurzame verf voor binnenshuis

11/30/2023
5 min
0

In het voorjaar van 2022 kreeg ik een mailtje van Moose Färg. Of ik hun verf wilde uitproberen. Wat wil het toeval? Wij hadden net onze schuur geïsoleerd en een deel ervan omgebouwd tot veranda. Ik wilde net op zoek gaan naar een duurzaam alternatief voor de reguliere buitenverf. Want hoewel de terpetinegedragen verf niet meer wordt verkocht; dat wil niet zeggen dat wat er in de bouwmarkten wordt verkocht nou zo ecovriendelijk is. Deze van oorsprong Zweedse verf van Moose Färg duurzaam; vrij van schadelijke stoffen en het wordt in Europa geproduceerd.

Lees hier hoe de verf van Moose Färg is bevallen en met welke kleur ik heb gewerkt.

Binnenverf van Moose Färg

En wat blijkt? Moose F van Moose Färg is ook als muurverf te gebruiken! Ruim 4,5 jaar na onze verhuizing had ik eindelijk voldoende moed verzameld om binnenshuis het een en ander aan te pakken. Het verven op zich is niet het probleem bij mij. Maar de juiste kleur uitzoeken, alles afplakken, de boel leeghalen; daar zie ik dus enorm tegen op. Herkenbaar?

Vanwege eerder contact met Ryanne van Moose Färg wist ik al dat ik haar om advies kon vragen. En die had ik wel nodig omdat ik het moeilijk vind om een geschikte kleur te kiezen. En trouwens: op hun website staat enorm veel informatie.

Project WC

Eerst was de wc aan de beurt; een klein en overzichtelijk project. Ik wist dat ik groen op de muur wilde. Maar hoe groen en welke groen? Het werd Åmål Grün. Ryanne legde uit dat deze groen voor binnenshuis gemengd met wit (Norrland Vit) goed kan werken. Kijk hier voor hun kleurenaanbod.

Ik heb een aantal mixen getest: 100% groen, 1 op 1 gemengd met wit en 2 delen wit gemengd met 1 deel groen. Het werd de 1 op 1 mix.

Vanwege de witte achtergrond was het absoluut nodig om twee lagen aan te brengen. Maar dan is het ook direct zeer goed gedekt. Je ziet de voor en na foto: wat een verschil! Heel sfeervol, een mooie kleur groen en hoewel we een miniwc hebben, komen de muren niet op je af, zelfs niet met het plafond dat ik meeschilderde. Het is erg sfeervol geworden, al zeg ik het zelf.

duurzame muurverfÅmål Grün van de website van Moose Färg (screenshot)

The before...

En het resultaat van Project MiniWC

De gang

De gang was het tweede project. Die had net als de wc nog de kleur van de vorige bewoners: rall 9010. Wie heeft ‘m niet ergens op een muur in huis! De lange gangwand wilde ik daarom graag een warmere kleur geven. Je ziet op de foto dat ik diverse testvakken maakte, met diverse tinten. Ik had nog wat Bohus Blå over van ons verandaproject en vroeg me af hoe een toefje daarvan zou mengen met Åmål Grün en Norrland Vit.

Eigenlijk was alles heel mooi. De mix met Bohus blå werd grijsgroen met een blauwe zweem. Afhankelijk van de hoeveelheid zon en licht verandert de kleur per mix steeds iets. Zo leuk! En ook de ondergrond heeft invloed op hoe de kleur uiteindelijk wordt. De 100% Åmål Grün vond ik te donker voor de gang; dat durfde ik niet.

Ik koos uiteindelijk voor een mix van 1 deel Åmål Grün met 2 delen Norrland Vit. Iets lichter dan de wc dus.

Na de eerste laag schrok ik. De testvakken waren nog duidelijk zichtbaar. Wat moest ik doen? Toch nu eerst de vlakken weer terugverven naar wit? Of het erop wagen? Ik deed het tweede. Zette de tweede laag iets dikker aan (maar niet teveel). Toen de tweede laag was gedroogd was er geen testvak meer te zien gelukkig. De verf dekt zeer goed.

De blokkwast vind ik vooral heel prettig om op hout mee te werken. Voor binnen koost ik uiteindelijk voor een roller.

Het is lastig om de juiste kleur op de foto te krijgen. Maar je ziet een mooi contrast met de deurlijst en de planten bijvoorbeeld.

Nu nog mooie plinten en dan gaan we champagne drinken op het mooie resultaat.

Conclusie

Ik ben blij met het resultaat van beide tinten met Åmål Grün. Het kleurt mooi met de planten op de zwarte plankjes en met ons retro Douwe Egberts reclamebord in de wc. De gang heeft nog wat liefde nodig wat aankleding betreft. Boren is heel lastig in een huis uit 1946 waar overal puin in de muren is verwerkt en er kris kras door de muur electradraden lopen. Daar gaan we ons op beraden. Maar het is er nu al gezelliger dan de afgelopen 4,5 jaar!

Je kunt altijd terecht met vragen bij de klantenservice. En je krijgt dan antwoord van een deskundige; iets dat in een bouwmarkt nog wel eens ontbreekt. Het is ook fijn dat je testers kunt bestellen om te kijken hoe de kleur bij jou op de muur valt. En heb je een verzoek voor jouw eigen verfmix? Die willen ze zelfs voor je mengen!

Verder vind ik de benodigde hoeveelheid per m2 veel zuiniger dan wat ik gewend ben van merken uit de reguliere bouwmarkt. Is ook wat waard toch?

Ik ben blij met een familiebedrijf zoals Moose Färg. Ze bieden een ecologisch alternatief voor buiten- en binnenverf en beits. Beter voor de natuur en beter voor de luchtkwaliteit in huis.

- - - -

Disclaimer

Ik ben kritisch over de bedrijven waarvan ik producten test. In de meeste gevallen sla ik een verzoek tot samenwerking af omdat ik die niet vind passen binnen mijn ecologische manier van leven. Less is more: hoe minder spullen we aanschaffen en hoe meer we recyclen hoe beter het is. Ik wil je dus niet aanmoedigen om iets aan te schaffen dat je eigenlijk niet nodig hebt of wat je op een andere manier kunt oplossen. Bij een aangegane samenwerking test ik een product en schrijf hier vervolgens een zo onafhankelijk mogelijke blog over met mijn bevindingen. Als ik kritische kanttekeningen heb, schrijf ik daar ook over.

Een samenwerking met Moose Färg past in mijn ecologische visie. Het is duurzaam merk zonder schadelijke impact op de natuur.

Reacties
Categorieën